Ogólne > Kącik Kulinarny

ramsløg, czosnek niedzwiedzi

(1/6) > >>

zpatentem:
Obecnie pelny sezon w Danii, kazdy powinien to zaliczyc; jutro robie z tego zupe :)
W Danii uwazany za jadalny chwast.

http://waltanie.blox.pl/2013/04/Lesne-zbieractwo-dziki-czosnek.html

Faja juz tez o tym pisala:
www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1033142.0.html

zpatentem:
Wlasnie spozywam ta zupe z bulka z emmerys (znakomite) i Cloudybay z Nowej Zelandii, zupa jest b.dobra, pojutrze sprobuje ta z krewetkami:

http://jolascooking.com/przepisy/2013/4/27/byskawiczna-zupa-z-czosnku-niedwiedziego

kupilem mnostwo padajacego juz nieco skladnika u "opalonego" za 40 kr. B.dobra inwestycja imho, forumowicze z domowymi "gadami" i obowiazkowymi z tym zwiazanymi spacerami, moga to teraz zbierac za darmo na polanach i w poblizu lasow.

faja:
Sezon na ramsløg juz sie prawie konczy, wiec trzeba sie spieszyc, liscie sie zbiera przed kwitnieniem, pozniej sa twarde i gorzkie.
W tym roku zjadam sie pesto z ramsløg.
Robimy jak pesto z pietruszki czy bazylii: wrzucamy do miksera pokrojone liscie, oliwe z oliwek, sol, kawalek wyszorowanej cytryny ze skorka, dodajemy orzeszki piniowe, lub pestki ze slonecznika, ser parmezan i na chlebek, do makaronu, i szybko robimy nastepna porcje, bo tamta zniknela  :)
 Ja robie tez bez orzeszkow i sera, jako dip do salatek i smarowidlo do chleba.
Smacznego!
 W Risskov pelno tego.  :)

aisak:

--- Cytat: faja w 10 Maj 2013, 19:35:19 ---Sezon na ramsløg juz sie prawie konczy, wiec trzeba sie spieszyc, liscie sie zbiera przed kwitnieniem, pozniej sa twarde i gorzkie.
W tym roku zjadam sie pesto z ramsløg.
Robimy jak pesto z pietruszki czy bazylii: wrzucamy do miksera pokrojone liscie, oliwe z oliwek, sol, kawalek wyszorowanej cytryny ze skorka, dodajemy orzeszki piniowe, lub pestki ze slonecznika, ser parmezan i na chlebek, do makaronu, i szybko robimy nastepna porcje, bo tamta zniknela  :)
 Ja robie tez bez orzeszkow i sera, jako dip do salatek i smarowidlo do chleba.
Smacznego!
 W Risskov pelno tego.  :)

--- Koniec cytatu ---
fajna nowosc, jak dla mnie, cos co lubie i musze koniecznie sprobowac. dzieki :)

zpatentem:
Faja,
Mrozisz to na zime? Jak?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej