Ogólne > Dania i o Danii
19.11.2013 Wybory do kommune
AK211:
Zofija, a Ty też czytać nie umiesz ?
Pierwszy post:
--- Cytat: AK211 w 26 Wrz 2013, 13:06:11 ---Najwyraźniej uczę się z przestarzałych podręczników >:(
--- Koniec cytatu ---
A jak pozdaję ? Ano tak, jak stoi w podręczniku. To jest pensum i to mnie obowiązuje. Duńska logika. >:(
Zofija:
AK 211 ales ty jurna, pierze ci powypadaja jak sie tak bedziesz stroszysz. Watek jest o prawie do komunalnych wyborow w Danii, a nie co ty tam masz w podreczniku. Zanegowalas, ze kazdy obywatel z unijnych panstw ma prawo do wyborow komunalnych podpierajac sie jakims podrecznikiem, ja Ci odpowiedzialam ze to nieprawda, bo ja glosowalam nie mieszkajac 3 lata w Danii. I sprawdz czy uczysz sie z dobrego podrecznika, bo oblejesz ten egzamin
Pozdrawiam cieplutko i zycze milego wieczoru
AK211:
Sprawdziłam. I jestem pewna.
Nie zanegowałam:
--- Cytat: AK211 w 26 Wrz 2013, 13:06:11 ---Najwyraźniej uczę się z przestarzałych podręczników >:(
Nie dalej jak przedwczoraj, stało w podręcznikach, że tylko osoby zamieszkujące min.3 lata w danej kommune, mają prawo udziału w wyborach. Sprawdzę w praktyce.
--- Koniec cytatu ---
Dobrze, dobrze już się nie stroszę, racja. Spokoju mi trzeba.
zpatentem:
A tak nawiasem, skoro w Polsce glosowanie jest niemodne to watpie zeby wielu "zakwalifikowanych" zdecydowalo sie glosowac, nie majac potrzebnego rozeznania w lokalnych ukladach politycznych i tez planach inwestycyjnych roznorakich komunalnych koalicji w: remonty,szkoly, przedszkola, domy starcow, plywalnie, drogi, itp. itp, rowniez ewt. regulacje skatu.
happybeti:
W Polsce głosowalam zawsze.
Tu się jeszcze nie odważę- z powodów , które zp właśnie podał.
To tak, jakby , nie przymierzając, małpę wysłał głosować, niech postawi krzyżyk przy ładniej brzmiącym nazwisku czy jak ? ;)
I nie mówcie mi, że są spotkania, programy itd. - to wszystko "kiełbaska wyborcza", a kandydata powinno się "znać" z lokalnego srodowiska, z jego dokonań i postawy.
To juz prędzej na wybory do Folketingu bym poszła, bo tam raczej, jak i u nas pewnie, na partie się głosuje.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej