Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej
Zupa z kabaczka, z dodatkiem fety i chrzanu
zendk:
Dzis robiłam , kabaczki z własnej hodowli ...krem pyszny, że już go nie ma :) Polecam :)
http://nakrachymspodzie.blogspot.dk/2012/08/zupa-z-kabaczka-z-dodatkiem-fety-i.html
Potrzebne będzie:
duży kabaczek
średnia cebula
duży ząbek czosnku
750 ml. bulionu drobiowego
120 ml. mleka
pół kostki sera feta
1,5 łyżeczki tartego chrzanu
sól i pieprz do smaku
dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, a następnie szklimy na mieszaninie masła i oliwy. Kabaczek obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy go do cebuli z czosnkiem. Solidnie solimy (bo niedoprawiony, kabaczek jest w smaku raczej mdły), kilka minut smażymy, a później wlewamy bulion. Doprowadzamy roztwór do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, póki kabaczek nie będzie miękki. Kiedy tak się stanie, miksujemy całość blenderem na gładki krem.
W osobnym garnuszku, w 120 mililitrach mleka blendujemy fetę. Dodajemy kilka łyżek zupy, jeszcze raz mieszamy i wlewamy do reszty zupy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze trochę dosalamy i pieprzymy, a na koniec dodajemy półtorej łyżeczki tartego chrzanu (może być gotowy, ze słoiczka). Mieszamy, próbujemy i wszystko powinno być ok. Podajemy z grzankami.
1941:
Ooooo to Ty i gotowac umiesz :o toc skarb z Ciebie :) 8)
zendk:
hahaha a pewnie że tak :)
happybeti:
Wybaczcie, ale głupawo zapytam.
Ten chrzan w słoiczkach , normalny taki, to mozna tu w duńskich sklepach dostać?
1941:
--- Cytat: happybeti w 18 Sie 2013, 06:23:57 ---Wybaczcie, ale głupawo zapytam.
Ten chrzan w słoiczkach , normalny taki, to mozna tu w duńskich sklepach dostać?
--- Koniec cytatu ---
Hahaha HB w Aldim w dwoch rodzajach, tarty z zielona etykietka i niebieska krem. Osobiscie wole ten tradycyjny z zielona etykieta.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej