poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zwolnienie kobiety w ciąży  (Przeczytany 17791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

myszka0807

• Gość
Odp: Zwolnienie kobiety w ciąży
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Cze 2013, 23:41:44 »
A pisz to wszystko przez tego co wystrugales dla mnie .wszystko stalo sie taaakie mikroskopijne!tesknie za czyms normalnym ,zywym ,zyczliwym i co bedzie kochalo i bedzie kochane co bedzie szanowalo.niby wymagania a tak naprawde przyziemnie bynajmiej dla mnie
« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2013, 00:28:20 wysłana przez myszka0807 »

Offline Ewelina26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Cze 2013, 10:23:18 »
oJ.widze różne opinie ale mam zamiar walczyc o swoje, jeśli coś ździałam to dobrze a jak nie to trudno, chociaz bede wiedziała ze próbowałam. piszecie  że może kasa mi się konczy czy cos ale nie , ja nawet nie chciałam znowu tego zaczynac bo to był niezbyt przyjemny okres w moim życiu i dałam sobie spokój, ale moja przyjaciółka sie dowiedziała dużo na ten temat i odrazu do mnie że nie moge tak tego zostawić.to że mnie zwolnili było bezprawne,tak mi powiedziała.dlatego pisze na forum o tej sprawie, jak to widzą inni.Jeszcze jedno ,w czasie kiedy mnie przyjmowano poszła na urlop macierzyński jedna dziewczyna,jak wszyscy koło niej skakali,żeby nie dźwigała i wogule się nie przemęczała, a mnie potraktowali zwolnieniem,naprawde podle ,chciałam pracować bo ciężko było mi wtedy znaleźć inną pracę chociaż warunki w pracy były niezbyt. Wszyscy u mnie w pracy wiedzieli o mojej ciąży,moje koleżanki były nawet przy tym jak to zgłaszałam.bliskie koleżanki mi pomagały a jak robiłam z innymi to mieli gdzieś moją ciążę, rozumiem miałam płacone jak oni na godzinę to czemu miałabym mieć lżej...a jeśli chodzi o moją ciążę to myślę że szefostwu nie było na rękę płacić kolejnej osobie urlop macierzyński i wymyślili zwolnienia grupowe,bo przecież zwolnienie z powodu ciąży nie mogło być. sprubuje, może coś z tego będzie . poradze sie prawnika choć wiem że nie jest tani ale chociaż będę wiedziała na czym stoje w świetle prawnym. dzięki za wasze opinie.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Cze 2013, 10:52:03 »
oJ.widze różne opinie ale mam zamiar walczyc o swoje, jeśli coś ździałam to dobrze a jak nie to trudno, chociaz bede wiedziała ze próbowałam. piszecie  że może kasa mi się konczy czy cos ale nie , ja nawet nie chciałam znowu tego zaczynac bo to był niezbyt przyjemny okres w moim życiu i dałam sobie spokój, ale moja przyjaciółka sie dowiedziała dużo na ten temat i odrazu do mnie że nie moge tak tego zostawić.to że mnie zwolnili było bezprawne,tak mi powiedziała.dlatego pisze na forum o tej sprawie, jak to widzą inni.Jeszcze jedno ,w czasie kiedy mnie przyjmowano poszła na urlop macierzyński jedna dziewczyna,jak wszyscy koło niej skakali,żeby nie dźwigała i wogule się nie przemęczała, a mnie potraktowali zwolnieniem,naprawde podle ,chciałam pracować bo ciężko było mi wtedy znaleźć inną pracę chociaż warunki w pracy były niezbyt. Wszyscy u mnie w pracy wiedzieli o mojej ciąży,moje koleżanki były nawet przy tym jak to zgłaszałam.bliskie koleżanki mi pomagały a jak robiłam z innymi to mieli gdzieś moją ciążę, rozumiem miałam płacone jak oni na godzinę to czemu miałabym mieć lżej...a jeśli chodzi o moją ciążę to myślę że szefostwu nie było na rękę płacić kolejnej osobie urlop macierzyński i wymyślili zwolnienia grupowe,bo przecież zwolnienie z powodu ciąży nie mogło być. sprubuje, może coś z tego będzie . poradze sie prawnika choć wiem że nie jest tani ale chociaż będę wiedziała na czym stoje w świetle prawnym. dzięki za wasze opinie.
Poszukaj tutaj, doradzaja, pomagaja, maja rowniez darmowych prawnikow:

https://www.moedrehjaelpen.dk/

Powodzenia :)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Ewelina26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Cze 2013, 11:17:33 »
Dzięki za radę.napewno skorzystam .pozdrawiam

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Cze 2013, 11:50:50 »
Oj Ewelina jak tu cie zrozumiec kopiesz studnie jak sie palico robilas dwa lata? Posmiewisko!!!

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Cze 2013, 11:57:11 »
...a jeśli chodzi o moją ciążę to myślę że szefostwu nie było na rękę płacić kolejnej osobie urlop macierzyński i wymyślili zwolnienia grupowe

Nawet jezeli firma bezpośrednio placi pracownikowi za urlop macierzyński i wychowawczy( a czesto robi to kommune).

To i tak firma dostaje zwrot tej kasy z kommune, wiec poszukaj sobie innego wyjasnienia... moze chęci do pracy?

Wiem jak reagują Matki-polki na ciaze... najlepiej lezec i pachniec bo to "dobre" dla dzidzi.

Dla mnie te dwa lata, jest nie do przeskoczenia... to jakis żart.

Nikt nie chce zapierdzielać wiecej bo obok stoi "obca" kobieta w ciazy.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Cze 2013, 12:01:45 »
Nie dolujmy dziewczyny. Moze to rzeczywiscie nie jej wina, a ... obiektywnych przyczyn w tej firmie.... Chce walczyc, niech walczy, ma prawo.

Jestem ciekawa, jak sie to rozwinie, bo sprawa jest naprawde trudna. Ale.... dla Polakow nie ma rzeczy niemozliwych :).

Trzymam kciuki i daj znac, prosze,  Ewelina, co i jak... :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 25 Cze 2013, 12:01:45 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Cze 2013, 12:05:25 »

Wiem jak reagują Matki-polki na ciaze... najlepiej lezec i pachniec bo to "dobre" dla dzidzi.

Raczej nie wiesz... czasami trzeba lezec i nawet do toalety nie mozna wyjsc... wiedziales o tym? Tez tak miales... ;) :D?
Bez urazy :).

W sumie nie wiemy, co bylo przyczyna... jakas choroba, klopoty osobiste, a moze po prostu brak wiedzy na temat wlasnych praw....? To chyba naturalne w obcym kraju...

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Cze 2013, 12:07:07 »
wiem przeżyłem 4 wiec mam oooogrooomne doświadczenie  ;D
Piszesz tu o jakis skrajnościach, gdzie powinno udac sie do lekarza... nawet dunski zna zagrozenia (przerabiane w realu)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Cze 2013, 12:15:05 »
wiem przeżyłem 4 wiec mam oooogrooomne doświadczenie  ;D
Piszesz tu o jakis skrajnościach, gdzie powinno udac sie do lekarza... nawet dunski zna zagrozenia (przerabiane w realu)
Gratuluje :)

Zobaczymy, jak sie rozwinie....

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Cze 2013, 12:35:41 »
Aisak spusc na luz 2 lata czekac nic nie robic a teraz po 2 latach robic sobie z geby cholewe.ostatnio jedna tez na forum co jej wszyscy chcieli pomoc uwazala ze ,,CIAZA TO CHOROBA,,rozumie powiklania ciazowe ale nie rozumowe.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Cze 2013, 12:45:09 »
Aisak spusc na luz 2 lata czekac nic nie robic a teraz po 2 latach robic sobie z geby cholewe.ostatnio jedna tez na forum co jej wszyscy chcieli pomoc uwazala ze ,,CIAZA TO CHOROBA,,rozumie powiklania ciazowe ale nie rozumowe.
Nie moge, zakaz dostalam 8) :D

Wiesz, ze w zyciu jest roznie..., wiesz, ze kazdy z nas ma swoje wlasne doswiadczenia, wiesz, ze czasami zycie przerasta fabule filmowa...  Co tu oceniac....?

U mnie ciaza to byla choroba.... wiec...

Zobaczymy, jak sie sprawa rozwinie....

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Cze 2013, 12:46:49 »
Pomimo ze krytycznie patrze na poszkodowana, to nie zmienia to faktu ze pracodawca to totalny DUPEK,
 ale jestem wstanie zrozumiec jego pracownikow.
W takich przypadkach (jezeli mowimy tu o ciezkiej fizycznej pracy w dodatku przy chemikaliach) "normalny" pracodawca postarałby sie zmienic stanowisko pracy na inne lub ograniczyć prace do kilku godzin dziennie.

Wkurza mnie ze przez opieszalosc Eweliny  , kolejnemu baranowi ujdzie to na sucho.

« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2013, 13:00:19 wysłana przez varszafiak »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Cze 2013, 12:51:59 »
Pomimo ze krytycznie patrze na poszkodowana, to nie zienia to faktu ze pracodawca to totalny DUPEK, ale jestem wstanie zrozumiec jego pracownikow. W takich przypadkach (jezeli mowimy tu o ciezkiej fizycznej pracy w dodatku przy chemikaliach) "normalny" pracodawca postarałby sie zmienic stanowisko pracy na inne lub ograniczyć prace do kilku godzin dziennie.
Wkurza mnie ze przez opieszalosc Eweliny , kolejnemu baranowi ujdzie to na sucho.
Amen 8)

Ja mam nadzieje, ze moze nie... Albo chociazby temat bedzie przestroga dla innych. Lub tez zacheta do zdecydowanego dzialania lige nu. Lub tez zacheta do zapisania sie do zwiazkow zawodowych (nie tylko do a-kasse ) , zaraz, natychmiast po otrzymaniu 1 pracy w Danii. Wiem, co mowie w tym wypadku, sama sypie sobie popiol na glowe, ze tak pozno sie zapisalam :-[

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Cze 2013, 20:25:13 »
Problem w tym, ze minelo dwa lata. Chcialas walczyc, to trzeba bylo od razu. Teraz wszytskie slady zatarte. PO drugie, kazdy prawnik Cie zapyta o to dleczego dopabuse teraz Cie zwolnili.
Ponadto ZWOLNILI CIE ZGODNIE Z PRAWEM. Czy to bylo fair, czy nie fair, to inna sprawa. Ale na podstawie tego co piszesz, firma zrobila wszytsko jak nalezy.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 25 Cze 2013, 20:25:13 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 27756
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Zwolnienie a wyjazd do Polski

Zaczęty przez sylwusia89Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4