poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Samochód w Danii  (Przeczytany 13092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukasdrugi

• Gość
Samochód w Danii
« dnia: 08 Lip 2013, 09:13:35 »
Hej,

zaczynam się interesowac tematem zabrania ze soba samochodu do DK. Dowiedziałem się, że jest to kosztowne tzn. jak zmieni się adres zamieszkania na DK to nalezy przerekjestrować auto a to koszt ok 80% wartości auta.

Ja przeprowadzam się na stałę, więc zarejestrowac w Danii się musze.

Zastanawiam się jednak nad innym rozwiązaniem - zarejestrowaniem auta w PL na brata - wtedy zawsze będe miał auto pożyczone od brata i będe mógł się zarejestrowac w DK ale nie będe musiął przerejestrowywac auta. - Tak mi się wydaje, ale pewnie takie rozwiązanie ma dużo wad.

Co o tym sądzicie? Czy są jakies sposoby sprowadzenia ze sobą auta bez ponoszenia gigantycznych kosztów?

Pozdrawiam,

Lukasz

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Samochód w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lip 2013, 12:12:33 »
Jest to jakieś wyjscie .Pod jednym warunkiem- brat ZAWSZe będzie musiał jechac tym samochodem z Tobą  ;D
A serio- nie ma takiej możliwości, bo, j.w. - nie masz prawa poruszać się autem na "obcych" tablicach, chyba, że właściciel auta jedzie z Tobą.
Moja rada- sprzedaj samochód w Polsce, tu kup nowy.Lub "nowy" ;).
Wszelkie inne kombinacje odpadają, nie opłaca się.
" Polak gorszego sortu"

Offline rey2000

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lip 2013, 13:16:07 »
Moja rada- sprzedaj samochód w Polsce, tu kup nowy.Lub "nowy" ;).
Wszelkie inne kombinacje odpadają, nie opłaca się.
Tak, dokładnie przyklepuje sie pod tym , temat wałkowany wielokrotnie.
Sprzedać w Pl i tu kupić, jest to optymalny wariant zwłaszcza jesli chcesz tu zostać.
Nawet łatwiej ci będzie sprzedać potem samochod, pojazd z polskimi korzeniami czasami budzi mieszane uczucia u dunczyków.
A jesli masz jeszcze instalacje Lpg no to juz przeprawa jak na lini rostock-gedser wpław.

lukasdrugi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lip 2013, 14:18:26 »
Hmmm. To teraz z ciekawości, jak w Polsce pożycze samochód od brata i poruszam się nim w ramach naszego kraju to czy wtedy też muszę mieć brata z sobą czy tylko tak się dzieje tylko w wypadku wyjazdów za granicę?

Generalnie auta na polskich blachach jeżdżą po Danii, czyżby wszyscy byli tylko przejazdem?

Sorki za głupie pytania, ale jakby nie było rzeźbie bo lubie swoje auto i wolałbym się go nie pozbywać.

Czy wie ktoś dokładnie ile trzeba doliczyć do auta jak się je sprowadza do DK? Może jest jakaś stronka z tym tematem?

Pozdrawiam,

L

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lip 2013, 14:45:21 »
Co do kosztów przerejestrowania- poszukaj na forum, temat niejednokrotnie, do znudzenia wręcz , wałkowany.
Co do "pozyczenia samochodu od brata" w Polsce- to duńskich władz nie interesuje ;)- w Polsce możesz jeździć nawet rządową limuzyną i nic im do tego. Wozisz dowód rejestracyjny auta brata i już. Ja TAKIE RZECZY  mam Ci tłumaczyć???
Auta na polskich blachach jeżdżą, owszem. Albo wlaściciel posiada pozwolenie ze SKATu , wydane na podstawie oświadczenia, że w Danii jest się czasowo tylko, więc i samochód zaraz wraca do Polski.
Albo jest się "kamikaze" i liczy, że nie złapią i ukochanego autka nie zabiorą ::).

Daj spokój, nie tacy "mądrzy" przed tobą już chcieli kombinować  ;D
No, nie da się i koniec.
Myślisz, że my chętnie sie "klejnoitu rodzinnego" pozbywaliśmy ?  :'(
" Polak gorszego sortu"

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lip 2013, 15:42:52 »
no wlasnie z tego samego powodu my sprzedalismy nasz "klejnot" przed przyjazdem tutaj. Mielismy kupic zaraz "nowy" tutaj. Ale komunikacja tu jest tak swietna, na kazdym poziomie-od roweru, poprzez autobusy, s-togi, i metro- ze uznalismy ze na razie nie ma potrzeby :) I na razie tej wersji sie trzymamy. Jak sie wyprowadzimy "za miasto" to moze wtedy kupimy auto, na razie jest dobrze bez :)

Offline lonewolf

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 142
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +14/-2
  • ..Człowiek bez Boga jest jak ryba bez roweru..
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lip 2013, 00:51:39 »
   farvela ;)
swietna komunikacja...zalezy gdzie i czy czegos akurat nie reperuja...a sa w tym mistrzami- poza tym snieg-problem , wiatr - problem zwlaszcza S-tog
Motto- "Dyskusja z wierzącym nie ma sensu tak jak gra w szachy z gołębiem. Nieważne jak dobry jesteś to gołąb przewróci figury, nasra na planszę i będzie się puszył jakby wygrał."

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lip 2013, 00:51:39 »

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lip 2013, 11:18:17 »
   farvela ;)
swietna komunikacja...zalezy gdzie i czy czegos akurat nie reperuja...a sa w tym mistrzami- poza tym snieg-problem , wiatr - problem zwlaszcza S-tog
Dokladnie. Zona dojezdza do pracy metrem i S-togiem, normalnie droga zajmuje jej ok. 45 minut, ale regularnie cos nawala, ostatnio wracala do domu poltorej godziny. Uwazam, ze jest duuuuzo do poprawienia w transporcie miejskim.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline sofft

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lip 2013, 12:24:33 »
Nie warto ryzykowac, mi zabrali "pozyczone" auto.
Wlasiciela nie ma w aucie - dziekuje rachunek za holowanie i podatek wyslemy poczta  8)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lip 2013, 13:49:20 »
   farvela ;)
Zgadza sie. Dostac sie teraz np. z mojej wsi s-togiem do cph to... masakra :-\.

Lepsza sprawa, remontuja nam mosty nad torami... przez wszystkie weekendy wakacji :D, wiec, zeby przejechac rowerem/przejsc na druga strone wioski, trzeba wielkie kolo zataczac...

Dbaja o nasza kondycje, dbaja.... :D!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lip 2013, 20:18:53 »
Nie warto ryzykowac, mi zabrali "pozyczone" auto.
Wlasiciela nie ma w aucie - dziekuje rachunek za holowanie i podatek wyslemy poczta  8)

No niestety, nauka zyciowego doswiadczenia nieraz kosztuje sporo  8) nie tylko pieniedzy.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lip 2013, 20:20:52 »

Lepsza sprawa, remontuja nam mosty nad torami... przez wszystkie weekendy wakacji :D, wiec, zeby przejechac rowerem/przejsc na druga strone wioski, trzeba wielkie kolo zataczac...

Hehehehe, odnosze wrazenie, ze do zarzadzania KBH wypozyczono z Warszawki Pania Waltz  :o  ;D ;D ;D

Offline Jozef3

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lip 2013, 21:46:36 »
W nawiązaniu do dawno wałkowanego tematu w którym podejmowane są próby ominięcia prawa lub zalegalizowania samochodu na polskich blachach mam pytanie. Jestem tu zameldowany i pracuję legalnie więc nie mogę jeździć moim kochanym autkiem. Ale planuję wspólne wakacje z żoną i dziećmi tu w Kopenhadze. Chcę wpisać jako współwłaściciela moją żonę w dowodzie rejestracyjnym. Ponieważ posiada ona prawo jazdy więc to ona będzie prowadziła autko. Czy w takim wypadku mogę być spokojny o ewentualną kontrolę na drodze. Czy takie rozwiązanie jest dobre waszym zdaniem. Nadmieniam że żona będzie tu turystycznie a po wakacjach auto wraca do Polski.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lip 2013, 21:54:22 »
W nawiązaniu do dawno wałkowanego tematu w którym podejmowane są próby ominięcia prawa lub zalegalizowania samochodu na polskich blachach mam pytanie. Jestem tu zameldowany i pracuję legalnie więc nie mogę jeździć moim kochanym autkiem. Ale planuję wspólne wakacje z żoną i dziećmi tu w Kopenhadze. Chcę wpisać jako współwłaściciela moją żonę w dowodzie rejestracyjnym. Ponieważ posiada ona prawo jazdy więc to ona będzie prowadziła autko. Czy w takim wypadku mogę być spokojny o ewentualną kontrolę na drodze. Czy takie rozwiązanie jest dobre waszym zdaniem. Nadmieniam że żona będzie tu turystycznie a po wakacjach auto wraca do Polski.

Gra gitara, tak zrob  :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lip 2013, 22:05:46 »

Taaa... lepiej nie remontowac....
Czas zawsze bedzie nieodpowiedni.

Moj maz wymyslil lepszy "patent". Stwierdzil, ze dojedzie S-togiem ile sie da, a tam gdzie sie tory koncza (Valænsbek), zostawi autko i ostatni kawalek dojedzie autem.
Autko pierwszej nocy zostalo obrzucane kamieniami. Do wymiany tylna szyba (ogrzewana), bagatela do tojoty 8.500, plus kilka ran po kamieniach na lakierze...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lip 2013, 22:05:46 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309423
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16872
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39604
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45828
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42613
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand