Ogólne > Hydepark

spotkania forumowe w realu?:)

<< < (33/34) > >>

happybeti:
A propos Czechów i tego, jak zabawnie dla nas brzmi ich język, to ostatnio w szkole dowiedziałam się od znajomych Ukraińców , ze dla nich polski jest taki smieszny, jak dla nas czeski.
Zapytałam, dlaczego?
Dowiedziałam się, że dla nich to brzmi, "jakby dzieci mówiły"  ???
A potem jeden z nich powiedział po polsku " Argentyńczyk umieścił piłkę w bramce" i wszyscy Ukraińcy z tego zdania ryczeli ze śmiechu...hm... ;)

aisak:

--- Cytat: happybeti w 15 Maj 2013, 20:26:53 ---A propos Czechów i tego, jak zabawnie dla nas brzmi ich język, to ostatnio w szkole dowiedziałam się od znajomych Ukraińców , ze dla nich polski jest taki smieszny, jak dla nas czeski.
Zapytałam, dlaczego?
Dowiedziałam się, że dla nich to brzmi, "jakby dzieci mówiły"  ???
A potem jeden z nich powiedział po polsku " Argentyńczyk umieścił piłkę w bramce" i wszyscy Ukraińcy z tego zdania ryczeli ze śmiechu...hm... ;

--- Koniec cytatu ---
No cos Ty? Nie wiedzialam, niezle, hehehe ;D

happybeti:
No, właśnie też się zdziwilam, ale cóż...widocznie tak nas słyszą  ;)

Jomir:
Kurcze, a to po ichniemy nie bedzie "Argentyniec strielil gola" ?

A swoja droga, jako dziecko czesto i systematycznie bywalam na Ukrainie - czesc rodziny z kiedys polskiej Kolomyi sie wywodzi... Za Chiny ukrainskiego nie pamietam, ale pamietam, ze z ukrainskimi kuzynami nie bylo trudno sie dogadac.

Inna sprawa, ze prababka jeszcze po polsku mowila, ciotka po ukrainsku i rosyjsku, resztki poslkiego, ale kuzynowstwo juz zrusyfikowane bylo :( 

1941:

--- Cytat: Jomir w 15 Maj 2013, 21:36:20 ---Kurcze, a to po ichniemy nie bedzie "Argentyniec strielil gola" ?

A swoja droga, jako dziecko czesto i systematycznie bywalam na Ukrainie - czesc rodziny z kiedys polskiej Kolomyi sie wywodzi... Za Chiny ukrainskiego nie pamietam, ale pamietam, ze z ukrainskimi kuzynami nie bylo trudno sie dogadac.

Inna sprawa, ze prababka jeszcze po polsku mowila, ciotka po ukrainsku i rosyjsku, resztki poslkiego, ale kuzynowstwo juz zrusyfikowane bylo :(

--- Koniec cytatu ---

Ja pierwszy kontakt w szkole z Ukraincami mialem po rosyjsku, znaczy ja mowilem, wiec zapytali czy ja ruski i jak tu przyjechalem. Jak powiedzialem, ze Polak byli nieco zaskoczeni???????

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej