Ogólne > Rodzina ...

Mieszkanie spółdzielcze-1 osoba dorosła pracująca?

<< < (2/3) > >>

aisak:
Nie ma problemu w KAB na terenie od Cph po Køge. Tylko rzadzic i wybierac ;).

aisak:

--- Cytat: varszafiak w 14 Sie 2013, 14:14:02 ---
Nie bez znaczenia jest czy podczas skladania konkretnej juz oferty na lokal, zaznaczasz ze bedziesz sie staral o pożyczkę z kommune na pokrycje kaucji (o takich rzeczach sie nie mówi , ale sie je realizuje).

--- Koniec cytatu ---
Nie przypominam sobie, zebym musiala te kwestie gdzies zaznaczac. W ogole o to nie pytali. Dopabuse w momencie, gdy przydzielono mi mieszkanie, poszlam do kommune i wypelnilam dokumety. Zgode otrzymalam w ciagu tygodnia. W ciagu nastepnego nastapil przelew pieniedzy z kommune na konto spoldzielni.

Warto przypomniec, ze te pozyczke (nisko oprocentowana) trzeba zwrocic, ale bez paniki ;), spokojnie, co miesiac drobne kwoty ( urzedniczka w kommune powiedziala, ze to nawet moze byc 100 kr/mies.).

zpatentem:
Bez straszenia rodziny z malym dzieckiem pls :)

1. Na wstepie trzeba zaplacic 3 miesieczne a'conto czynszu jak i jakas, czesto rownie wysoka, sume na ewt. odnowienie, wiec spoldzielnia ma wystarczajace gwarancje zwlaszcza, ze glowa rodziny zarabia 20k. miesiecznie.

2 Sytuacja w Gellerup czy Vollsmose jest zupelnie inna, bo chce sie tam uniknac ghetta i komuna/politycy kontroluja co moga.

3. Ewt. zastrzezenia co do profilu spolecznego szukajacego sa rzadko spotykane i moga byc moze wystapic w ghettach, no i bogatych komunach jak Gentofte czy Lyngby-Tårbæk w co tez raczej watpie bo mieszkania tam sa drogie i to jest naturalna przeszkoda.

farvela:
no to wygląda na to, że nie będzie z tym problemów. Rozmawiałam z dziewczyną, okazało się, że gdzieś tam w komunie którejś występowali o mieszkanie i tam im powiedziano, że obie dorosłe osoby muszą pracować. Przestraszyli się, że w spółdzielniach jest tak samo. A póki co ona idzie się uczyć codziennie duńskiego więc jakieś pół roku jeszcze nie będzie pracować. Co do depozytów itd, to oni wiedzą jak to działa. Ale z tego co wiem z pożyczkami z komuny nie ma problemów (tak mówią ci co brali je na ten cel) :)

psychopata:
Farvela, moze to bylo tzw. flexleje? Wtedy wymagano, przynajmniej w naszej spoldzielni, odcinkow z paska wyplaty.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej