Ogólne > Hydepark
A-kase a pobyt staly?
aisak:
--- Cytat: newbie12 w 28 Cze 2013, 21:01:21 ---A jeśli na siebie? Przecież nie każdy przyjeżdża tu do pracy. Jest kilka powodów, dla których dostaje się pobyt, chociażby własne środki czy nauka
--- Koniec cytatu ---
Tez ok. Byle opholdu nie zmieniac. Byl o tym temat jakos tydzien temu.
1941:
--- Cytat: Tricia w 27 Cze 2013, 16:53:35 ---Kanarek - jak dowiesz się czy można być na a-kassie w ciągu 5lat i czy ten okres się wlicza to daj znać bardzo proszę :)
Ja mam jeszcze rok czasu do nowego pozwolenia ale zawsze lepiej wiedzieć wcześnej :)
hm.....a co z okresem gdy się pobiera supplerende dagpenge ? też nie zalicza się do okresu 5-lat.
--- Koniec cytatu ---
Nowe pozwolenie?
Mieszacie.
Po co Ci nowe pozwolenie jesli nie chcesz ubiegac o pobyt stały??? Nie bardzo rozumiem. Masz zgłoszony pobyt obywatela EU i starczy do czasu gdy spełniasz wymogi tego pobytu, zadnych nowych. Piec lat to tylko gdybys ubiegac sie chciała o pobyt stały i wowczas z tymi regułami jakie sa temu przypisane.
Tricia:
1941 - dzięki bardzo za wyjaśnienie. ehm... w sprawach skatu wiem co i jak :) ale jakoś byłam święcie przekonana,że po 5latach od wydania pozwolenia muszę składać wniosek o nowy pobyt EU i nie przyszło mi do głowy ,żeby poczytać jak to właściwie jest.
Fakt pomieszałam ale już wiem jak z pobytem stałym i pobytem UE jest :). Dzięki :).
Muchomor:
Sam mam pobyt stały, o który ubiegałem się na zwolnieniu chorobowym sygdagpenge z komuny. Miałem wypadek na akasse i po 2 tygodniach zaczęła mi płacić komuna, na zwolnieniu byłem rok bez kilku dni. Tak więc ani akase, ani chorobowe nie dyskwalifikuje. Problemem może być rehabilitacja. JA miałęm ale lekką po złamaniu, a ta poważna jak po wypadkach w śpiączce syskwalifikuje. to sie nazywa genoptræning i revalidering, ale którą miałęm nie pamiętam.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej