Ogólne > Hydepark

Pan Adam.

<< < (8/34) > >>

zpatentem:

--- Cytat: @ae@ w 28 Cze 2013, 17:39:03 ---
 Na co zuzyje 8600 kr? Na bilet powrotny do Polski? Dentyste? Splaci dlugi? Wysle rodzinie?
Inne pomysly?

--- Koniec cytatu ---

Pytanie juz prawdopodobnie nieaktualne. Budowlaniec ktorego znam czesto odwiedza Christianie, pojade kiedys z nim i poszukam Adama.

ThaBoss:
a bezdomny bezdomnym kazdemu nalezy sie miseczka cieplego zarcia czy jest Polakiem czy Rumunem czy innej narodowosci tylko pytanie czy to styl zycia czy sytuacja powodem takiego losu. Szacunek nalezy sie kazdemu kto podejmuje walke w zyciu o swoje lepsze dni a czy sie podda czy nie to juz zalezy od sily charakteru.

newbie12:
A mnie nasunęła się taka myśl. Bezduszne państwo duńskie uratowało nielegalnie przebywającemu w nim, nie ubezpieczonemu człowiekowi życie, zafundowało mu kilkutygodniowy pobyt w szpitalu i jeszcze wypłaciło kilkutysięczne odszkodowanie. Gdyby uległ temu wypadkowi w Polsce, może i życie by mu uratowali ale też później najprawdopodobniej kazali zapłacić za leczenie. Bez ubezpieczenia zdrowotnego nie miałby szans na dostanie się do lekarza, o rehabilitacji czy dalszym leczeniu już nie wspomnę.
Ale to państwo duńskie jest bezduszne  :)

myszka0807:

--- Cytat: aisak w 28 Cze 2013, 16:25:31 ---Ja nie mam nic przeciwko, zeby moja szla... Chyba na tym polega idea spoleczenstwa, zeby silniejsi pomagali slabszym, prawda? To chyba wlasnie swiadczy o naszym czlowieczenstwie..., lub jego braku...

Nie kazdy daje sobie tak doskonale rade w tym zyciu, jak znakomite grono moich madrych przedmowcow. No wiec co? Skala i zrzucamy z niej  chorych, kalekich i... nieprzystosowanych, jak w starozytnej Sparcie?

--- Koniec cytatu ---
Aisak my tak czy inaczej nie mamy wplywu gdzie ida nasze pieniadze .walczylas sama tu jak lwica by stanac na nogi mimo ze dostawalas slowne ciegi od niektorych na forum .wszystko robilas by miec normalny status tu w Danii.ale z drugiej strony moglas isc na latwizne i jakos klepac ten zywot .pomysl ile musialas na poczatku odmawiac sobie i dziecku .twoim zmartwieniem bylo mieszkanie praca jedzenie dla was obojga .dla drugiego zmartwieniem bedzie by miec co od rana w gardlo wlac albo cos przypalic .kazdy ma wolna wole i rozum.pomysl jak musisz zaiwaniac do pracy by zyc normalnie .wiem ze duzo nie potrzeba by czlowiek sie stoczyl .jadac rano do pracy denerwuja mnie osoby stojace z kubkami po kawie i wolaja pieniadze ,oni obleca pare razy taki dworzec i pare. Ulic i wydaje mi sie ze funkcjonuja dosyc normalnie. a czlowiek  musi isc kible szorowac z odkurzaczem latac i jeszcze sie usmiechac.teraz pan Adam juz zdrowieje i mysle ze zacznie porzadkowac swoje zycie .jest bardzo mlody .jak tylko bedzie chcial to sie dzwignie .mi najbardziej przykro jest ze to Polak .za Twoja twardosc chyle glowe przed Toba i ludzmi ktorzy daza do normalnosci

MartynaM:

Zostalismy zaproszeni do dyskusji i dyskusja sie wywiazala.
I jak zawsze w takim przypadku argumenty rozne, zdania sprzeczne. "Wysieczki osobiste".
Nasze podatki - ich podatki.
Bezdusznosc itp.
Subiektywne oceny.

Tak sobie podyskutowalismy - nic nie kosztuje.

Jestem ciekawa ile byloby wpisow, gdyby przyszlo o deklarowanie i realizowanie konkretnej pomocy dla pana Adama.
Czy to materialnej, czy poswiecenia mu czasu dla wsparcia tego czlowieka. Pokazania mu drogi jak wyjsc z jego trudnej sytuacji.

Co kazdy z nas konkretnie i realnie mialby do zaproponowania?
.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej