Ogólne > Kącik Kulinarny
cholesterol
maggie23:
witam, chcielibysmy z mezem zaczac stosowac "diete" zmniejszajaca ilosc cholesterolu we krwi i po prostu zaczac jesc zdrowiej. Mamy 2 malych dzieci wiec nie moze to byc zadna restrykcyjna dieta, po prostu zdrowsze jedzenie. Zamienilismy jasne pieczywo na biale, uzywam tylko oliwy z oliwek. Macie moze jakies rady, potrawy czy produkty, ktore stosujecie bedac w podobnej sytuacji jak my (podwyzszony cholesterol i trojglicerydy). Teorie znam, wiem ze trzeba jesc duzo ryb ale u nas w sklepach (mniejsza miejscowosc w Midtjylland) sa tylko pangi, dorsz i losos, do tego mrozone... bylabym wdzieczna za wszystkie rady i pomysly ;) pozdrawiam!
zpatentem:
Panga to chemiczna imitacja ryby :) Zacznij uzywac garnkow z wkladem na pare i odgrzewac, "gotowac" w ten sposob, bez uzycia jakiegokolwiek tluszczu. Razowiec smakuje duzo lepiej po rundzie albo 2 w toasterze.
Musze cie ostrzec, ze zaraz wpadnie tu gromada forumowych dietetykow z dyzurnym oficerem na czele i bedziesz zawalona info pytala o aparat tlenowy :)
aisak:
Skopiowalam to z tematu Wiosna idzie. http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,1057036.0.html
Moze sie przyda :):
DIETA ANTYCHOLESTEROLOWA. Oraz zasady odzywiania sie w takich przypadkach.
Jest duzo informacji na ten temat. Ja skopiuje te, ktore uwazam za najbardziej jasne i proste i...pomocne :).
Skopiowane ze strony: http://mamzdrowie.pl/dieta-przy-wysokim-cholesterolu/
Cytuje:
"Dietę niskocholesterolową mogą stosować wszyscy – bez względu na wiek i wyniki badań. Choć dla tych, którzy cierpią na wysoki poziom cholesterolu jest niezbędna, inni mogą ją wprowadzić w życie w ramach profilaktyki. Zaletą tego sposobu odżywiania jest przede wszystkim fakt, że skutecznie chroni nasz organizm przed chorobami serca i układu krążenia (miażdżyca, choroba wieńcowa). Ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów, jedzenie dużych ilości błonnika i złożonych węglowodanów pomaga utrzymać odpowiednią wagę, a jak powszechnie wiadomo - ludzie szczupli po prostu rzadziej chorują.
Zasady diety na wysoki cholesterol
Pierwszym krokiem w zmienieniu nawyków żywieniowych jest ograniczenie ilości tłuszczów i cukrów prostych na rzecz błonnika, którego masę zawierają owoce i warzywa. Przy układaniu dziennego jadłospisu powinniśmy pamiętać także o konieczności włączenia w dietę substytutów tłuszczów zwierzęcych – są nimi oliwa z oliwek oraz oleje roślinne. Wszystkie posiłki (najlepiej cztery albo pięć) powinny być spożywane w trzy lub czterogodzinnym odstępie czasu - zawsze o tej samej porze. Dlaczego? Bo regularne jedzenie sprzyja trawieniu pokarmów.
Zakazane produkty
Nabiał - żółtka jajek, ser żółty, tłuste mleko, śmietana, majonez
Mięso - gęś, kaczka, bekon
Fast-foody i słodycze
Warzywa - fasola, groch, kapusta, grzyby
Przetwory - dżem, marmolada, miód
Sól
Tłuszcze zwierzęce (smalec)
Zalecane produkty
Nabiał - kefir, maślanka, jogurt, chudy biały ser, mleko niskotłuszczowe, białko jajka
Węglowodany - pieczywo pełnoziarniste, bezjajeczny makaron, budyń
Mięso - baranina, chuda wołowina, cielęcina, kurczak, indyk (gotowane lub duszone), ryby (makrela, tuńczyk, dorsz)
Tłuszcze - olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, masło roślinne
Warzywa - ziemniaki gotowane, marchew, buraki, kalafior, dynia, szpinak, kabaczek, groszek zielony, cykoria, sałata, młoda fasola szparagowa
Owoce - arbuz, morele, brzoskwinie, pomarańcze, jabłka, winogrona, truskawki, maliny, porzeczki
Napoje - kawa zbożowa, herbata, soki warzywne i owocowe
WAZNE!!! :) Praktyczne porady do diety przy wysokim cholesterolu
jeżeli – w ramach jednorazowego odstępstwa od diety – zdecydowałeś się na spożycie produktów bogatych w tłuszcz, postaraj się nie łączyć ich z produktami zawierającymi dużo cukru.
w miarę możliwości zwiększ spożywaną ilość tłuszczów nienasyconych – częściej sięgaj po pestki słonecznika lub dyni, a zamiast majonezu do sałatek używaj oliwy z oliwek
do smażenia używaj oleju zamiast smalcu
jedz więcej ryb morskich – są bogate w kwasy tłuszczowe omega – 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi"
Mysle, ze to fajna dieta i calkiem madre zaleceniania, nie tylko na problemy z cholesterolem, ale dla wszystkich :)
aisak:
--- Cytat: zpatentem w 07 Sie 2013, 10:18:00 ---Panga to chemiczna imitacja ryby :) Zacznij uzywac garnkow z wkladem na pare i odgrzewac, "gotowac" w ten sposob, bez uzycia jakiegokolwiek tluszczu. Razowiec smakuje duzo lepiej po rundzie albo 2 w toasterze.
Musze cie ostrzec, ze zaraz wpadnie tu gromada forumowych dietetykow z dyzurnym oficerem na czele i bedziesz zawalona info pytala o aparat tlenowy :)
--- Koniec cytatu ---
Hahahha dokladnie :D :D :D.
Btw ale sie nameczylam, zeby w bajzlu o Wiosnie.... znalezc, co trzeba ::) :D
Rugbrød polecam slonecznikowy z Aldi, jest najlepszy do tostera, wiele wyprobowalam. Tostowac 2 razy-przepyszny :).
Od pangi, tak, trzymac sie na kilometr...
zpatentem:
Dla mnie najlepszy to multikernebrød (jest prawie wszedzie) 2 kromki to 100g tyle ile mi potrzeba, chleb jest zawsze zamrozony zebym nie podkradal :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej