Ogólne > Rodzina ...
rodzina zastępcza
maro75:
Witam serdecznie
Potrzebne mi są informacje w jakich przypadkach można zabrac dziecko rodzinie i umieścić je w rodzinie zastępczej.Nie mam pojęcia gdzie tego szukać a bardzo potrzebuje tych informacji.sprawa dotyczy Polskiej rodziny.Jesli ktoś wie proszę o pomoc.
aisak:
Suchaj to jest Dania. Wszyscy tu sa przewrazliwieni, i chyba dobrze w wielu wypadkach, na krzywde dziecka. Prawda jest taka, ze nawet w zwiazku z tym, ze dziecko jest smutne w szkole, mozna sie znalezc pod szczegolowa obserwacja zarowno kommune, jak psychologow i innych odpowiedzialnych urzedow.
Niestety nie jestem Ci w stanie podac linkow, przepraszam.
maro75:
rozumiem że można trafić pod lupe,ale w jakich przypadkach moga zabrac dziecko,czy są jakieś szczególna przepisy czy zależy od humoru pracownika socjalnego?
Jomir:
Jest wiele sytuacji, w ktorych kommuna decyduje o tym, ze dziecko powinno mieszkac poza domem. Od przemocy w domu, poprzez stosowanie uzywek przez dziecko, az po dziecka niepelnosprawnosc.
Jest rowniez wiele form "zabrania" dziecka do rodziny- do przymusowego, do uzgodnionego z rodzicami.
Miejsce umieszczenia dziecka moze byc tez rozne - od rodziny zastepczej, przez internat, po zamieszkanie dziecka w samodzielnym "nadzorowanym" mieszkaniu.
Nie zalezy to od humoru urzednika, a od przeslanek i generalnie pojetego dobra dziecka.
Wbrew pozorom "dobre checi" rodzicow, nie zawesze sa wyzancznikiem dobra dziecka.
Napisz wiecej o sytuacji, a uzyskasz nieco pelniejsza odpowiedz. Aczkowliek przepisow konkretnych nie ma - jezeli masz na mysli schemat - jeden klaps - ostrzezenie; dwa klapsy zabranie dziecka.
aisak:
Tu co jest, jesli to jakos pomoze...
http://www.ipolska.pl/krempy/dania.htm
Punkt 3.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej