poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prowadzenie cudzego samochodu  (Przeczytany 19089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Odp: Prowadzenie cudzego samochodu
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Wrz 2013, 06:58:15 »
Odświeżając wątek, mam taką kwestię:

jako osoba prowadząca działalność gospodarczą w Polsce będę co jakiś czas przyjeżdżał do Danii na kilka tygodni naprzemiennie następującymi pojazdami:
- którego jestem właścicielem, ale jest jeszcze współwłaściciel, który nie będzie ze mną podróżował
- osoby trzeciej, która nie będzie ze mną podróżowała
- osoby prawnej zarejestrowanej w Polsce

Polski dowód rejestracyjny, polskie prawo jazdy.

Żadnych brugerów wpisywać nie będę, bo i dowodu rejestracyjnego nie mam zamiaru zmieniać. Da radę coś takiego ogarnąć? Jakie dokumenty potrzeba?
samochod wlasny ktorym bedziesz sie poruszal musi miec logo firmy nr tel i numer NIP ewentualnie numer RUT(jako uslugodawca jestes zobowiazany do rejestracji w RUT)
co do dwoch pozostalych musisz posiadac umowe uzyczenia auta
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Wrz 2013, 09:37:04 »
 ;D
A jaka nie jestes ??? Bedzie krocej moze?????
;D

Sarpedon

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Wrz 2013, 14:35:45 »
samochod wlasny ktorym bedziesz sie poruszal musi miec logo firmy nr tel i numer NIP ewentualnie numer RUT(jako uslugodawca jestes zobowiazany do rejestracji w RUT) co do dwoch pozostalych musisz posiadac umowe uzyczenia auta
A po co logo firmy (naklejone) na aucie i że niby NIP i nr telefonu też? Trochę bzdurne, bo to mój prywatny samochód, niezarejestrowany na firmę.

Umowa użyczenia po polsku wystarczy? A może po angielsku? Czy koniecznie musi być po duńsku lub co najmniej przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego?

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Wrz 2013, 16:12:35 »
A po co logo firmy (naklejone) na aucie i że niby NIP i nr telefonu też? Trochę bzdurne, bo to mój prywatny samochód, niezarejestrowany na firmę.

Umowa użyczenia po polsku wystarczy? A może po angielsku? Czy koniecznie musi być po duńsku lub co najmniej przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego?
niewazne ze nie jest zarejestrowany na firme.moj prywatny rowniez nie jest a jednak jesli uzywam go w celach sluzbowych za granica musze miec oznaczenia napisane wyzej.przechodzilam ostatnio kilka kontroli wiec wiem i jestem pewna tego co mowie.
po polsku umowa wystarczy..nie musi byc tlumaczone przez tlumacza przysieglego mozesz rowniez sporzadzic po angeislku jak ci wygodnie.
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Wrz 2013, 22:05:06 »
Czy to znaczy że jadąc zagranicę do babci na pączki a babcia ma piekarnie to musisz nakleić logo
np

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Wrz 2013, 07:02:14 »
Czy to znaczy że jadąc zagranicę do babci na pączki a babcia ma piekarnie to musisz nakleić logo
np
jak jedziesz babci autem to tak :D

anyway ja tylko mowie co mi inspekcja pracy nakazala..o tych wlasnie naklejkach sama dowiedzialam sie od nich pomimo tego ze to moj prywatny samochod

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Wrz 2013, 10:31:21 »
np

Nie wiem, ale tez mialbym problem ze suchaniem  ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Wrz 2013, 10:31:21 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13812
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1