Ogólne > Hydepark

A-kase a pobyt staly?

(1/4) > >>

kanarek:
Witam , wiem juz ,ze jednym z warunkow stalego pobytu jest min 5letni okres przebywania w DK i przepracowanie w tym okresie min. 3 lat. Moje pytanie dotyczyczy tego czy te 3 lata  mozna laczyc od roznych pracodawcow, czy musi byc nieprzerwana 3letnia ciaglosc?
-co dzieje sie w przypadku gdy w okresie 5letniego przebywania w Dk bylo sie na a-kasie?
-lub/i w momencie skladania wniosku znajduje sie na a-kasie?
pytam poniewaz trzeba przedlozyc 3 ostatnie wydruki wyplat i oswiadczenie pracodawcy, ktorego  przeciez nie ma
Mam nadzieje ze ktos juz przechodzil podobne okolicznosci i podzieli sie wiedza za co serdecznie dziekuje
ps.zycze udanych wakacji

psychopata:
Nie mam doswiadczen, ale na podstawie tego, co pisza na nyidanmark.dk, nie mozesz byc na a-kassie w momencie ubiegania sie o pobyt staly.
Co do trzech lat, moga byc u roznych pracodawcow.

Beskæftigelse i Danmark

Beskæftigelseskravet er et krav om ordinær beskæftigelse i Danmark i mindst 3 år inden for de sidste 5 år forud for, at permanent opholdstilladelse kan gives. Ved ordinær beskæftigelse forstås, at beskæftigelsen skal være aflønnet efter gældende overenskomst eller udført under sædvanlige løn- og ansættelsesforhold og ikke med offentligt tilskud fx løntilskud.

Perioder med fravær som følge af sygdom, ferie, omsorgsdage og barsel med videre inden for rammerne af ansættelsesforholdet medregnes også som ordinær beskæftigelse. Fleksjob efter reglerne i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats sidestilles med ordinær beskæftigelse, uanset at der ydes offentligt tilskud til arbejdsgiveren.

Praktik eller anden beskæftigelse som led i et uddannelsesforløb i Danmark betragtes ikke som ordinær beskæftigelse, men kan regnes med som uddannelse i det omfang praktikken er en del af uddannelsesforløbet og dermed pointgivende efter ECTS-pointsystemet.

Det vil heller ikke betragtes som ordinær beskæftigelse, hvis man modtager dagpenge fra sin A-kasse, idet man i denne periode ikke er i et ansættelsesforhold. Hvis en ansøger har været beskæftiget flere steder samtidig, anses ansøgeren for at opfylde kravet om fuldtidsbeskæftigelse, hvis den samlede ugentlige arbejdstid har været på gennemsnitlig mindst 30 timer.

aisak:
Nie musi byc ciaglosci pracy u jednego pracodawcy- to na pewno. Rowniez nie musi byc pracy. Wystarczy np ophold meza. Chodzi o to, zeby ophold nie byl zmieniony w ciagu 5 lat, czyli, zeby byla caly czas ta sama podstawa uzyskania opholdu w Danii. Nie wazne, czy ze wzgledu na laczenie rodzin, czy ze wzgledu na prace.

Byl o tym temat calkiem niedawno, poszukaj...

Przy okazji, dowiedzialam sie dzisiaj, ze rowniez kontanthjælp nie jest przeszkoda w uzyskaniu stalego pobytu :o.... Sama nie wiem, co o tym myslec..., wiec moze a-kasse rowniez nie. Ale to sobie tylko gdybam...

Najlepiej chyba zadac pytanie u zrodla.
Te droge akurat polecam z wlasnego doswiadczenia... :)

Tricia:
Kanarek - jak dowiesz się czy można być na a-kassie w ciągu 5lat i czy ten okres się wlicza to daj znać bardzo proszę :)

Ja mam jeszcze rok czasu do nowego pozwolenia ale zawsze lepiej wiedzieć wcześnej :)

hm.....a co z okresem gdy się pobiera supplerende dagpenge ? też nie zalicza się do okresu 5-lat.

Jomir:

--- Cytat: aisak w 27 Cze 2013, 14:26:46 ---Nie musi byc ciaglosci pracy u jednego pracodawcy- to na pewno. Rowniez nie musi byc pracy. Wystarczy np ophold meza. Chodzi o to, zeby ophold nie byl zmieniony w ciagu 5 lat, czyli, zeby byla caly czas ta sama podstawa uzyskania opholdu w Danii. Nie wazne, czy ze wzgledu na laczenie rodzin, czy ze wzgledu na prace.

Byl o tym temat calkiem niedawno, poszukaj...

Przy okazji, dowiedzialam sie dzisiaj, ze rowniez kontanthjælp nie jest przeszkoda w uzyskaniu stalego pobytu :o.... Sama nie wiem, co o tym myslec..., wiec moze a-kasse rowniez nie. Ale to sobie tylko gdybam...

Najlepiej chyba zadac pytanie u zrodla.
Te droge akurat polecam z wlasnego doswiadczenia... :)

--- Koniec cytatu ---
Mysle, ze osoba, ktora udzielila CI tej informacji, chyba nei znala przepisow.
Kontanthjælp w ciagu trzech ostatnich lat przed ubieganiem sie o staly pobyt jest powazna przeszkoda w uzyskaniu poobytu.
http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/permanent-ophold/offentlig-hjaelp.htm

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej