poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozwolenie na auto || rok 2013 zmiany - wszelkie watpliwosci  (Przeczytany 18188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amoniac

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam! Przejrzalem forum lecz nadal nie ustatysfakcjnowal mnie zbior informacji ktore odnalazlem - niektore sa sprzed 5 lat lub po prostu opisane sa inne sytuacje. A wiec jestem w danii juz od 1,5roku przyjechalem tutaj jako student rowniez jestem osoba pracujaca na etat wiec ogolnie moj dzienny harmonogram zadan jest bardzo zajety... tak czy siak chcialbym przyjechac autem na polskich blachach dowiedzialem sie tego i owego i ogolnie zrozumialem ze moje szanse na zdobycie pozwolenia sa bardzo watpliwe. zdecydowalem sie jednak zadac pare pytan : Czy jezeli wysle wniosek o pozwolenie z polski zrobie wszelkie kopie i wjade na teren danii czy nie powinienem miec zadnych problemow? Czy na motyw tego iz jestem studentem a pracuje na pelny etat istnieje szansa na zdobycie pozwolenia? nie ukrywam ze nie jestem do konca przekonany co do wiazania mojej przyszlosci na stale w danii - dlatego interesuje mnie to pozwolenie. Slyszalem o konsenkwencjach zwiazanych z brakiem pozwolenia oraz to ze w tym roku jest o wiele ciezej dostac to pozwolenie nawet dla osob ktore maja "motyw rodzinny" dzieki ktoremu mogli legalnie sie przemieszczac na terenie Danii.. 
z gory dziekuje za odpowiedzi
« Ostatnia zmiana: 13 Cze 2013, 23:45:54 wysłana przez Amoniac »

Krakers

• Gość
Odp: pozwolenie na auto || rok 2013 zmiany - wszelkie watpliwosci
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Cze 2013, 23:21:37 »
Cześć, tutaj jest sporo na ten temat:
http://skat.dk/SKAT.aspx?oId=2091334&vId=0&lang=DA

Offline Amoniac

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Cze 2013, 23:43:53 »
" Czy jezeli wysle wniosek o pozwolenie z polski zrobie wszelkie kopie i wjade na teren danii czy nie powinienem miec zadnych problemow? Czy na motyw tego iz jestem studentem a pracuje na pelny etat istnieje szansa na zdobycie pozwolenia? nie ukrywam ze nie jestem do konca przekonany co do wiazania mojej przyszlosci na stale w danii - dlatego interesuje mnie to pozwolenie " nie moglem jednak odnalezc odpowiedzi na to pytanie. Czy jezeli zloze wniosek mimo to beda autem w danii i majac pokwitowanie ze wyslalem aplikacje oraz dowod wplaty oraz przeslania nie bede mial problemow?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Cze 2013, 23:55:45 »
Wniosek to nie pozwolenie, legalnie nie możesz się poruszać takim autem w dłuższym okresie.

Offline Amoniac

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Cze 2013, 00:04:28 »
w dluzszym okresie? masz na mysli ze moge przemieszczac sie z kopiami wniosku itd. do czasu az mi odpowiedza? chodzi mi o to ze jak mnie np. zlapia na granicy lub gdzies w trasie do domu pokaze ze czekam na odpowiedz od SKAT czy powinni mi robic problem?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Cze 2013, 00:09:41 »
W dłuższym - 2 tygodnie ;)

Nie masz prawa poruszać się autem na PL blachach jeśli nie przebywasz w DK w "celach turystycznych" i nie posiadasz ... pozwolenia - to tak "prawnie", a nie "praktycznie".

Offline Amoniac

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Cze 2013, 00:22:45 »
Reasumujac : JEZELI mam staly pobyt i przyjezdzam autem na polskich blachach to mam 14 dni na zarejestrowanie auta. Jezeli mam staly pobyt(nie moge w sumie nie miec) moge przyjechac autem na 14 dni i miec wyslany wniosek o pozwolenie na auto lecz po 14 dniach i tak musze  nim wyjechac  bo na odpowiedz  i tak nadal musze czekac bez mozliwosci przemieszczania sie autem w danii? zgadza sie?

Czyli jezeli nie chce przerejestrowywac auta - moge tylko wjechac na teren danii JUZ z pozwoleniem tak?      Wniosek i wszelkie dowody ze go zlozylem nie daja mi  "czasu" ?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Cze 2013, 00:22:45 »

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Cze 2013, 00:49:11 »
Naskrobię coś jutro.

Offline Amoniac

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Cze 2013, 10:34:12 »
Bardzo mi zalezy na informacji pozdrawiam! Z tego co po prostu slyszalem to jezeli mam wszystkie kopie tego co wyslalem do SKATa dotyczace mojego wniosku o pozwolenie mam czas az mi odpowiedza a pozniej jak dostane odmowe musze wyjechac w okreslonym terminie (tak znajomemu odpisali)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Cze 2013, 10:44:18 »
Bardzo mi zalezy na informacji pozdrawiam! Z tego co po prostu slyszalem to jezeli mam wszystkie kopie tego co wyslalem do SKATa dotyczace mojego wniosku o pozwolenie mam czas az mi odpowiedza a pozniej jak dostane odmowe musze wyjechac w okreslonym terminie (tak znajomemu odpisali)

Przerejestruj.

hydrogen2

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Cze 2013, 11:41:06 »
W dłuższym - 2 tygodnie ;)

Nie masz prawa poruszać się autem na PL blachach jeśli nie przebywasz w DK w "celach turystycznych" i nie posiadasz ... pozwolenia - to tak "prawnie", a nie "praktycznie".

To, że zapisałeś się na kurs prawa jazdy, nie uprawnia Cię do poruszania się autem po drogach publicznych. Więc jakim cudem złożony wniosek o pozwolenie, miałby się stać pozwoleniem?

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Cze 2013, 14:17:07 »
Znajac pomyslowosc Polaka o. Cos wyskrobie a my sie zdziwimy ;D.przeciez Polak potrafi

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Cze 2013, 14:18:39 »
Witam! Przejrzalem forum lecz nadal nie ustatysfakcjnowal mnie zbior informacji ktore odnalazlem - niektore sa sprzed 5 lat lub po prostu opisane sa inne sytuacje. A wiec jestem w danii juz od 1,5roku przyjechalem tutaj jako student rowniez jestem osoba pracujaca na etat wiec ogolnie moj dzienny harmonogram zadan jest bardzo zajety... tak czy siak chcialbym przyjechac autem na polskich blachach dowiedzialem sie tego i owego i ogolnie zrozumialem ze moje szanse na zdobycie pozwolenia sa bardzo watpliwe. zdecydowalem sie jednak zadac pare pytan : Czy jezeli wysle wniosek o pozwolenie z polski zrobie wszelkie kopie i wjade na teren danii czy nie powinienem miec zadnych problemow? Czy na motyw tego iz jestem studentem a pracuje na pelny etat istnieje szansa na zdobycie pozwolenia? nie ukrywam ze nie jestem do konca przekonany co do wiazania mojej przyszlosci na stale w danii - dlatego interesuje mnie to pozwolenie. Slyszalem o konsenkwencjach zwiazanych z brakiem pozwolenia oraz to ze w tym roku jest o wiele ciezej dostac to pozwolenie nawet dla osob ktore maja "motyw rodzinny" dzieki ktoremu mogli legalnie sie przemieszczac na terenie Danii.. 
z gory dziekuje za odpowiedzi

ty chyba to auto juz tu masz dawno .?czy nie tak?

Offline Amoniac

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Cze 2013, 17:40:54 »
Auto nie jest teraz w Danii. Zamierzam nim przyjechac i starac sie o pozwolenie i wlasnie zastanawia mnie czy wtedy gdy SKAT bedzie decydowal czy dostane potwierdzenie czy nie bede mogl jezdzic spokojnie bez stresu do czasu az dostane odpowiedz?

hydrogen2

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Cze 2013, 18:28:54 »
Nie, nie będziesz mógł.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Cze 2013, 18:28:54 »

Jakie auto problem co i jak?

Zaczęty przez radekm-r1Dział Hydepark

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 18827