poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zwolnienie kobiety w ciąży  (Przeczytany 17520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ewelina26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Zwolnienie kobiety w ciąży
« dnia: 24 Cze 2013, 13:19:43 »
Witam. Mam dość spory dylemat,ponieważ 2 lata temu pracowałam w duńskiej firmie i w trakcie pracy tam tzn. po około 3,5  miesiącach dowiedziałam się że jestem w ciąży w 14 tygodniu. Powiadomiłam o tym mojego menadżera, choć miałam spore obawy. Przyjął to dość spokojnie. Na początku dodam że miałam umowę wstępną na 3 miesiące, potem chciałam dowiedzieć się czy będę miała przedłużoną ,jeszcze przed informacją o ciąży,bo pracowałam już dłuższy okres lecz dostałam odpowiedź że skoro nadal tu pracuje to jeszcze mnie nie zwolnią ale nie dostałam żadnego dokumentu przedłużającego okres pracy choć upominałam się o to. Pracowałam dalej. Co się okazało dostałam  wypowiedzenie z pracy dnia 15 listopada podobno z powodu zwonien grupowych < choć w tym okresie były zatrudniane nowe osoby > a 14 listopada miałam pierwszą wizytę u lekarza na badaniach związanych z ciążą. Nie zdążyłam nawet zanieść dokumentu potwierdzającego że jestem w ciąży. Pracowałam tam łącznie 4,5 miesiąca. Warunki pracy były raczej nie przystosowane odpowiednio  dla pracownika <ŚRODKI chemiczne stosowane bez masek ochronnych ,pyłki unoszące sie po całej hali ,nie oddzielonej niczym od innych miejsc pracowniczych i wiele różnych zaniedbań > ale nikt nigdy nie zwracał na to uwagi. Mam pytanie ,czy mieli prawo mnie zwolnić skoro mój menadżer wiedział że jestem w ciąży? czy zasłonięcie sie zwolnieniami grupowymi było w tej sytuacji  możliwe i legalne? czekam na wasze opinie bo naprawdę nie wiem co mam zrobić w tej sprawie.pozdrawiam

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Zwolnienie kobiety w ciąży
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Cze 2013, 14:18:54 »
Witam. Mam dość spory dylemat,ponieważ 2 lata temu pracowałam w duńskiej firmie i w trakcie pracy tam tzn. po około 3,5  miesiącach dowiedziałam się że jestem w ciąży w 14 tygodniu. Powiadomiłam o tym mojego menadżera, choć miałam spore obawy. Przyjął to dość spokojnie. Na początku dodam że miałam umowę wstępną na 3 miesiące, potem chciałam dowiedzieć się czy będę miała przedłużoną ,jeszcze przed informacją o ciąży,bo pracowałam już dłuższy okres lecz dostałam odpowiedź że skoro nadal tu pracuje to jeszcze mnie nie zwolnią ale nie dostałam żadnego dokumentu przedłużającego okres pracy choć upominałam się o to. Pracowałam dalej. Co się okazało dostałam  wypowiedzenie z pracy dnia 15 listopada podobno z powodu zwonien grupowych < choć w tym okresie były zatrudniane nowe osoby > a 14 listopada miałam pierwszą wizytę u lekarza na badaniach związanych z ciążą. Nie zdążyłam nawet zanieść dokumentu potwierdzającego że jestem w ciąży. Pracowałam tam łącznie 4,5 miesiąca. Warunki pracy były raczej nie przystosowane odpowiednio  dla pracownika <ŚRODKI chemiczne stosowane bez masek ochronnych ,pyłki unoszące sie po całej hali ,nie oddzielonej niczym od innych miejsc pracowniczych i wiele różnych zaniedbań > ale nikt nigdy nie zwracał na to uwagi. Mam pytanie ,czy mieli prawo mnie zwolnić skoro mój menadżer wiedział że jestem w ciąży? czy zasłonięcie sie zwolnieniami grupowymi było w tej sytuacji  możliwe i legalne? czekam na wasze opinie bo naprawdę nie wiem co mam zrobić w tej sprawie.pozdrawiam
Niestety, wszystko odbylo sie zgdonie z prawem.
W Danii nie mozna zwolnic z powodu ciazy, ale w trakcie ciazy tak.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Ewelina26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Cze 2013, 14:50:10 »
A jaka   jest różnica między tymi wątkami ?bo mi się zdaje że skoro byłam w ciąży to logicznie rzecz biorąc chcąc mnie zwolnic nie  wpisał by powodu zwolnienia jako ciąży.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Cze 2013, 15:04:41 »
Dwa lata temu?
Trzeba bylo sie sie wtedy do związków wybrać, sprawdziliby czy kogoś w tym czasie zwolnili /zatrudnili.
Jakiej reakcji oczekujesz od bylego pracodawcy? Przeprosin, odszkodowania?

Offline Ewelina26

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Cze 2013, 15:24:19 »
Nie byłam wtedy zapisana do związków i związki nic nie mogły zrobić.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Cze 2013, 16:04:18 »
A jaka   jest różnica między tymi wątkami ?bo mi się zdaje że skoro byłam w ciąży to logicznie rzecz biorąc chcąc mnie zwolnic nie  wpisał by powodu zwolnienia jako ciąży.
Jest logiczne, ale coz na to poradzic.
Jezeli sa madrzy to sie "obstawili", na przyklad zatrudnili kogos na Twoje stanowisko, ale zrobili dla stanowiska inne wymagania.
Jezeli generalnie mieli zwolnienia, to tym bardziej "sa kryci".
Rozumiem niemoc, ale prawnie jest wszytsko ok.
A bynajmniej by to sprawdzic, trzeba by zwiazkow lub prawnika.
Jezeli nie masz zwiazkow, to prawnik na dzien dobry, wezmie od Ciebie 5.000.
Nie wiem na ile dla Ciebie gra warta swieczki.
Pracdoawca moze zawsze powiedziec, ze w dniu wreczania wypowiedzenia nie mial pojecia, ze bylas w ciazy.
Sama piszesz, ze pisemnego powiadomienia nie zdazylas doreczyc.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Cze 2013, 16:25:12 »
2lata czekalas ???tak wyglada jakby kasa sie skonczyla i trzeba ja wykopac od bylego pracodawcy!przepraszam cie za swoja refleksje.teraz dopabuse zauwazylas ze waruki pracy byly nie takie .godzilas sie na takie i mysle ze gdyby cienie zwolnili to nadal bystam pracowala.i mysle ze zwolnienia grupowe nie zabraniaja nowy h przyjec na nowe stanowiska

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Cze 2013, 16:25:12 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Cze 2013, 17:52:12 »
Dopabuse zauwazylam, ze minelo od zwolnienia dwa lata. Dopabuse teraz sie zorientowalas, ze cos nie tak z Twoim wypwiedzeniem?

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Cze 2013, 18:00:20 »
Się czepiacie dziewczęcia  ::) jak dzieciak podrósł to znalazła chwile i pisze  :D

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Cze 2013, 19:52:09 »
Wow my jak te trolle forumowe czepiac sie trza czegos .Serio czytalam trzy razy bo nie moglam uwierzyc w to co czytam .przyznaje ze zawsze czytam bez zrozumienia a zal mi bylo tego co czytam i co ja spotkalo i juz mialam lzy w oczach ze komus krzywda sie dzieje.Napisalam co napisalam ale sensu nadal wylapac nie moge .Jomir w naszym wieku wszystko jest wybaczalne. Zapewne kasa sie skonczyla a zyc trzeba .kopac studnie jak sie pali tez mozna.Polacy-wszyscy nimi jestesmy ale ostatnio to naprawde zaczynam ..........,

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Cze 2013, 20:10:04 »
2lata czekalas ???tak wyglada jakby kasa sie skonczyla i trzeba ja wykopac od bylego pracodawcy!przepraszam cie za swoja refleksje.teraz dopabuse zauwazylas ze waruki pracy byly nie takie .godzilas sie na takie i mysle ze gdyby cienie zwolnili to nadal bystam pracowala.i mysle ze zwolnienia grupowe nie zabraniaja nowy h przyjec na nowe stanowiska
Myszka gdyby ja tylko wiedziala jak wstawic ikonke bijaca brawo, ale normalnie az dam podziekowanie za post.
Ewelina a co chcesz zrobic

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Cze 2013, 20:38:01 »
Napisze krotko kazdy ostatnio rucha nie uzywajac dupy .zla jestem na rodakow ostatnio.gosciu zadeklarowal sie ze zwiezie mojej corki auto do Polski .wychodze na parking i uwiez mi ja to auto widze nadal a gosc juz na wakacjach dupe w Polsce trzyma.czy tak kuzwa ciezko zadzwo i i powiedziec ,,rozmyslilem sie ,,zaczene kochac i tolerowac ciapatych .A Ewelina poszuka adwokata i zacznie walczyc .ciezko mi ostatnio pojac wszystko.ja bym ludziom serce oddalo,tak mi zle jak czytam ze komus krzywda sie dzieje moze dla tego ze sama mam zle .zaczynam nabusezumiec ludzi i siebie :'(

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Cze 2013, 21:34:03 »
Myszowata a to nie twojemu sąsiadowi zawinęli bryczkę  ;D

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Cze 2013, 22:35:49 »
Nie .moja jedna sasiadka jezdzi ns wozku inwalidzkim ,a druga rowerem popycha .wporzo ludzie

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Cze 2013, 23:21:13 »
kazdy ostatnio rucha nie uzywajac dupy

Musze to sobie zapisać w swoim zeszyciku...8)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Cze 2013, 23:21:13 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26591
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Zwolnienie a wyjazd do Polski

Zaczęty przez sylwusia89Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4