poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: koniec barselu a akasse  (Przeczytany 10445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
koniec barselu a akasse
« dnia: 31 Maj 2013, 17:24:15 »
Hejka. Mam pytanie do wszystkich życzliwych:) Niebawem kończy mi się barsel...umowa o pracę skończyła mi się w trakcie trwania urlopu macierzynskiego, teraz szef nie ma dla mnie pracy. Opłacam akasse od kilku lat. Stąd moje pytanie. Czy na a kasse musze się zapisać w ostatnim dniu brania zasiłku(barselu)? ma to jakies znaczenie? czy może to byc np 2 tyg pozniej? bo chcialabym pojechac na wakacje przed tym jak zapisze się na akasse.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
    • Autor wpisu.
Odp: koniec barselu a akasse
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maj 2013, 21:55:24 »
Hejka. Mam pytanie do wszystkich życzliwych:) Niebawem kończy mi się barsel...umowa o pracę skończyła mi się w trakcie trwania urlopu macierzynskiego, teraz szef nie ma dla mnie pracy. Opłacam akasse od kilku lat. Stąd moje pytanie. Czy na a kasse musze się zapisać w ostatnim dniu brania zasiłku(barselu)? ma to jakies znaczenie? czy może to byc np 2 tyg pozniej? bo chcialabym pojechac na wakacje przed tym jak zapisze się na akasse.Dziękuję i pozdrawiam serdecznie;)

To zalezy czy masz feriepenge do wykorzystania. Po ustaniu barsel, masz obowiazek nie tylko zglosic do a kasse ale zarejestrowac sie do Jobcenter w pierwszej kolejnosci i nastepnie do a kasse. Tam musisz ustalic wakacje, masz prawo do 3 tyg. platnych wakacji z a kasse nawet jak nie masz feriepenge, tylko musisz ustalic termin jak wyjezdzasz za granice. Zarejestrowac sie musisz na koniec barsel.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maj 2013, 22:01:59 »
Proponuję skontaktuj się z swoją a-kasse. Tam Ci udziela najlepszych informacji.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maj 2013, 22:23:08 »
Proponuję skontaktuj się z swoją a-kasse. Tam Ci udziela najlepszych informacji.

Te sa dobre i aktualne.

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maj 2013, 22:30:39 »
Feriepenge mam cale 500 dkk więc prawei nic hehehe, ale dzięki za informacje nie wiedziałam że należą się 3 tygodniowe wakacje do tego płatne...wręcz byłam przekonana że jak się zarejestruje na akasse to nie będę mogła wyjeżdzać. Skontaktuje się ze swoją a kase zobaczymy co powiedzą:) pozdrawiam serdecznie

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Maj 2013, 22:35:28 »
Feriepenge mam cale 500 dkk więc prawei nic hehehe, ale dzięki za informacje nie wiedziałam że należą się 3 tygodniowe wakacje do tego płatne...wręcz byłam przekonana że jak się zarejestruje na akasse to nie będę mogła wyjeżdzać. Skontaktuje się ze swoją a kase zobaczymy co powiedzą:) pozdrawiam serdecznie
Czemu miała byś nie móc wyjechać na wakacje? Oczywiście że możesz.

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maj 2013, 22:42:03 »
Niewiem wydawało mi się że wyznacznikiem wakacji są ferie penge a skotro ich nie mam to może i mogę wyjechać ale nikt mi za to nie zapłaci szczególnie jak zaraz po zapisaniu się na a kasse pojade na wakacje ale jak dobrze że jest forum zawsze można się miło zaskoczyć;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maj 2013, 22:42:03 »

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Maj 2013, 22:46:01 »
1941 czy jeśli ktoś nie ma wypracowanych ferie penge to może owe 3 tygodnie wybrać od razu?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maj 2013, 22:56:28 »
1941 czy jeśli ktoś nie ma wypracowanych ferie penge to może owe 3 tygodnie wybrać od razu?

Tak. Nawet jak jestes na kontant bo nawet zebranie w szkole do ktorej chodzilem, bylo z osobami z Jobcenter ktore o tym informowaly tych co na zasilkach a chca wyjechac za granice w okresie wakacyjnym, tylko trzeba podac w jakim okresie. W okresie wakacji, czyli lipcu. Oczywiscie w tym okresie trzeba tez wybrac to co sie ma uzbierane jak sie ma. Ja tak zrobilem w zeszlym roku.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Maj 2013, 23:35:22 »
Tak. Nawet jak jestes na kontant bo nawet zebranie w szkole do ktorej chodzilem, bylo z osobami z Jobcenter ktore o tym informowaly tych co na zasilkach a chca wyjechac za granice w okresie wakacyjnym, tylko trzeba podac w jakim okresie. W okresie wakacji, czyli lipcu. Oczywiscie w tym okresie trzeba tez wybrac to co sie ma uzbierane jak sie ma. Ja tak zrobilem w zeszlym roku.

Przepraszam ale późno już. Twierdzisz że będąc na kontanth przysługuje 3 tyg płatnego urlopu.
A jak się dzieciątko chowa ?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Cze 2013, 01:34:04 »
https://info.jobnet.dk/mit+jobcenter/sj%C3%A6lland+og+hovedstaden/hovedstaden/t%C3%A5rnby/til+borgere/ferie+for+kontanthj%C3%A6lpsmodtagere

Ferie owszem mozna miec ale placi sie samemu.

@æ@ umiesz przeciez czytac po dunsku, to poczytaj i nie kolportuj przestarzalych i nieaktualnych informacji robiac z kogos balona. Natomiast jak nie wiesz lub nie jestes pewna to tez to napisz, bedzie jasniej.

https://www.borger.dk/Sider/Kontanthjaelp.aspx

Du har mulighed for at holde 5 ugers ferie om året med kontanthjælp, hvis du har modtaget kontanthjælp uafbrudt i et år op til afholdelsen af ferien. Din ferie må du gerne holde i udlandet.

Wiec te płatne ferie beda uzaleznione od dlugosci pobieranego swiadczenia. Nie wiem jak dotyczy to barsel ale w Jobcenter ja poinformuja ile faktycznie jej sie nalezy. Gdy nie jest sie caly rok na zasilku ferie przysluguja w naleznej proporcjonalnej czesci np. tydzien, dwa itd.
Sorry za te trzy tygodnie, ale znajoma wykorzystywala wszystko i wyszlo jej trzy tygodnie, wiec sadzilem, ze tyle jest, ale jak sie okazuje tak bylo tylko w jej przypadku, bo wg prawa nawet 5 tyg.
« Ostatnia zmiana: 01 Cze 2013, 01:56:18 wysłana przez 1941 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Cze 2013, 01:53:21 »
Przepraszam ale późno już. Twierdzisz że będąc na kontanth przysługuje 3 tyg płatnego urlopu.
A jak się dzieciątko chowa ?

Nie bardzo rozumiem pytanie.
Ponadto nie bylo mowy o dzieciach, ja sie na to nie pisze. ;) :)
Ponadto wszystko co dotyczy dzieci, poza drobnymi informacjami, jest mi zupelnie nieznane, jezeli chodzi o Danię.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Cze 2013, 21:55:06 »
Mea culpa!

A tak swoja droga zastanawia mnie co staje sie z ludzmi anonimowo na internecie?

Co drugi post: wrrr...gr....spi...aj, zlosliwosci, agresywny ton.

Bardzo watpie zeby ludzie tak rozmawiali IRL z kolegami w pracy, mezem/zona/dziecmi.

Przeciez na codzien face to face umiemy powiedziec, chociazby na przykladzie powyzej - to stary link, pomylka a anonimowo na necie: ...miesz przeciez czytac po dunsku, to poczytaj i nie kolportuj przestarzalych i nieaktualnych informacji robiac z kogos balona...

Aha, zeby uniknac wielostronowych dyskusji, chociaz jak ktos lubi tez moze na taki temat dyskutowac... - mój post jest ogólym zastanawianiem sie i ogólnym dziwowaniem sie, nie dotyczy nikogo konkretnego.

Mnie wsio ryba jak ludziom zanika kultura osobista po zobaczeniu klawiatury, ich sprawa, ale dziwic sie moge...

Milego wieczoru, mial byc grill a leje, wieje, zimno, listopad czy co?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Cze 2013, 22:20:35 »
@æ@ umiesz przeciez czytac po dunsku, to poczytaj i nie kolportuj przestarzalych i nieaktualnych informacji robiac z kogos balona. Natomiast jak nie wiesz lub nie jestes pewna to tez to napisz, bedzie jasniej.

https://www.borger.dk/Sider/Kontanthjaelp.aspx

Du har mulighed for at holde 5 ugers ferie om året med kontanthjælp, hvis du har modtaget kontanthjælp uafbrudt i et år op til afholdelsen af ferien. Din ferie må du gerne holde i udlandet.

Wiec te płatne ferie beda uzaleznione od dlugosci pobieranego swiadczenia. Nie wiem jak dotyczy to barsel ale w Jobcenter ja poinformuja ile faktycznie jej sie nalezy. Gdy nie jest sie caly rok na zasilku ferie przysluguja w naleznej proporcjonalnej czesci np. tydzien, dwa itd.
Sorry za te trzy tygodnie, ale znajoma wykorzystywala wszystko i wyszlo jej trzy tygodnie, wiec sadzilem, ze tyle jest, ale jak sie okazuje tak bylo tylko w jej przypadku, bo wg prawa nawet 5 tyg.

Zacznijmy od tego - masz możliwość iść na 5 tygodni urlopu z kontanthj, jeśli otrzymywales kontanthj.  nieprzerwanie przez jeden rok do rozpoczęcia urlopu.
Może tłumaczenie nie jest dokładne ale gdzie tu jest napisane że płatne ferie są uzależnione od długości zasiłku?
Ale tak masz rację w Jobcenter lub w A kasze poinformują ją lepiej.
A pytanie o dzieciach niejako było. Dziewczyna kończy barsel Ty napisałeś, że. Twoje informacje są dobre i aktualne więc pozwoliłam sobie na daleko idacy wniosek, że je sprawdzałeś osobiście

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Cze 2013, 22:20:35 »

Koniec z płaceniem gotówką - Nowe prawo

Zaczęty przez willyDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 30911
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2014, 15:48:10
wysłana przez happybeti
Koniec z budkami telefonicznymi w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 1