poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pierwsza praca a cpr Bardzo prosze o wyjasnienie  (Przeczytany 4277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wmb24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Pierwsza praca a cpr Bardzo prosze o wyjasnienie
« dnia: 24 Cze 2013, 23:40:50 »
Witam,
Na początku chciałbym sie przywitać, to mój pierwszy post.
Otóż nieco sie pogubiłem, jestem pierwszy raz w Danii, udało mi sie znaleść prace na okres 4 miesiecy.
Teraz przyszedł czas na załatwianie formalnośći.
Prosiłbym aby ktoś krótko napisał w jakiej kolejności jakie dokumenty składać.
Mam kontrakt od pracodawcy, ale slyszalem ze jeszcze jakies dokumenty pracodawca musi wypelnic?
Jest to dla mnie dośc zawiłe,bo czytam ciągle o numerze cpr, karcie podatkowej, pozwolenie na pobyt itd.
I czy ktoś wiem jakie są aktualne stopy wolne od podatku, dla obcokrajowców, czyli diety, nocleg itp.
Dziękuje z góry:
Krzysiek

myszka0807

• Gość
Odp: Pierwsza praca a cpr Bardzo prosze o wyjasnienie
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Cze 2013, 00:33:33 »
Diety stopy % zostaw na pozniej idz po cpr i zalatw sobie wszystkie sprawy zwiazane ze swoim pobytem i praca .pozniej poczytaj sobie co mozesz wiecej zdzialac tyle razy bylo juz walkowane a na gotowca leciec to latwizna .jeszcze jest cos takiego jak akasse i zwiazki .

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Cze 2013, 08:44:22 »
Kurcze, juz nawet urzedy to po polsku zrobily. Wystarczylo w google po polsku wrzucic.
http://statsforvaltning.dk/site.aspx?p=8169
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Cze 2013, 10:24:24 »
Kurcze, juz nawet urzedy to po polsku zrobily. Wystarczylo w google po polsku wrzucic.
http://statsforvaltning.dk/site.aspx?p=8169
Fajne. Dzieki :). Wielu sie przyda, nie tylko "swiezakom". Duzo waznych informacji.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline apohex

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lip 2013, 17:30:43 »
Witam, podpinam się pod ten temat by nie zaśmiecać forum ;)

Chciałbym aby ktoś rozjaśnił mi kilka kwestii związanych z podatkami :)

Aktualnie przebywam na bornholmie, jakieś 2 tygodnie temu byłem z moim pracodawcą w SKAT i wciąż oczekuje na cpr.

W formularzu było zaznaczone iż będę pracował od 17 Czerwca do 31 sierpnia czyli 76 dni.

Maksymalny zarobek(nie jestem pewien jak to poprawnie nazwać) podali jako 25 000 kr.

Zakwaterowanie zapewnia mi pracodawca (Pracuję w Hotelu), jednak wyżywienie zapewniam sobie sam.

Ile zapłacę podatku i co mogę odliczyć ? Jeżeli koszty wyżywienia, to rozumiem iż muszę zbierać paragony ze sklepu ? Słyszałem też o jakimś odliczeniu ze względu na odległość jaka dzieli mnie w km od miejsca pracy do miejsca zamieszkania.

Z góry dziękuje i liczę na pomoc.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lip 2013, 02:45:34 »
Witam, podpinam się pod ten temat by nie zaśmiecać forum ;)

Chciałbym aby ktoś rozjaśnił mi kilka kwestii związanych z podatkami :)

Aktualnie przebywam na bornholmie, jakieś 2 tygodnie temu byłem z moim pracodawcą w SKAT i wciąż oczekuje na cpr.

W formularzu było zaznaczone iż będę pracował od 17 Czerwca do 31 sierpnia czyli 76 dni.

Maksymalny zarobek(nie jestem pewien jak to poprawnie nazwać) podali jako 25 000 kr.

Zakwaterowanie zapewnia mi pracodawca (Pracuję w Hotelu), jednak wyżywienie zapewniam sobie sam.

Ile zapłacę podatku i co mogę odliczyć ? Jeżeli koszty wyżywienia, to rozumiem iż muszę zbierać paragony ze sklepu ? Słyszałem też o jakimś odliczeniu ze względu na odległość jaka dzieli mnie w km od miejsca pracy do miejsca zamieszkania.

Z góry dziękuje i liczę na pomoc.

Z dojazdami dobrze słyszałes, tylko jakie to ma znaczenie skoro mieszkasz w hotelu? czy tez tam pracujesz? Kto płaci za dojazdy do miejsca pracy z miejsca zakwaterowania?
Na jedzenie jest stawka dzienna nie potrzeba paragonow, jednak jak bedziesz posiadał jakies, to gdzies tam sobie trzymaj, Wszak nawet ksiadz na wszelki wypadek nosi nie?  ;)
Dni do rozliczenie z ulga na wyzywienie to tylko dni, w ktorych jestes w DK, nie te ktore bedziesz przebywał w PL np. zjezdzajac w miedzyczasie, wiec jak bedziesz sobie to liczył miej to na uwadze.
Z Twoich informacji nikt nie bedzie w stanie podac Tobie ile zalacisz podatku a ile dostaniesz na reke. Jak bedziesz miał jakies sztywne dane czyli prognoze podatkowa ze SKAT na papierze, mozna bedzie cos powiedziec.

Offline dyzior43

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lip 2013, 12:27:56 »
Witam moze ktos mi wytlumaczyc nastepujaca rzecz,jesli dostalem ophold w styczniu 2012 r i jest on niby wazny 5 lat ,to dlaczego urzedniczka w komunie powiedziala mi ze on juz jest stary i musze miec nowy,nadmieniam ze moja sytuacja jest dosc zagmatwana.Posiadam nr cpr ,ale nie mam zoltej karty.Kontrakt skonczyl mi sie w 16.12.2012r, lecz 04.02.2013 dostalem nowy u tego samego szefa ,jak uleglem wypadkowi  ,zaczal sie horror ,szef nie placi,od 28 .05 zwiazki dzialaja slamazarnie,a szpital potrzebuje zoltej karty zeby mnie zooperowac,takze komuna ktora moze wtedy zaczela by mi placic zasilek chorobowy.3 tydzien czekam na nowy ophold.Dziekuje wielu ludziom z tego forum ,ktorzy juz udzielali mi rad na privie i na forum ,pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lip 2013, 12:27:56 »

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lip 2013, 13:00:02 »
Dostales ophold (pobyt) czy pozwolenie na prace? Jesli zmieniasz prace nalezy to zglosic w statsforvaltningen.

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lip 2013, 13:13:27 »
Witam moze ktos mi wytlumaczyc nastepujaca rzecz,jesli dostalem ophold w styczniu 2012 r i jest on niby wazny 5 lat
Nie ma czegoś takiego, tracisz pracę - tracisz ophold.

Offline dyzior43

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lip 2013, 13:30:59 »
ja nie stracilem pracy ,tylko moje kolano odmowilo posluszenstwa ,wypowiedzenia na oczy nie widzialem ani nie podpisywalem.W okienku bylem z kontraktem i z opholdem ,popatrzyla na date wydania opholdu i swierdzila ze jest za stary,moze dlatego ze ja od poczatku nie widnialem w zadnej komunie?Tam gdzie szef wynajmowal nam lokale nie bylo nawet adresu do korespondencji.Wszelka korespondencja przychodzila na adres firmy lub polski adres.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sie 2013, 09:58:10 »
ja nie stracilem pracy ,tylko moje kolano odmowilo posluszenstwa ,wypowiedzenia na oczy nie widzialem ani nie podpisywalem.W okienku bylem z kontraktem i z opholdem ,popatrzyla na date wydania opholdu i swierdzila ze jest za stary,moze dlatego ze ja od poczatku nie widnialem w zadnej komunie?Tam gdzie szef wynajmowal nam lokale nie bylo nawet adresu do korespondencji.Wszelka korespondencja przychodzila na adres firmy lub polski adres.
Moj ophold ze wzgledu na prace tez jest z 2012. Akurat z tym  ::) nie mialam zadnych problemow w kommune. Radze pojsc do innego urzednika, albo poprosic o wskazanie przepisu, ktory mowi o "starosci" rocznego opholdu, w momencie, gdy nie utracilo sie pracy.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sie 2013, 09:58:10 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16243
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii