Ogólne > Dania i o Danii

Odwiedziny rodzinki

<< < (2/4) > >>

myszka0807:

--- Cytat: farvela w 25 Wrz 2013, 09:49:12 ---Nie trzeba nic. Ja od dawna latam z moim dzieckiem które po pierwsze w paszporcie jest niemowlakiem (teraz ma 9 lat), po drugie ma inne nazwisko niż ja. Nie jest do mnie podobny hehe, i nikt nigdy nie zapytał czy to moje dziecko ;) także wywieźć z kraju mogłabym każdego - najważniejsze ze ma paszport :)

--- Koniec cytatu ---
Ten dziadek o ktorym pisalam tez wyjezdzal z wnuczka na wakacje i masz akurat sie trafilo.Doczytalam tez ze jest dobrze miec takie zaswiadczenie bo wrazie operacji w niektorych przypadkach decyzje moga podejmowac TYLKO PRAWNI OPIEKUNOWIE.To kisztuje grosze a moze zaoszczedzic wielu nieprzewidzianych decyzji
Jeżeli dziecko chce wyjechać na zagraniczne wakacje pod opieką osoby trzeciej, która nie jest prawnym opiekunem, np. babci, potrzebny jest dodatkowy dokument. Oprócz paszportu lub tymczasowego dowodu osobistego, wymagana jest również zgoda w formie aktu notarialnego obojga rodziców, którą opiekun musi przedstawić podczas przekraczania granicy. Zaświadczenie można załatwić u każdego notariusza w obecności obojga rodziców.

Jomir:
Jakiej granicy???
Ja tak jak farvela wozilam dzieci rozne w rozne miejsca i nikt mnie nigdy o nic nie pytal.
Kiedys wzielam (jeszcze w czasach Schengen) dzieci sasiadow wiec mialam w samochodzie troje dzieci o roznych nazwiskach i zadne z moim.
BYla normalna kontrola graniczna i nikt mnie o to nie spytal.
Sama zapytalam celnika z ciekawosci. Powiedzial, ze glownie obserwuja jak sie dzieci zachowuja.
Ich zainteresowanie budza dzieci apatyczne lub histeryczne.

kicia:
Jomir może złe napisałam ...granicy... fakt jest taki ze słupki stoją i czasami losowo jest kontrol i widzisz w Twoim przypadku nic ich nie interesowało w a moim juz tak ale to jak ze wszystkim i wsżedzie jeden doczekliwy a drugi odbebni godziny i do domu  :D
Akurat w tym przypadku uważam ze nie ma co sie aż tak poprawiać bo każdy ma jakieś doświadczenia i to nie koleżanki tylko swoje własne
Miłego dnia zycze

myszka0807:
Biora biora losowo do kontroli .a granice panstwa to sa nadal ,jedynie przejscia graniczne sa otwarte

greg1969:
http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/eu-citizen/index_pl.htm - tu jest fajnie opisane.

Dla świętego spokoju dziecko musi mieć paszport lub dowód osobisty i dobrze jak dziadkowie będą mieli upoważnienie sporządzone u notariusza. W razie sytuacji awaryjnych nie będzie się do czego przyczepić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej