Ogólne > Edukacja

szkoła tanca dla dzieci

<< < (3/3)

siudemka1972:
Nie rozumiem Cie źle Jomir:-)
Problem jest tego typu ze on od małego nie chciał spać i gdy nie dajesz jemu czyt.KAŻESZ! iść spać w dzień dziecko normalnie wieczorem jak aniołek zasypia ale w voggestue gdzie jest większość dnia reguły są jasne i nie ma wyjątku..idzie spać z innymi dziećmi i kropka!Moje prośby aby skrócić jemu czas spania były ignorowane.Wiem od koleżanek które pracują w voggestue ze z reguły takie prośby są ignorowane a rodzice postrzegani jako Ci którzy po przyjściu do domu chcą się dziecka pozbyć czyt.fajnie jak pójdzie wcześnie spać to wieczór wolny i huurra!!!
Myślimy ze maluch nie potrzebuje snu w dzień on zawsze rozwijał się trochę szybciej.. 4 miesiąc i sam siedział(nie sadzaliśmy jego ani tresowaliśmy!) 7 miesięcy chodził(nie pracowaliśmy nad tym wręcz czuliśmy stres ze tak szybko)pod względem fizycznym i rozwojowym bardzo odstawał od dzieci w swoim wieku.To duży(nie gruby) dwulatek wyglądający na 3-3,5roku  z niespożytą energia która gaśnie w normalnym tempie gdy nie śpi w dzień:-) Zaraz posypia się rady zmień voggestue itp.nie chce zmieniać nic w tej kwestii szukam tylko jakiś zajęć i chętnie z nich skorzystamy jeśli takowe znajdziemy. 

Jomir:
eeee.... ten problem to i mamy...
Jak dziecie "utnie" 1,5 - 2 godziny u niani to zasypia dopabuse kole 21.30-22.00.
Jak jest w domu i nie klade, to pada jak kawka o 19.30-20.00.
Z tym, ze moje dziecie po 19, to juz jedynie zwierzaki z Sylvanians do lozek kladzie, lalki usypia itp.

My generalnie w dni robocze (czytaj dziecie w dagpleje bylo) , nawet nie probujemy jej klasc przed 21.00. A i dzien z dzieckiem dluzszy...

Czytalam, ze dzieci w tym wieku potrzebuja 12-13 godzin snu. Wiec jak 2 z nich "wyrobilo" juz u niani, to zostalo 10...
Czyli nam sie limit zgadza: 21.30-7.30. CUdow ni ma :)

"Zajezdzanie" nie pomoze, dziecko ma okreslona potrzebe snu. No nie ma mocnych, ilez mozna spac? Oby do wiosny, jak dzieci do przedszokola pojda.

Co do samych zajec:
1. rutyna wieczorna... u nas dziala super, ale nie mozna pominac zadnego etapu:
tak wiec: kapiel, latanie na golasa, pizama, kakao, zeby, spiewanie piosenek, wylaczenie swiatla;
Nawet do kapieli idziemy w okreslony sposob - maszerujemy w rzadku, tupiac i spiewajac "jeg kan ikke lide at gå i bad" :)
Mlodej wolac nie trzeba do kapieli, wystarczy zanucic :) a potem wszystko juz po kolei leci...

2. Na wieczor sprobuj moze znalezc mu jakies ciche zajecia/zabawy/zabawki.... nie polcam naszego Sylvanians bo to babskie, ale moze dla Was jakis Cars z garazem, farma ze zwierzakami??? I niech sobie uklada, przeklada, ustawia, przestawia... Jak nasze dziecie z Sylvaniansami???

happybeti:
Widzę, że "piosenkę kąpielową " mamy taka samą  ;D ;D ;D
Nasza niunia wstaje dosć wcześnie (budzimy ją wcześnie) , więc ten dzień ma dośc długi i spanie czy to u niani, czy w przedszkolu jej nie przeszkadza w zaśnięciu- aczkolwiek bywają dni, kiedy urządza mi biegi po schodach w górę i w dół, bo coś tam ;). Ale u nas to raczej właśnie na emocje bym postawiła, jak dzień zbyt męczący i atrakcyjny, to i zasnąć dziecku cięzej.
U nas "samo " jakoś się utarło, że coreczka w łóżeczku już "czyta " książeczki. Oczywiście, musze jej lampke do tego zostawić zapalona, ale to akurat jej w zaśnięciu nie przeszkadza. Więc gdy dostanie 2-3 książeczki do łóżeczka , to z reguły mamy spokój wieczorem, to jest jej wyciszenie przed snem :).

BTW- ja osobiście nie widze NIC złego w tym, że dziecko idzie spac o tej 19.30- 20.00. Dlaczego rodzice nie maja prawa miec wieczoru dla siebie ???
Ja pamiętam ze swojego dzieciństwa, że do 19.30 dzieci musiały być "ogarnięte " ;). Tzn . po kolacji, myciu i w piżamach. Owszem, wolno nam było jeszcze np chwile sobie posiedzieć , porysować czy poczytać, ale generalnie to był już "czas rodziców" i wiedzieliśmy, że nas "nie ma" ;).Oni spokojnie sobie te Wiadomości i film oglądali (nam nie było wolno do końca podstawówki filmów po Dzienniku oglądac ;) ), dzieci już ich nie absorbowały.
I podobne reguły staram się w soim domu teraz stosować, bo rodzice TEŻ potrzebują czasu dla siebie, nie ? ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej