poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zakazane rasy psów wDenmark  (Przeczytany 33969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: zakazane rasy psów wDenmark
« Odpowiedź #60 dnia: 30 Kwi 2013, 21:44:38 »
A jakies wieksze lozko w gre nie wchodzilo??? No tak derka taniej wyszla, taka to wdzecznosc dla poczciwej psiej glowy eehhh! na stare lata.
kuzwa, derka? Biznes mojego zycia! Dywanik lazienkowy za 1000 koron ! (Pamiatka z podrozy do Tunezji wcisnieta przez natretnych arabow :) ) . Lozko mialo juz 180 cm szerokosci ilez mozna? Poza tym jak gosciowi niewygodnie to na sofke moze. Hehe temat znany wszystkim FaceTom "dzisiaj spisz na sofce". Wiec nie ma gorzej niz przecietny facet :).  O, teraz sie byczymy z psiurem na sofce
« Ostatnia zmiana: 30 Kwi 2013, 21:56:15 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Kwi 2013, 23:03:44 »
Teorie dominacji juz obalono. Mam na mysli, to ze ten kto spi na lozku, pierwszy przechodzi przez drzwi, i pierwszy je, jest przewodnikiem stada.
Pisano o tym w publikacjach naukowych chyba z 10 lat temu.

Aczkolwiek konsekwencja jak najbardziej.

Co do miejsca kundla - moj zna swoje miejsce - jego miejsce jest tam, gdzie rodziny.
Jak rodzina siedzi na sofie to on tez. Choc przyznam, ze ostatnio jak ostatnie swinie wyprowadzilismy go z lozka, po 7 latach wspolnego sypiania. Rozpychal sie bydlak. Dostal za to, prawdziwy recznie tkany, gruby na 5 cm dywan. Twierdzi, ze na dywaniku mu sie lepiej spi - nie jest goraco i nikt go nie kopie w nocy  ;D ;D ;D

Nie obalono. Tak jak pisze Piotr1, natury nie oszukasz. I nie będę się tu przechwalać itp., ale tresowałam psy w Danii przez 16 lat, agility i posłuszeństwo, mam wszystkie wymagane kursy plus skończoną behawiorystykę w Kopenhadze, jakieś 13 lat temu. Nie byle jaka szkoła, ale R. Abrantesa, który w środowiskach kynologicznych jest jednym z pionierów i największych autorytetów w tej dziedzinie. Pracowałam w różnych klubach kynologicznych w Danii, z psami "problemowymi" i organizowałam różne kursy dla właścicieli psów. Każdy pies, nawet jamnik ma w swojej naturze część z praprzodka wilka. Jak najbardziej jestem za tym, że pies ma być towarzyszem w życiu, ale ten przyjaciel i towarzysz musi być mądrze pokabusewany przez przewodnika stada. Przebywając z człowiekiem, tym przewodnikiem i przykładem będzie właśnie człowiek. Granice wyznaczane przez przewodnika ułatwiają psu życie - wie, co wolno, a czego nie. Dla psa człowiek (piszę o modelu 1 człowiek + 1 pies) to już sfora. W sforze musi być ktoś, kto decyduje. Zazwyczaj ludzie popełniają podstawowy błąd dobierając nowego członka rodziny dla dziecka np. bo nie zwracają uwagi na pochodzenie psa (rasa i właściwości). A pies zawsze spróbuje, i z przerwami, zależnie od tego czy to pies czy suka, będzie próbował zdobyć dominację nad słabszymi w stadzie czyli zazwyczaj dziećmi. Nie muszą to byc od razu wielkie wojny o miejsce w stadzie ale zazwyczaj są to małe "kroczki". Prawo hierachii w stadzie. Tego się nie obali. Kto pierwszy je, przechodzi przez drzwi itp. używa się do pokazania psu jego miejsca w hierarchii, później nie jest to wcale wymagane, chyba że pies przechodzi naturalny okres buntu.

A szczerze mówiąc, to dla mnie głupota, że ktoś chce dziecku kupić amstaffa. Ta rasa, jako jedna z niewielu, jest pozbawiona objawów okazywania agresji. Są to różne stopnie, jeśli pies nie ma ochoty na kontakt z innym psem lub człowiekiem, najpierw ustawia odpowiednio ogon i uszy, potem unosi wargę ostrzegając że ten drugi ma odejść. Jeśli to nie poskutkuje, pies warczy, kłapie zębami w powietrzu, a następni łapie zębawi przeciwnika. Amstaffy nie pokazują nic. Potrafią się bawić i w oka mgnieniu atakują. Znałam wiele osób z amstaffami, które tresowałam (szkoliłam jak kto woli) zanim zakaz wszedł w życie. I zanim to się stało, wiele klubów nie życzyło sobie członków z tymi psami. Sama do tych psów nic nie mam. Potrafią być kochane i łagodne, krzywdę wyrządził tu jak zwykle człowiek, który genetycznie zmienił charakter psa.

Nie wiem jak w Polsce, ale tutaj przed zakazem rasy typu amstaff były domeną "mężczyzn", którzy łażąc z wyimaginowanymi arbuzami pod rękoma, szczycili się tymi pieskami z obrożami oczywiście wybijanymi groźnymi ćwiekami dla lepszego efektu. Dla niezorientowanych, amstaffy były tu nazywane "penisforlænger"  8)
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Kwi 2013, 23:05:02 »
HB troszke jednak przesadzilas co do czesia, on  napisal, ze mial groznie psy, a nie ze obecnie zakazana rase chce kupic swojej corce. Lista psow widocznie jest potrzebna aby unknac kupienia czegos co jest niedozwolone bez pozwolenia.
Ja bym sie wycofal z tych slow o czesiu, bo w tej sytuacji sa nie na miejscu.

Pozwolenia nie dostaniesz. To są rasy zabronione, jak i ich hodowla i import.

Ja chyba tez źle przeczytałam o tym, że chce kupić amstaffa jak tak, ale tak mi to jakoś wynikło z jego zapytania  ???
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Kwi 2013, 23:34:20 »
Ilu psychologow tyle teorii na wychowanie.

Obalono - nie mam na mysli obalenia jak krola - czyli ze juz nie istnieje.
Istnieje i ma zwolennikow.
Ale wykazano sporo bledow i niespojnosci teorii, jednoczesnie obalajac jako jedyne wlasciwe zrodlo psiej psychologii i pedagogiki.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #64 dnia: 01 Maj 2013, 00:03:04 »
Nie ośmieszj się tym zdaniem "Ilu psychologów tyle teorii na wychowanie", bo po pierwsze jaką wiedzę posiadasz w temacie, po drugie, pisałam o jednym z TWÓRCÓW podstaw behawioryzmu a nie jakimś tam podrzędnym treserze ze swoją własną teorią, a po trzecie behawiorystów nie nazywa się psychologami. Psychologowie leczą ludzi i są po pełnych studiach a behawioryści mają "zaledwie" trzyletnie wykształcenie.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #65 dnia: 01 Maj 2013, 00:09:04 »
Nie ośmieszj się tym zdaniem "Ilu psychologów tyle teorii na wychowanie", bo po pierwsze jaką wiedzę posiadasz w temacie, po drugie, pisałam o jednym z TWÓRCÓW podstaw behawioryzmu a nie jakimś tam podrzędnym treserze ze swoją własną teorią, a po trzecie behawiorystów nie nazywa się psychologami. Psychologowie leczą ludzi i są po pełnych studiach a behawioryści mają "zaledwie" trzyletnie wykształcenie.
ze sie tak niesmialo i buraczano,  tudziez ze sloma z butow, eee z budy wychodzaca... wtrace..., a behawioryzm to nie dzial psychologi ????

Tylko nie bij za mocno, plisssssssss ;)!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Maj 2013, 01:02:59 »
A czemu zaraz bić?  ;D Tak napisałam, może niepoprawnie po polsku, bo walnęłam w wolnym tłumaczeniu z duńskiego, a tutaj jest przyjęte, że jesli mówi się o behawioryźmie i behawiorystach w mowie potocznej to nawiązujesz do zwierzęcych. Może być związany z psami (to był mój kierunek plus hippologia jako druga linia), a niektórzy wybierają zwierzęta egzotyczne, foki itp. ale to raczej rzadkie. W czasach kiedy ja się uczyłam, to był Instytut Kynologiczny założony w Kopenhadze przez ww. Rogera Abrantesa, ale to było daaawno temu  ;D ponoć teraz już można tylko studiować kierunek zaocznie z Cambridge. Spotkałam właśnie niedawno koleżankę stamtąd i dzisiaj pracuje ze zwierzętami w Oceanarium  8)

Jeśli jakiś buc nie wie kto to behawiorysta, to walnie mu się że psi psycholog ale jest to nazwa niepoprawna i niewłaściwa  ;D

W Danii używa się też tytułu adfærdsterapeut np. na wizytówkach.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 01 Maj 2013, 01:02:59 »

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Maj 2013, 06:31:05 »
Czesio happybeti zapraszamy do watku o gazetach . ;Dhappybeti juz tam gosci ale ciebie czesio.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #68 dnia: 01 Maj 2013, 07:49:40 »
Myszko, ja mam podzielną uwagę, mogę pisać i w pięciu wątkach naraz ;) 8) ;D.
"O gazetach" też dziś już zaliczyłam, nie?  ;) ;D
" Polak gorszego sortu"

Offline czesio

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 16
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #69 dnia: 01 Maj 2013, 08:37:32 »
Pozwolenia nie dostaniesz. To są rasy zabronione, jak i ich hodowla i import.

Ja chyba tez źle przeczytałam o tym, że chce kupić amstaffa jak tak, ale tak mi to jakoś wynikło z jego zapytania  ???

tak chciałem kupić no ale nic z tego ( głupie przepisy ) noże też są nie bezpieczne a są w każdym sklepie

a chciałem pieska kupiec z dobrej hodowli z ustawioną psychika itp ale już nie ma tematu  >:(

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Maj 2013, 08:39:38 »
Czesio a gdybys mnie przygarnal zamiast pieska jeszcze posprzatam moze i naszczekam wiecej jak pies no to zakupimy kaganiec.milego dnia

Offline czesio

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 16
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Maj 2013, 10:05:12 »
Czesio a gdybys mnie przygarnal zamiast pieska jeszcze posprzatam moze i naszczekam wiecej jak pies no to zakupimy kaganiec.milego dnia

;D  raczej moja żonka by się nie zgodziła na takiego nowego członka rodziny  ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Maj 2013, 10:11:49 »

Przez 3 lata uczylam sie psychologi w ramach programu studiow. W tym pierwszy rok wlasnie o roznych teoriach.
Pedagogiki uczylam sie przez 4 lata. Mysle, ze moja wiedza jest wystarczajaca by napisac "ilu psychologowo tyle terii wychowania". Nie stawaiam diagonozy, nie lecze, ale stwierdzam, ze torii pedagogicznych i psychologicznych jest wiele.

Tak samo w zakresie szkolenia psow. Sa zwolennicy terorii dominacji, sa zwolennicy "klikania" i wieliu innych metod. Teorii zachowan zwierzecych jest rownie wiele co w "ludzkiej psychologii".

Jak masz PMS, to idz na spacer, zamiast dokuczac innym.

A Roger Abrantes, naukowiec jak kazdy inny. Owszem doktorat zrobil, kieruje nawet instytutem naukowym.
Jednkaze i on ma swoich zwollenikow i przeciwnikow. Swiat nauki jest niezgodny. I slusznie. Gdyby nie bylo niedowiarkow i sceptykow badania naukowe nie posuwaly by sie do przodu.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Maj 2013, 10:12:09 »
Ta rasa, jako jedna z niewielu, jest pozbawiona objawów okazywania agresji. Są to różne stopnie, jeśli pies nie ma ochoty na kontakt z innym psem lub człowiekiem, najpierw ustawia odpowiednio ogon i uszy, potem unosi wargę ostrzegając że ten drugi ma odejść. Jeśli to nie poskutkuje, pies warczy, kłapie zębami w powietrzu, a następni łapie zębawi przeciwnika. Amstaffy nie pokazują nic. Potrafią się bawić i w oka mgnieniu atakują. Znałam wiele osób z amstaffami, które tresowałam (szkoliłam jak kto woli) zanim zakaz wszedł w życie. I zanim to się stało, wiele klubów nie życzyło sobie członków z tymi psami. Sama do tych psów nic nie mam. Potrafią być kochane i łagodne, krzywdę wyrządził tu jak zwykle człowiek, który genetycznie zmienił charakter psa.
podziwiam wykształcenie i zazdroszcze, mnie tez temat zawsze fascynowal, moze troszke bardziej z końmi związany, ale z psami tez jestem "za pan brat". Jednak nie zgodze się z twoim stwierdzeniem o pozbawieniu objawow okazywania agresji... Mam takiego psa w domu, 10letnia suke z mocno dominującym charakterem, do tego w domu kot i 2 letnie córki. "Twarz"mojego psa mowi wszystko, jestem w stanie ją słownie zatrzymac i opanowac, nawet jak jest luzem bez smyczy, a wokol niej podskakujące,atakujące kundelki, mimo ze z niech "bucha zadymka". Widze po mowie jej ciala, co sie swieci. Przez 10 lat nie ugryzla ani jednego psa/zwierza/dziecka/człowieka.
Wczesniej przez 11 lat mialam rottweilerke, jej mowa ciała była duzo bardziej skromna, trzeba bylo duzo wczesniej i bardziej wnikliwie odczytywac zamiary psa.
Pewnych sygnalow obcy czlowiek nie odczyta/nie zauważy,ale wlasciciel dobrze znajacy swojego psa jest w stanie duzo przewidziec i odpowiednio zareagowac.

A, zeby uniknąć pytań, moj pies jest tu legalnie, przywieziony na kilka dobrych lat przed wprowadzeniem zakazu w zycie. Tak wiec ma tutaj dozywocie, no chyba ze kogos zje  ;)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Maj 2013, 11:42:48 »
Oczywiście, że swojego psa możesz znać jak własną kieszeń i tak powinno być  ;) ale tutaj chodzi o ogólne cechy tej rasy. Mi chodziło o to, że w kontakcie z innym psem amstaffy nie pokazują że chcą zaatakować, tak jakby to zrobił pies innej rasy. Normalnie może się bawić z innym psem i nagle zaatakować bo coś mu się nie spodobało, gdzie w takiej samej sytuacji inny pies by najpierw warknął czy się nastroszył. Ale to już cechy które świadomie zostały zmodyfikowane przez ludzi. Nie skreślam tej rasy, bo dla mnie każdy pies jest kochany i zazwyczaj lepszy od człowieka  ;D i nie każdy amstaff musi absolutnie wykazywać agresję, ale pewne zachowania leżą w genach. Gratuluję dobrze wychowanego pieska  :) 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 01 Maj 2013, 11:42:48 »

Schroniska dla psow w vejle

Zaczęty przez aniaki151Dział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10091
Ostatnia wiadomość 22 Gru 2010, 22:44:15
wysłana przez Tbes
Schroniska dla psow

Zaczęty przez kamaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4993
Ostatnia wiadomość 10 Maj 2008, 22:01:46
wysłana przez kama
Szkółki dla psów

Zaczęty przez Ania8520Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 3969
Ostatnia wiadomość 21 Lis 2013, 21:45:44
wysłana przez Jomir
Grzywna za brak woreczka (dla posiadaczy psów)

Zaczęty przez willyDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 21679
Ostatnia wiadomość 29 Lip 2016, 12:13:38
wysłana przez Jomir
kotka ( rasy rosyjsko-niebieski) szuka kocura do krycia

Zaczęty przez tes54Dział Odense

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 5815
Ostatnia wiadomość 20 Lis 2011, 19:28:09
wysłana przez deto