poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: meldunek w Polsce?  (Przeczytany 17854 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline andrzej1986

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
meldunek w Polsce?
« dnia: 06 Cze 2013, 18:28:03 »
Witam, kilka pytań (dawno nie było):

Skończyłem szkołę (AP), teraz mam pracę (na kontrakcie 40 godzin, bezterminowo), czy muszę zmieniać status pobytu w Statsforvaltning? (zmiana ze studenckiego na pracowniczy)

Na żółtej karcie mam meldunek z domu studenckiego (opuszczony jakiś czas temu) a mieszkam w w zupełnie innym miejscu bez meldunku (i bez widoku na niego), w swej słodkiej naiwności podałem w Folkeregisteret adres koleżanki jako C/O a oni posłali tam moją nową żółtą kartę, której nie potrzebuję, chciałem mieć skrzynkę pocztową :) (była zaskoczona tak jak ja, właściciel jej mieszkania nic nie wie, może mieć przez to  problemy?)

doczytałem (trochę wiekowy z 2011) wątek na temat żółtej karty tymczasowej dla osób które pracują na kontraktach a nie
mają meldunku tutaj (czy mając CPR i kontrakt dostaje się, podatki płaci się tutaj a poczta idzie do Polski?)

Chodzi mi głównie o podatki, chcę je płacić tutaj, Tuskowi moimi podatkami pomagał nie będę, niech sam sobie utrzymuje zieloną wyspę.

I ostatnie pytanie, czy mam po prostu kupić meldunek? i nie komplikować sobie życia, albo może mieszkać bez, jakie są konsekwencję? (tzn do czasu aż nie znajdę normalnego mieszkania)

Za wskazówki dziekuję

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
Odp: meldunek w Polsce?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Cze 2013, 20:38:00 »
Andrzej tak na moje oko, to tak, wypadalo by zmienic status pobytu bo i Twoj powod pobytu w Danii sie zmienil.
A po drugie, dlaczego twierdzisz, ze nie potrzebujesz nowej zoltej karty? Oczywiscie, ze potrzebujesz, skoro juz nie jestes zameldowany w domu studenckim to ten adres nie moze stac na Twojej zoltej karcie.
Co do adresu  C/O. W momencie gdy zglaszasz adres co Statsforvaltning najpierw wysyla list do glownego mieszkanca danego adresu z pytaniem czy dana osoba sie zgadza, dopabuse jak uzyskaja zgode wysylaja karte. Wiec pytanie kto ten list odebral Twoja kolezanka czy wlasciciel. Ja bym nic nie kombinowala z tym kupowaniem meldunku tylko zmienila meldunek dopabuse jak znajde normalne mieszkanie.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Cze 2013, 20:48:06 »
Taka mała uwaga ;)- nie Tuskowi, a Państwu płacisz podatki :).
To, że wolisz tu, oczywiście, nic mi do tego , sama tak robię, bo tu mieszkam i pracuję. Ale nie dorabiam do tego jakiejś idiotycznej ideologii  ;D
" Polak gorszego sortu"

Offline andrzej1986

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Cze 2013, 00:47:47 »
adresu nie zmieniałem w Statsforvaltning tylko w Folkeregisteret, o tym liście do właściciela pierwszy raz słyszę.

Wspomniany Tusk był tylko tylko prowokacją, chciałem zobaczyć w którym poście dostanę za niego po uszach.

Cholera jak bym miał łatwiejsze pytanie, jak pójść na zasiłek, rozliczenie, albo dam pracę to miałbym już 23 dobre odpowiedzi, 12 złych, i co najmniej 6 od tych co mają coś do powiedzenia na temat Tuska ;)

Wygląda na to, ze zrobię po swojemu

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Cze 2013, 06:38:33 »
Zapewne jestes kowalem wlasnego losu!kombinowanie?!?!-tez twoj wybor.oczekiwales dobrych rad od forum  ?przeciez i tak zrobisz jak bedziesz uwazal.twoj wybor twoja piłka.mysle ze wiekszosc Polakow zyje tu w Danii zgodnoe z prawem przez co bedzie mniej postow ,,POMOCY,,

Offline andrzej1986

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Cze 2013, 06:57:10 »
to nie kombinowanie...to lenistwo :P, było dobrze,  teraz sytuacja mnie zmusza do ruszenia i załatwienia,  zresztą poważny odsetek poruszanych na forum tematów ma metkę 'kombi',

no i gdzie tutaj jest coś o kombinowaniu (chyba, ze kupowanie meldunku, to wtedy ok)

a jakby ktoś miał coś do powiedzenia o tej tymczasowej żółtej karcie to chętnie poczytam ::)

P.S. Chyba będę pisał cokolwiek, żeby sobie złożyć nowy obrazek...

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Cze 2013, 08:43:19 »
adresu nie zmieniałem w Statsforvaltning tylko w Folkeregisteret, o tym liście do właściciela pierwszy raz słyszę.

Wspomniany Tusk był tylko tylko prowokacją, chciałem zobaczyć w którym poście dostanę za niego po uszach.

Cholera jak bym miał łatwiejsze pytanie, jak pójść na zasiłek, rozliczenie, albo dam pracę to miałbym już 23 dobre odpowiedzi, 12 złych, i co najmniej 6 od tych co mają coś do powiedzenia na temat Tuska ;)

Szczere, podoba mi sie :D.

Tuskiem nie ryzykuj swojej opinii. My tu wszyscy prawie w wiekszym, lub mniejszym stopniu dzieki niemu.

A pytania:
1. Zmieniaj ophold. Uczciwie, poza tym masz taki obowiazek, poza tym, im wczesniej , tym lepiej, o ile bedziesz chcial sie kiedys starac o pobyt staly np.
2. Zalatwiaj sobie oficjalnie mieszkanie z meldunkiem, zmieniaj karte i ...uporzadkuj zycie ;)

W sumie... tu wszystko mozna, jak wszedzie. Mniej lub bardziej oficjalnie. Ale...po co kombinowac, jesli i bez tego jest calkiem ok, a na pewno spokojniej.
 :)
To moja opinia, a Ty robisz, jak chcesz.
Powodzenia
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Cze 2013, 08:43:19 »

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Cze 2013, 09:03:39 »
Szczere, podoba mi sie :D.

Tuskiem nie ryzykuj swojej opinii. My tu wszyscy prawie w wiekszym, lub mniejszym stopniu dzieki niemu.

A pytania:
1. Zmieniaj ophold. Uczciwie, poza tym masz taki obowiazek, poza tym, im wczesniej , tym lepiej, o ile bedziesz chcial sie kiedys starac o pobyt staly np.
2. Zalatwiaj sobie oficjalnie mieszkanie z meldunkiem, zmieniaj karte i ...uporzadkuj zycie ;)

W sumie... tu wszystko mozna, jak wszedzie. Mniej lub bardziej oficjalnie. Ale...po co kombinowac, jesli i bez tego jest calkiem ok, a na pewno spokojniej.
 :)
To moja opinia, a Ty robisz, jak chcesz.
Powodzenia
to taka natura .daj palec i reke poprosza :Da ja Tuskowi zacznie chyba wysylac kase na wakacje i kartki z zyczeniami na wszystkie swieta

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Cze 2013, 09:06:04 »
to taka natura .daj palec i reke poprosza :Da ja Tuskowi zacznie chyba wysylac kase na wakacje i kartki z zyczeniami na wszystkie swieta
Doceni..., czy nowy podatek dowali... ;) :D?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Cze 2013, 09:27:45 »

Co do Folkeregisteret, fakt moja pomyłka. A , że o liście słyszysz po raz pierwszy nie znaczy, że tak nie jest.
Aktualnie masz meldunek wiec po co kombinować? Lepiej zabierz się za szukanie mieszkania.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Cze 2013, 09:45:38 »

Co do Folkeregisteret, fakt moja pomyłka. A , że o liście słyszysz po raz pierwszy nie znaczy, że tak nie jest.
Aktualnie masz meldunek wiec po co kombinować? Lepiej zabierz się za szukanie mieszkania.
przeciez nie dostal poklasku ani rad jak dalej oszukiwac i napisal ze zrobi jak bedzie chcial.Tuski ,podatki ,adresy ,zolte karty ,kombinowanie i oszczedzanie Bog wie na czym.w/g mnie to juz lato prawie pod namiotem tez dobrze.doceniam zycie uczciwe spokojne bez kombinowania i chyle nisko glowe przed tymi uczciwymi.Tuskowi  nie da ale patrzy byw Daniinamataczyc ,skad tacy ludzie sie biora?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Cze 2013, 13:51:45 »

A Ty wykształconego lokatora nie przygarniesz??? Moze w bolach glowy chocby pomogł???
Po dunsku gada, no same zalety i oszczednosci  :)
Co do przebojowosci i przedsiebiorczosci potencjalnego mieszkanca, chyba nie trzeba Cie przekonywac?

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Cze 2013, 13:56:02 »
A Ty wykształconego lokatora nie przygarniesz??? Moze w bolach glowy chocby pomogł???
Po dunsku gada, no same zalety i oszczednosci  :)
Co do przebojowosci i przedsiebiorczosci potencjalnego mieszkanca, chyba nie trzeba Cie przekonywac?
Nej tak, a co jesli duzo je?

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Cze 2013, 16:44:10 »
Nie istnieje chyba cos takiego jak tymczasowa zolta karta.dzis pytalam sie madrej forumowej glowy.jeszcze troche zaczna w Danii dawac wilcze bilety .to bedzie hiciorka bym go wziela do siebie ale cos musze zrobic z moim facetem.zuzyty juz kest .bardzo chrapie i skarpet i gaci swoich do lazienki nie odnosi

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Cze 2013, 20:34:37 »
Nej tak, a co jesli duzo je?

Cytujac samego klasyka te Nej, Tak! to takie jakies wtorne  ;) 8)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Cze 2013, 20:34:37 »

skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23420
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14207
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat