Ogólne > Hydepark
Wymiana walut
robex:
Witam
Chciałbym jeszcze w tym tygodniu wymienić złotówki na korony. Chodzi o dużą sumę bo chcę kupić w Danii auto. Jednak z tego co widzę złoty cały czas rośnie i teraz pytanie... Czy wymieniać w Polsce i nie czekać czy może lepiej wymienić w Danii ? Jak w ogóle wygląda wymiana w Danii ? Czy płaci się od kwoty jaką się wymienia czy jest to po prostu opłata stała ?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź i z góry dziękuję.
zpatentem:
Wjezdzajac z taka iloscia pieniedzy do innego kraju musisz to zglosic na granicy bo mozesz byc posadzony o bog wiec co.Spytaj w swoim banku jak najbardziej sie racjonalnie zachowac z wywozem i wymiana (przelewy, karty platnicze?), klopot bedzie jak twoim bankiem jest materac :)
vordingborg:
Zgłosić należy kwotę powyżej 10000 Euro. Takie prawo w całej EU obowiązuje, a ja osobiście trafiłem na celnika w Dk który twierdził że powyżej 10000 Kr należy zgłosić. Sprawdziłem na stronach Skat i okazało się że to stary osioł :D.
Złotówka jak szybko rośnie ::) tak szybko spadnie :P najlepiej wstrzymaj się kilka dni to sporo zaoszczędzisz.
Jeżeli chodzi o płatności to najlepiej opłaca się przelewem ( kartą jeszcze taniej jeśli można)
robex:
A nie trzeba płacić podatku od wpływu na konto ? 10 000 euro to coś koło 70 000 koron ? To będzie suma koło 50 000 koron wiec chyba już można spokojnie jechać ?
A te kilka dni czekam już tydzień i dalej w górę idzie i coraz więcej na tym tracę.
zpatentem:
Vordinborg
Czytalem czesto i w wielu miejscach, ze bank powinien zadac pytania przy nawet 10000kr gotowkowych przelewach i operacjach
kazdemu im nieznanemu. Ale jak piszesz przelewy i karty to jest zawsze najbardziej optymalnym rozwiazaniem, nigdy targanie sie z torba plastikowa pelna "szmalcu", zwlaszcza przez granice panstwowe :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej