poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Mieszkanie spółdzielcze-1 osoba dorosła pracująca?  (Przeczytany 5441 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
Mieszkanie spółdzielcze-1 osoba dorosła pracująca?
« dnia: 14 Sie 2013, 09:47:35 »
Ktoś mnie o to zapytał i szczerze mówiąc nie wiedziałam jak to jest. Może wy pomozecie? Znajomi są zapisani do spółdzielni, szukają 3 pokoi. Mąż mojej kumpeli jest tu od kilku lat, ma stały kontrakt - pełen etat, koło 20 tys kr na rękę z tego co wiem,  ona z dzieckiem przyjechała niedawno - nie pracuje jeszcze.  Jak to jest ze spółdzielczymi mieszkaniami? Czy nikt nie będzie robił problemów ze tylko jedna osoba pracuje?

Offline Ratatata

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 21
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Mieszkanie spółdzielcze-1 osoba dorosła pracująca?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sie 2013, 10:55:01 »
Nie wiem jak jest w innych spółdzielniach ale w Dabbolig nie ma z tym problemu  :)
Szczerze powiedziawszy nikt nie żądał ode mnie nawet żadnego dowodu na to,że tu pracuję i mam jakiekolwiek dochody  :o 8) :P

W KAB ponoć jest z tym trochę inaczej ale to niech już się wypowiedzą bardziej ode mnie doinformowani  :)

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sie 2013, 12:09:24 »
Problem moze pojawic sie przy pierwszym meldunku gdy z kontraktem i zarobkami pójdziecie
 do kommuny.
Kommuna musi wyrazic zgode na zamieszkanie w jej granicy, ponieważ bierze ona na siebie ewentualne
 problemy finansowe (doplaty) swoich mieszkancow.

PS
Znam osoby ktore z góry nie bylo stac na wynajmowane mieszkanie a i tak kommune wyrazila zgode, wiec przepisy przepisami a zycie, zyciem.

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sie 2013, 13:35:15 »
Znajomy mi powiedział, że już nawet na Gellerupparken każą kontrakt pokazywać. No ja nie mam pytań.

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sie 2013, 14:14:02 »
Wlasciwie to chodzilo  o kontrakt na mieszkanie + papiery z wyplat.

Spoldzielnie zdajac sobie sprawe z mozliwosci odrzucenia kandydata na mieszkanca, robia wstepna selekcje w spoldzielni. Umowa na czas nieokreslony i wyplaty w odpowiedniej wysokosci sa podstawa do podpisania wstepnego kontraktu na mieszkanie.
Nie bez znaczenia jest czy podczas skladania konkretnej juz oferty na lokal, zaznaczasz ze bedziesz sie staral o pożyczkę z kommune na pokrycje kaucji (o takich rzeczach sie nie mówi , ale sie je realizuje).

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sie 2013, 14:32:10 »
Nie ma problemu w KAB na terenie od Cph po Køge. Tylko rzadzic i wybierac ;).
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sie 2013, 14:38:05 »

Nie bez znaczenia jest czy podczas skladania konkretnej juz oferty na lokal, zaznaczasz ze bedziesz sie staral o pożyczkę z kommune na pokrycje kaucji (o takich rzeczach sie nie mówi , ale sie je realizuje).
Nie przypominam sobie, zebym musiala te kwestie gdzies zaznaczac. W ogole o to nie pytali. Dopabuse w momencie, gdy przydzielono mi mieszkanie, poszlam do kommune i wypelnilam dokumety. Zgode otrzymalam w ciagu tygodnia. W ciagu nastepnego nastapil przelew pieniedzy z kommune na konto spoldzielni.

Warto przypomniec, ze te pozyczke (nisko oprocentowana) trzeba zwrocic, ale bez paniki ;), spokojnie, co miesiac drobne kwoty ( urzedniczka w kommune powiedziala, ze to nawet moze byc 100 kr/mies.).
« Ostatnia zmiana: 14 Sie 2013, 14:59:59 wysłana przez aisak »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sie 2013, 14:38:05 »

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sie 2013, 14:45:41 »
Bez straszenia rodziny z malym dzieckiem pls :)

1. Na wstepie trzeba zaplacic 3 miesieczne a'conto czynszu jak i jakas, czesto rownie wysoka, sume na ewt. odnowienie, wiec spoldzielnia ma wystarczajace gwarancje zwlaszcza, ze glowa rodziny zarabia 20k. miesiecznie.

2 Sytuacja w Gellerup czy Vollsmose jest zupelnie inna, bo chce sie tam uniknac ghetta i komuna/politycy kontroluja co moga.

3. Ewt. zastrzezenia co do profilu spolecznego szukajacego sa rzadko spotykane i moga byc moze wystapic w ghettach, no i bogatych komunach jak Gentofte czy Lyngby-Tårbæk w co tez raczej watpie bo mieszkania tam sa drogie i to jest naturalna przeszkoda.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sie 2013, 22:12:47 »
no to wygląda na to, że nie będzie z tym problemów. Rozmawiałam z dziewczyną, okazało się, że gdzieś tam w komunie którejś występowali o mieszkanie i tam im powiedziano, że obie dorosłe osoby muszą pracować. Przestraszyli się, że w spółdzielniach jest tak samo. A póki co ona idzie się uczyć codziennie duńskiego więc jakieś pół roku jeszcze nie będzie pracować. Co do depozytów itd, to oni wiedzą jak to działa. Ale z tego co wiem z pożyczkami z komuny nie ma problemów (tak mówią ci co brali je na ten cel) :)

Offline psychopata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 42
  • -Otrzymane: 211
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Sie 2013, 22:20:07 »
Farvela, moze to bylo tzw. flexleje? Wtedy wymagano, przynajmniej w naszej spoldzielni, odcinkow z paska wyplaty.
Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare seks, hare seks, seks, seks, hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare hare
Hare siec, hare siec, piwo, seks, muza, hare ;)

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Sie 2013, 22:57:18 »
Farvela, moze to bylo tzw. flexleje? Wtedy wymagano, przynajmniej w naszej spoldzielni, odcinkow z paska wyplaty.
no juz sie dowiedzialam - ubiegali sie o mieszkanie z kommuny Ishoj, rzeczywiscie dają prawie każdemu - ale każda dorosla osoba musi pracowac - wszystko jedno w jakim wymiarze, wplywy gospodarstwa domowego muszą być 2,5 x czynsz. Oba te warunki na raz musza byc spelnione. I w Hvidovre jest podobnie - z tym że tam obie dorosłe osoby muszą pracować w pełnym wymiarze. I podkreślę, że to chodzi o mieszkania komunalne, nie spółdzielcze.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sie 2013, 23:02:28 »
no juz sie dowiedzialam - ubiegali sie o mieszkanie z kommuny Ishoj, rzeczywiscie dają prawie każdemu - ale każda dorosla osoba musi pracowac - wszystko jedno w jakim wymiarze, wplywy gospodarstwa domowego muszą być 2,5 x czynsz. Oba te warunki na raz musza byc spelnione. I w Hvidovre jest podobnie - z tym że tam obie dorosłe osoby muszą pracować w pełnym wymiarze. I podkreślę, że to chodzi o mieszkania komunalne, nie spółdzielcze.
W Ishoj zawsze jest z kommune, bo to jedyna kommune w kraju, ktora kontroluje wszystkie spoldzielnie mieszkaniowe na swoim terenie. Totez skladajac jeden wniosek, warto dodac, ze za darmo, oczekujesz na mieszkanie we wszystkich spoldzielniach na raz.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sie 2013, 23:02:28 »

Mieszkanie w CPH za 3 tys. dkk - realne?

Zaczęty przez BogusDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 20044
Ostatnia wiadomość 27 Wrz 2007, 20:27:16
wysłana przez Tula
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18394
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Pokój lub mieszkanie

Zaczęty przez MobikDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7847
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2013, 11:26:56
wysłana przez Mobik
Niedogrzane Mieszkanie w Szwecji

Zaczęty przez theodorobertDział Hydepark

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 9388
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2012, 19:35:01
wysłana przez theodorobert
ile metrażu ma to mieszkanie

Zaczęty przez plegiusDział Dania i o Danii