poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podatek za samochod - podwyzka??  (Przeczytany 12113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 8
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Podatek za samochod - podwyzka??
« dnia: 18 Sie 2013, 21:01:27 »
Witam
Chcialabym poruszyc temat podwyzki vaegtafgift i gronafgift.
Obilo mi sie o uszy jakis juz czas temu, ze podatek od samochodu zostanie podniesiony. Teraz zaplacilam podatek za samochod (place polrocznie) i w porownaniu do roku poprzedniego mam o 1090 kr wiecej niz w zeszlym roku!! Czy to mozliwe, ze az tyle wiecej powinnam placic za moje auto? To chyba troche duzo na podwyzke. Rozumiem 100 kr, 200 kr, ale 1090 kr?
Dodam, iz mam vana, moj chlopak tez ma vana i jak do tej pory placilismy tyle samo za nasze auta, jednak w tym roku ja mam wiecej od niego o jakies 600 kr. On placi 1 raz na rok, a ja w 2 ratach. Czy to tez robi roznice, jesli placi sie 2 razy w roku i to kossztuje az 600 kr?? Sama tego nie wybieralam, ze chce placic 2 razy, SKAT sam mi to zmienil.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: Podatek za samochod - podwyzka??
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sie 2013, 22:18:36 »
Witam
Chcialabym poruszyc temat podwyzki vaegtafgift i gronafgift.
Obilo mi sie o uszy jakis juz czas temu, ze podatek od samochodu zostanie podniesiony. Teraz zaplacilam podatek za samochod (place polrocznie) i w porownaniu do roku poprzedniego mam o 1090 kr wiecej niz w zeszlym roku!! Czy to mozliwe, ze az tyle wiecej powinnam placic za moje auto? To chyba troche duzo na podwyzke. Rozumiem 100 kr, 200 kr, ale 1090 kr?
Dodam, iz mam vana, moj chlopak tez ma vana i jak do tej pory placilismy tyle samo za nasze auta, jednak w tym roku ja mam wiecej od niego o jakies 600 kr. On placi 1 raz na rok, a ja w 2 ratach. Czy to tez robi roznice, jesli placi sie 2 razy w roku i to kossztuje az 600 kr?? Sama tego nie wybieralam, ze chce placic 2 razy, SKAT sam mi to zmienil.

Z cala pewnoscia byla podwyzka gronafgift ja dostalem za osobowy na bialej tablicy rowniez okolo 1000 kr i place w dwoch ratach, dodam, ze mam srednia pojemnosc samochodu i klase energetyczna A+.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sie 2013, 09:55:22 »
(...) ja dostalem za osobowy na bialej tablicy rowniez okolo 1000 kr (...)

1k podwyżki czy 1k do zapłaty?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sie 2013, 10:35:58 »
1k podwyżki czy 1k do zapłaty?

Podwyzke, o 1000 kr na rok. Dokladniej zaplacilem dwa razy w roku po 2460kr i 2260 kr podatku.
« Ostatnia zmiana: 19 Sie 2013, 10:48:36 wysłana przez 1941 »

varszafiak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sie 2013, 11:04:00 »
klase energetyczna A+.
moja lodówka tez tak ma  ;D...  czym wy jezdzicie?
Za moja Warszawe (Pabiede) place okolo 600 wiecej/pol roku.
Podwyżka przyszła gdy poprosiłem o kartonowe miedzynarodowe swiadectwo ubezpieczenia.
Zbieg okoliczności, czy dodatkowa oplata?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sie 2013, 11:18:22 »
moja lodówka tez tak ma  ;D...  czym wy jezdzicie?
Za moja Warszawe (Pabiede) place okolo 600 wiecej/pol roku.
Podwyżka przyszła gdy poprosiłem o kartonowe miedzynarodowe swiadectwo ubezpieczenia.
Zbieg okoliczności, czy dodatkowa oplata?

Kosiarka do trawy hahaha

Chodzi o grupe kategorii emisji spalin oczywiscie hahaha ale se okreslenie wymyslilem hahahaha Dzieki !

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sie 2013, 11:35:08 »
Ja do tej pory płaciłem 2 x ~ 1800,- Musze sie zorientować w kiedy ostatnio :P

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sie 2013, 11:35:08 »

Offline Profesore

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sie 2013, 14:35:06 »
Tak, jest to podwyżka jak co roku z resztą. Możecie sobie sprawdzić jakie były kwoty w zeszłym roku dla danych przedziałów (A, B, C itd.) a jakie są w tym roku. To jest skok na łatwą kasę bo wiedzą, że nikt kto ma auto raczej z tego powodu go nie sprzeda.
Tyle tylko, że pewnego pięknego dnia z w/w powodu więcej duńczyków będzie mieszkało w Szwecji niż w DK bo to co oni tu odwalają z podatkami na auta przekracza wszelkie granice.

A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze przez te chore podatki (niby proekologiczne) ludzie nie mają kasy na dobre auta i jeździ tu pełno starych gruchotów które smrodzą i kopcą że aż miło. I to nikomu z zasranych urzędaso-ekologów jakoś to nie przeszkadza. Ważne, że kasa się zgadza.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sie 2013, 14:42:30 »
Tak, jest to podwyżka jak co roku z resztą. Możecie sobie sprawdzić jakie były kwoty w zeszłym roku dla danych przedziałów (A, B, C itd.) a jakie są w tym roku. To jest skok na łatwą kasę bo wiedzą, że nikt kto ma auto raczej z tego powodu go nie sprzeda.
Tyle tylko, że pewnego pięknego dnia z w/w powodu więcej duńczyków będzie mieszkało w Szwecji niż w DK bo to co oni tu odwalają z podatkami na auta przekracza wszelkie granice.

A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze przez te chore podatki (niby proekologiczne) ludzie nie mają kasy na dobre auta i jeździ tu pełno starych gruchotów które smrodzą i kopcą że aż miło. I to nikomu z zasranych urzędaso-ekologów jakoś to nie przeszkadza. Ważne, że kasa się zgadza.
Dunczycy w Szwecji, Polacy w Danii i tak to sie kreci na tym swiecie... :D

Jakos ta kasa trzeba gospodarowac po janosikowemu ;). Tu zabrac..., tam dac... Takie sa reguly w panstwie dunskim. Z proznego i Salomon nie naleje, wiec... albo to akceptujemy, albo...emigrujemy do Szwecji :).
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Sie 2013, 14:45:42 »

A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, ze przez te chore podatki (niby proekologiczne)
To tak samo jak tlumaczono pewien czas temu podwyzke cen np jogurtow z 3,5% zawartoscia tluszczu, ze wzgledu wlasnie na ta ekstra ogromna dawke tluszczu :D. Wzgledy prozdrowotne, oczywiscie ;)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Sie 2013, 17:30:28 »
Tak, jest to podwyżka jak co roku z resztą. Możecie sobie sprawdzić jakie były kwoty w zeszłym roku dla danych przedziałów (A, B, C itd.) a jakie są w tym roku.

Podwyżka podwyżką, ale aż o 1.090,00 kr za rok??
Poza tym pisałam, że w tamtym roku jeszcze (w sumie od samego początku jak mam auto) płaciłam taki sam podatek za nie, jak mój chłopak. Nasze auta są w tej samej klasie A - spalania, przejeżdżają 22,2 km na 1 litrze. No i w tym roku ja dostałam podatek o 500 kr wyższy niż on. Czyżby moje auto spadło na niższą klasę a jego nie? Czy to możliwe....?
Poza tym takie duże podwyżki są nieco wkurzające. Zrozumiem 200, 300 kr podwyżki, ale ponad 1000 kr?
Wszystko się da zrozumieć w Danii, ale takich numerów z podatkami nie pojmuję. Bandyckie państwo ;)

Offline giuseppe_Randers

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Mieć czy być, być czy mieć?
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Sie 2013, 17:52:50 »
Podwyżka podwyżką, ale aż o 1.090,00 kr za rok??
Poza tym pisałam, że w tamtym roku jeszcze (w sumie od samego początku jak mam auto) płaciłam taki sam podatek za nie, jak mój chłopak. Nasze auta są w tej samej klasie A - spalania, przejeżdżają 22,2 km na 1 litrze. No i w tym roku ja dostałam podatek o 500 kr wyższy niż on. Czyżby moje auto spadło na niższą klasę a jego nie? Czy to możliwe....?
Poza tym takie duże podwyżki są nieco wkurzające. Zrozumiem 200, 300 kr podwyżki, ale ponad 1000 kr?
Wszystko się da zrozumieć w Danii, ale takich numerów z podatkami nie pojmuję. Bandyckie państwo ;)

Wszystko sie zgadza, Ty placisz wiecej pewnie z racji tego ze masz diesla a chlopak byc moze ma benzyne, pomimo ze oba maja takie same spalanie.

PS. Nie pamietam gdzie ale obilo mi sie o oczy lub uszy, ze zielone podatki na diesle beda rosly co roku...

Offline amager30

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sie 2013, 17:57:08 »
dodatek za samochod napedzany olejem napedowym wzrosl o 52% w nastepnych latach przewidzieli juz miejsze podwyzki
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=2064902

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Sie 2013, 20:14:50 »
"udligningsafgiften" piękne słowo  :)

Wprowadzony żeby sfinansować zwolnienie samochodów elektrycznych z regstrering i grøn afgift :)
Nie trzeba chyba dodawać, że właścicielem dobrych ponad 90 % el-samochodów są instytucje publiczne.
By żyło się lepiej  :)

Offline Bluszcz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sie 2013, 22:19:21 »
Wszystko sie zgadza, Ty placisz wiecej pewnie z racji tego ze masz diesla a chlopak byc moze ma benzyne, pomimo ze oba maja takie same spalanie.

No właśnie oboje mamy diesle ;) I w tym cały jest ambaras...
Trudno, widocznie tak musi już być, że mamy jeździc starymi, zardzewiałymi autami i zanieczyszczać środowisko, zamiast dążyc do tego, by było "ekologiczniej". Dla Dunów ekologia to tylko podatki, nic więcej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Sie 2013, 22:19:21 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7775
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0