Ogólne > Kącik Kulinarny
ramsløg, czosnek niedzwiedzi
zpatentem:
Obecnie pelny sezon w Danii, kazdy powinien to zaliczyc; jutro robie z tego zupe :)
W Danii uwazany za jadalny chwast.
http://waltanie.blox.pl/2013/04/Lesne-zbieractwo-dziki-czosnek.html
Faja juz tez o tym pisala:
www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1033142.0.html
zpatentem:
Wlasnie spozywam ta zupe z bulka z emmerys (znakomite) i Cloudybay z Nowej Zelandii, zupa jest b.dobra, pojutrze sprobuje ta z krewetkami:
http://jolascooking.com/przepisy/2013/4/27/byskawiczna-zupa-z-czosnku-niedwiedziego
kupilem mnostwo padajacego juz nieco skladnika u "opalonego" za 40 kr. B.dobra inwestycja imho, forumowicze z domowymi "gadami" i obowiazkowymi z tym zwiazanymi spacerami, moga to teraz zbierac za darmo na polanach i w poblizu lasow.
faja:
Sezon na ramsløg juz sie prawie konczy, wiec trzeba sie spieszyc, liscie sie zbiera przed kwitnieniem, pozniej sa twarde i gorzkie.
W tym roku zjadam sie pesto z ramsløg.
Robimy jak pesto z pietruszki czy bazylii: wrzucamy do miksera pokrojone liscie, oliwe z oliwek, sol, kawalek wyszorowanej cytryny ze skorka, dodajemy orzeszki piniowe, lub pestki ze slonecznika, ser parmezan i na chlebek, do makaronu, i szybko robimy nastepna porcje, bo tamta zniknela :)
Ja robie tez bez orzeszkow i sera, jako dip do salatek i smarowidlo do chleba.
Smacznego!
W Risskov pelno tego. :)
aisak:
--- Cytat: faja w 10 Maj 2013, 19:35:19 ---Sezon na ramsløg juz sie prawie konczy, wiec trzeba sie spieszyc, liscie sie zbiera przed kwitnieniem, pozniej sa twarde i gorzkie.
W tym roku zjadam sie pesto z ramsløg.
Robimy jak pesto z pietruszki czy bazylii: wrzucamy do miksera pokrojone liscie, oliwe z oliwek, sol, kawalek wyszorowanej cytryny ze skorka, dodajemy orzeszki piniowe, lub pestki ze slonecznika, ser parmezan i na chlebek, do makaronu, i szybko robimy nastepna porcje, bo tamta zniknela :)
Ja robie tez bez orzeszkow i sera, jako dip do salatek i smarowidlo do chleba.
Smacznego!
W Risskov pelno tego. :)
--- Koniec cytatu ---
fajna nowosc, jak dla mnie, cos co lubie i musze koniecznie sprobowac. dzieki :)
zpatentem:
Faja,
Mrozisz to na zime? Jak?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej