poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: na początek kilka pytań! :)  (Przeczytany 5425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline familia_3

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
na początek kilka pytań! :)
« dnia: 11 Maj 2013, 21:55:18 »
witam,
jesli ktos bedzie na tyle mily prosze o udzielenie kilku informacji:
jestesmy mlodym malzenstwem z 8 mies dzieckiem. Planujemy wyjazd za granice. Wybieramy miedzy DE a DK (coraz bardziej), żona jest nauczycielem j.niemieckiego - ja znam j.angielski bdb.
1) zona po przyjezdzie chce zaopiekowac sie dzieckiem, moze pracowac na niepelny etat:
czy przysługują jakies dodatki na dziecko lub na małzonke, ktora nie pracuje w pelnym wymiarze godzin?
2) czy jest szansa na znalezienie pracy gdzie przydatny bedzie j.niemiecki?
3) czy sa na forum osoby z malymi dziecmi? jak ksztaltuja sie ceny akcesoriow oraz jedzenia dla maluszkow w DK
narazie tylko kilka pytan...mam nadzieje ze z czasem pojawia sie nastepne..
tymczasem dziekuje i pozdrawiam:))

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
Odp: na początek kilka pytań! :)
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maj 2013, 22:02:52 »
witam,
jesli ktos bedzie na tyle mily prosze o udzielenie kilku informacji:
jestesmy mlodym malzenstwem z 8 mies dzieckiem. Planujemy wyjazd za granice. Wybieramy miedzy DE a DK (coraz bardziej), żona jest nauczycielem j.niemieckiego - ja znam j.angielski bdb.
1) zona po przyjezdzie chce zaopiekowac sie dzieckiem, moze pracowac na niepelny etat:
czy przysługują jakies dodatki na dziecko lub na małzonke, ktora nie pracuje w pelnym wymiarze godzin?
2) czy jest szansa na znalezienie pracy gdzie przydatny bedzie j.niemiecki?
3) czy sa na forum osoby z malymi dziecmi? jak ksztaltuja sie ceny akcesoriow oraz jedzenia dla maluszkow w DK
narazie tylko kilka pytan...mam nadzieje ze z czasem pojawia sie nastepne..
tymczasem dziekuje i pozdrawiam:))
Tylko angielski i dunski. Niemiecki, niestety, nie przydatny. Szukajcie pracy przed przyjazdem. Tu na miejscu bedzie klopot. Jesli zona nie zna angielskiego, to szanse na prace spadaj do zera, niestety. Bedziesz zmuszony utrzymywac sam rodzine. Dasz rade pewnie, ale tylko przez okres pracy sezonowej, czyli mniej wiecej do sierpnia, wrzesnia. Na kontrakt dlugotrwaly nie licz.
Sa oczywiscie dodatki na dziecko, ale ograniczone przez pierwsze dwa lata. Zeby je uzyskac, musisz miec prawo pobytu, zeby miec prawo pobytu, muisz miec stala prace, co jest nierealne. Lub 3 ostatnie paski wyplat, oczywiscie z pracy oficjalnej... Troche kwadratura kola...

Przepraszam, ze tak to pokazuje, ale to sa realia. Lepiej wiedziec, niz potem plakac.... Moja rada: znajdz prace u wiarygodnego posrednika przed przyjazdem.
Przemyslcie Danie....

Ale jak Dania... to zycze powodzenia :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maj 2013, 07:11:17 »
Aisak dobrze mówi  :).
Jeśli chodzi o "dzieciowe sprawy", chętnie pomogę, bo sama mam małą córeczkę. Tylko czy teraz jest sens o tym wszystkim pisać, o cenach pieluszek i mm  ;) ?
Przeciez nie tym będziecie się kabusewać, decydując się na Danię  ;).
Ale jak już się zdecydujecie, pytajcie, odpowiem, co wiem :)

Tak sobie jeszcze o żonie pomyślałam.
Jesli nie zna angielskiego, to albo niech szybciutko zapisuje się na intensywny kurs w Polsce , by umieć się porozumieć, albo taki scenariusz:
Ty pracujesz, dziecko do dagpleje- już będzie w odpowiednim wieku .
(O dagpleje, żłobkach itp. pisałyśmy tu na forum, możesz wyszperać i poczytać , jak to wygląda, jak jeszcze jakieś pytania, służę  :) ). Możecie wybrać opcję "częściową", nie na full time. Dagpleje dla dziecka ma tę zaletę, że ma kontakt z językiem od początku, a wiadomo, im wcześniej, tym lepiej. A ze czasem trzeba trochę poczekać i załatwianie trwa, lepiej zacząć ubiegać się o miejsce tam od razu, gdy tylko dostaniecie pozwolenia i CPR . Na luksus "bycia z dzieckiem w domku" i przy tym pracę na niepełny etat raczej bym, nie liczyła, niestety...
Żona na intensywny dzienny kurs duńskiego , by jak najszybciej "złapać język". Z "zaopiekowanym " dzieckiem i znajomością języka ma duże szanse złapać jakąś pracę, ale na początek, niestety, cudów się nie spodziewajcie. Niestety, przeważnie zaczynając od zera, trzeba dyplomy w kieszeń schować i zasuwać ....
A w ogóle to radzę , byś najpierw, gdy znajdziesz pracę, przyjechał sam i "ogarnął sytuację"  ;)- chodzi o mieszkanie. Tu też troszkę trzeba czekać ,chcąc wynając ze spółdzielni, przecież nie będziecie całą rodzina koczować gdzie popadnie.A wynajmowanie od prywatnych osób...hm...nigdy nie wiesz, na kogo trafisz. Ty sam- pal licho, dasz radę te kilka tygodni się przemęczyć jakoś , wynająć pokój czy coś, ale z małym dzieckiem... :-\...Niestety, zdarzają sie nieuczciwi właściciele i potem wielkie problemy- też można poczytać na forum, niestety, o takich przypadkach :(.

" Polak gorszego sortu"

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maj 2013, 11:11:28 »
Tylko angielski i dunski. Niemiecki, niestety, nie przydatny.

To zależy od firmy, myślę, że nie ma co generalizować, ja najwięcej pracuję z osobami, które mówią lepiej po niemiecku, niż po angielsku. W sumie ... to z niektórymi "innymi" pracownikami po niemiecku też da się radę dogadać, ale oczywiście z angielskim lepiej, bo większość osób zna, co nie oznacza, że niemiecki nie będzie przydatny.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maj 2013, 12:26:07 »
Mysle, ze oba jezyki beda przydatne w nauce jezyka dunskiego.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maj 2013, 12:37:07 »
familia_3

Pytajac o mozliwosci zycia i pracy w Danii czy gdziekolwiek powinienes zawsze nadmienic: co potrafisz? Czego moglbys i chcialbys sie nauczyc? I tez jaka praca nie gardzisz. Dotyczy to wlasciwie wszystkich szukajacych szczescia w Danii.
Odpowiadajac na te pytania, grupa forumowych "madrali" bedzie mogla wam probowac pomoc i okreslic szanse w znalezieniu miejsc w Danii z mozliwoscia zamieszkania i pracy.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maj 2013, 16:36:38 »
Mysle, ze oba jezyki beda przydatne w nauce jezyka dunskiego.
Fakt :)
Duński ma z nimi wiele wspólnego.
Ja na początku mojego pobytu tutaj, jeszcze przed pójściem do szkoły, nie znając języka kompletnie, potrafiłam "rozszyfrować" proste teksty pisane, korzystając z tego podobieństwa.
Z mówionymi inna sprawa  ;D ;D ;D.
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maj 2013, 16:36:38 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maj 2013, 16:56:52 »
To zależy od firmy, myślę, że nie ma co generalizować, ja najwięcej pracuję z osobami, które mówią lepiej po niemiecku, niż po angielsku. W sumie ... to z niektórymi "innymi" pracownikami po niemiecku też da się radę dogadać, ale oczywiście z angielskim lepiej, bo większość osób zna, co nie oznacza, że niemiecki nie będzie przydatny.
Fakt, ale... ja napisalam jak sie ma sprawa jezyka w polaczeniu z wyksztalceniem Jego zony. Wiec nauczycielka niemieckiego bez znajomosci angielskiego= zero pracy, niestety.

Szara rzeczywistosc, ciacho... ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maj 2013, 10:10:31 »
Fakt, ale... ja napisalam jak sie ma sprawa jezyka w polaczeniu z wyksztalceniem Jego zony. Wiec nauczycielka niemieckiego bez znajomosci angielskiego= zero pracy, niestety.

Szara rzeczywistosc, ciacho... ;)

Jak to zero?, oprocz niemieckiego mozna robic naprawde duzo.
Ze mna pracowala polonistka na linii produkcyjnej.
Zalezy kogo jak duze ego rozpiera i jak wrazliwa na cierpienie, ma ambicje. Budowania domu nie zaczyna sie od polozenia dachu :)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maj 2013, 14:56:16 »
Jak to zero?, oprocz niemieckiego mozna robic naprawde duzo.
Ze mna pracowala polonistka na linii produkcyjnej.
Zalezy kogo jak duze ego rozpiera i jak wrazliwa na cierpienie, ma ambicje. Budowania domu nie zaczyna sie od polozenia dachu :)
Zle mnie zrozumialaes. Jasne , ze dziewczyna moze robisz wszystko, od moppowania i lotow na najblizsza Lysa Gore poczawszy ;), po tasmy w zakladach i magazynach.

ALE!. Wszedzie tam wymagaja: dunskiego lub angielskiego. Niestety, nawet na tych mniej eksponowanych stanowiskach niemiecki nie jest przydatny. Przynajmniej w okolicy CPh. Wiem o tym, bo nie raz probowalam zalatwic prace dla osob z niemieckim, w vikariatach, czy tez czasowa przy zbieraniu owocow. Odpada. Przynajmniej w tamtym i tym roku. Moze bedzie lepiej...
Znajomosc dunskiego lub przynajmnie angielskiego TO PODSTAWA. Jesli u Ciebie , na Jylland, jest inaczej, to fajnie :).

A ambicje? Hehehe, raczej nie uwazam, ze my tu zdjes emigranty na to cierpimy ;) ;D

Ja nie chce nikogo zniechecac, tylko...wiem, ze rozczarowanie boli, wiec, zeby uniknac...

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maj 2013, 17:22:19 »
Na jylland z niemieckim jest tak , większość zna ale nie będą ci mówić po duński. Po prostu doświadczenie z wojny trzeba znać  język wroga. Oni rozumieją ale prawie każdy powie że nie zna. U mnie w pracy przez przypadek się wygadali że znają niemiecki. 

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Maj 2013, 04:24:21 »
Pamiętam rozmowę z przemiłą starszą panią, która pamięta wojnę z dzieciństwa.
Juz na samym początku znajomości (spotkaliśmy się na kinderbalu  u znajomych, przyszła z wnuczkiem ) zapytała, czy mówimy po angielsku, bo ona po niemiecku rozmawiac nie będzie 8).Po angielsku-proszę bardzo 8). I opowiadała nam właśnie, jak to jej ojciec był w ruchu oporu, jak kazał jej się uczyć niemieckiego, by rozumieć, ale NIGDY nie mówić w tym języku.
Chyba spora część starszego pokolenia ma podobne podejście.
A to młodsze...cóż...to chyba tak, jak kiedyś u nas było z rosyjskim.Niby wszyscy się uczyli, a mówić nikt nie chciał ;D.
" Polak gorszego sortu"

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Maj 2013, 06:46:50 »
Praktycznie to troche mniej skomplikowane.
Przed era Viasat, YouSee i tym podobnych bylo w Danii dostepnych tylko kilka dunskich - nieslychanie nudnych programów TV.
Poludniowa Dania mogla i dalej moze za darmo ogladac niemieckie programy, wtedy o niebo bardziej rozrywkowe niz dunskie, ze 2 pokolenia wychowaly sie na jezyku niemieckim z niemieckiej telewizji. Mówie tu o wlasnych domach nie o kablowej telewizji w blokowiskach, zreszta blokowisk w tym czasie nie bylo tak wiele.

Pólnocna Dania miala szwedzkie, norweskie programy po angielsku tez.

Od wejscia TV na karte, komputerowych mozliwosci nikt nie "wychowuje" dzieci na Disneyu po niemiecku.

Mieszkam na poludniu, kiedy tu przyjechalam, dosc dawno temu, po niemiecku mówili wszyscy i wszedzie, od stacji benzynowej, poprzez rodzinne przyjecia na komunie konczac, mlodzi i starzy.
Teraz niemiecki nie jest popularny w mloszym pokoleniu, chociaz jak sie ich spotka w Hamburgu, rzuconych na gleboka wode to szprechaja az milo :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Maj 2013, 19:07:19 »
Zle mnie zrozumialaes. Jasne , ze dziewczyna moze robisz wszystko, od moppowania i lotow na najblizsza Lysa Gore poczawszy ;), po tasmy w zakladach i magazynach.

ALE!. Wszedzie tam wymagaja: dunskiego lub angielskiego. Niestety, nawet na tych mniej eksponowanych stanowiskach niemiecki nie jest przydatny. Przynajmniej w okolicy CPh. Wiem o tym, bo nie raz probowalam zalatwic prace dla osob z niemieckim, w vikariatach, czy tez czasowa przy zbieraniu owocow. Odpada. Przynajmniej w tamtym i tym roku. Moze bedzie lepiej...
Znajomosc dunskiego lub przynajmnie angielskiego TO PODSTAWA. Jesli u Ciebie , na Jylland, jest inaczej, to fajnie :).

A ambicje? Hehehe, raczej nie uwazam, ze my tu zdjes emigranty na to cierpimy ;) ;D

Ja nie chce nikogo zniechecac, tylko...wiem, ze rozczarowanie boli, wiec, zeby uniknac...

Tak niemiecki nic, wlasnie, ze cos.
Ty tez dunskiego nie znalas a Dunczyka "przygruchalas", to oni roboty nie znajda?
Miodu nikt nie obiecuje ale przy samozaparciu i zalapaniu sie choc przez jedna osobe na poczatek daje szanse powodzenia. Oczywiscie decydujcie sie z marszu na nauke dunskiego.
Przez pierwszy rok pobytu osoba pracujaca ma dosc znaczace ulgi i mozna skorzystac w tym okresie z ulgi personalnej wspolmalzonka, ktory nie uzyskuje zadnego dochodu.
Oczywistym jest ze deklaracji tzw. przesiedlenia sie na stale, w tym okresie, nikt nie jest w stanie podac. Wiec decyzje ta podejma po uplywie 12-tu miesiecy swego pobytu w Danii.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maj 2013, 23:30:35 »
Tak niemiecki nic, wlasnie, ze cos.
Ty tez dunskiego nie znalas a Dunczyka "przygruchalas", to oni roboty nie znajda?
Miodu nikt nie obiecuje ale przy samozaparciu i zalapaniu sie choc przez jedna osobe na poczatek daje szanse powodzenia. Oczywiscie decydujcie sie z marszu na nauke dunskiego.
Przez pierwszy rok pobytu osoba pracujaca ma dosc znaczace ulgi i mozna skorzystac w tym okresie z ulgi personalnej wspolmalzonka, ktory nie uzyskuje zadnego dochodu.
Oczywistym jest ze deklaracji tzw. przesiedlenia sie na stale, w tym okresie, nikt nie jest w stanie podac. Wiec decyzje ta podejma po uplywie 12-tu miesiecy swego pobytu w Danii.
A co to za argument: "przygruchalas" :o :o :o? To oni tez maja sobie...przygruchac, kazde dla siebie?
Bledy sie popelnia, fajnie, ze jestes idealny 8)

Co do reszty, masz racje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maj 2013, 23:30:35 »

Kilka stron do przetłumaczenia

Zaczęty przez DamianJBDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 3857
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2011, 11:44:10
wysłana przez DamianJB
Kilka absurdów z Polski rodem