Ogólne > Edukacja

zmiana dyplomy z polskiego na duński

(1/8) > >>

suso:
witam
Moja żonka chce zmienić swoje dyplomy z polski , na duńskie wersje . W Polsce zdobyła wykształcenie
1. studium policealne , edukacja wczesnoszkolna wraz z językiem niemieckim  ( w Polsce może uczyć w podstawówce , a j niemieckiego w gimnazjum). 
2 .pedagogika korekcyjna i wczesnoszkolna . Tutaj ma tytuł mgr i dyplom wystawiony w szkole po angielsku . "Akademia pedagogiki specjalnej w warszawie"
W Dani chciała by pracować w żłobku albo przedszkolu . Na początku jako pomocnik a docelowa jako pedagog .
Jest w ogóle możliwe z jej wykształceniem ?  Żonka zna duński komunikacyjnie . nie ma problemu z rozmową na podstawowe życiowe tematy , zdajemy sobie sprawę że może to być za mało do pracy z dziećmi .
Potrzebujemy pomocy jak przebrnąć przez tą drogę . Znaleźliśmy odpowiednią stronę (chyba) i formularze , ale boimy się że coś poprzekręcamy przy wypełniamy . Może ktoś to już robił i może pomóc ? Bylibyśmy bardzo wdzięczni :)

Jomir:
Po pierwsze oni nie zamieniaja dyplomow, a uznaja zagraniczne wyksztalcenie, dopasowujac do odpowiednikow dunskich. To tak w drodze wyjasnienia  ;D

Ja certifikowalam dokumenty jeszcze w czasach CIRIUSA, wiec mam troche nieaktualna wiedze, ale wtedy bylo to tak:
Dostarczylam:
1. przetlumaczone wszystkie dyplomy na dunski, wraz z kopiami dokumentow;
2. wykaz przedmiotow i godzin z indeksu - zrobilam sama w excellu;

Ten dyplom po angielsku powinien  byc wystarczajacy.

Nie pamietam ile to trwalo, ale chyba okolo 2-3 tygodni.
Wyksztalcenie uniwersyteckie uznali mi bez problemu. Nie uznali mi natomiast pomagisterskich studiow podyplomowych, tlumaczac, ze w Danii nie ma studiow na takim poziomie.

Tutaj studia "podyplomowe" sa po gimnazjum, albo co najwyzej po licencjacie.

Otrzymalam krotki certyfikat mowiacy jakie mam wyksztalcenie w odpowiedniku dunskim, plus okolo dwie strony, gruntownie opisujace czego sie uczylam i jak to mozna odniesc do dusnkich realiow ze wskazaniem gdzie moge pracowac, gdzie moge pracowac, jezeli dyrekcja zezwoli, albo gdzie moge pracowac jezeli cos uzupelnie.

Obcenie jak wygrzebalam sprawy zalatwia sie tu:
https://www.borger.dk/Sider/Godkendelse-af-udenlandske-eksamener.aspx

Jak to przebiega nie wiem niestety.

myszka0807:
Hey.najlepiej to zglosic sie do  posrednictwa pracy to wam pomoga fachowo.Jak zona zna dunski to problemu nie powinna miec z wypelnieniem dokumentow .mysle ze rozmowa na podstawowe zyciowe problemy jest trudniejsza.Powodzenia.

Jomir:

--- Cytat: myszka0807 w 14 Sie 2013, 11:38:54 ---Hey.najlepiej to zglosic sie do  posrednictwa pracy to wam pomoga fachowo.Jak zona zna dunski to problemu nie powinna miec z wypelnieniem dokumentow .mysle ze rozmowa na podstawowe zyciowe problemy jest trudniejsza.Powodzenia.

--- Koniec cytatu ---
Posrdnictwo pracy w takich rzeczach nie pomaga.
Trzeba sie zglosic do:
Styrelsen for Universiteter og Internationalisering

suso:
No właśnie Jomir dzięki wujkowi google  też trafiliśmy na tę stronę , dzięki że podpowiedziałaś że możemy to załatwić przez borger.dk , na to nie wpadliśmy  . Teraz tylko musimy to jakoś ogarnąć :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej