Ogólne > Rodzina ...
Mieszkanie spółdzielcze-1 osoba dorosła pracująca?
farvela:
Ktoś mnie o to zapytał i szczerze mówiąc nie wiedziałam jak to jest. Może wy pomozecie? Znajomi są zapisani do spółdzielni, szukają 3 pokoi. Mąż mojej kumpeli jest tu od kilku lat, ma stały kontrakt - pełen etat, koło 20 tys kr na rękę z tego co wiem, ona z dzieckiem przyjechała niedawno - nie pracuje jeszcze. Jak to jest ze spółdzielczymi mieszkaniami? Czy nikt nie będzie robił problemów ze tylko jedna osoba pracuje?
Ratatata:
Nie wiem jak jest w innych spółdzielniach ale w Dabbolig nie ma z tym problemu :)
Szczerze powiedziawszy nikt nie żądał ode mnie nawet żadnego dowodu na to,że tu pracuję i mam jakiekolwiek dochody :o 8) :P
W KAB ponoć jest z tym trochę inaczej ale to niech już się wypowiedzą bardziej ode mnie doinformowani :)
varszafiak:
Problem moze pojawic sie przy pierwszym meldunku gdy z kontraktem i zarobkami pójdziecie
do kommuny.
Kommuna musi wyrazic zgode na zamieszkanie w jej granicy, ponieważ bierze ona na siebie ewentualne
problemy finansowe (doplaty) swoich mieszkancow.
PS
Znam osoby ktore z góry nie bylo stac na wynajmowane mieszkanie a i tak kommune wyrazila zgode, wiec przepisy przepisami a zycie, zyciem.
waruiny:
Znajomy mi powiedział, że już nawet na Gellerupparken każą kontrakt pokazywać. No ja nie mam pytań.
varszafiak:
Wlasciwie to chodzilo o kontrakt na mieszkanie + papiery z wyplat.
Spoldzielnie zdajac sobie sprawe z mozliwosci odrzucenia kandydata na mieszkanca, robia wstepna selekcje w spoldzielni. Umowa na czas nieokreslony i wyplaty w odpowiedniej wysokosci sa podstawa do podpisania wstepnego kontraktu na mieszkanie.
Nie bez znaczenia jest czy podczas skladania konkretnej juz oferty na lokal, zaznaczasz ze bedziesz sie staral o pożyczkę z kommune na pokrycje kaucji (o takich rzeczach sie nie mówi , ale sie je realizuje).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej