Hmm.. Aisak, moze Ty masz szklana kule?
Bo moja sie gdzies zawieruszyla, a bez niej niestety nie jestem w stanie zajrzec do kontraktu dziewczyny na odleglosc.
W kontrakcie moze byc wszystko i nic.
Moze jest na przyklad klauzula, ze w przypadku braku zlecen, dziewczyna nie bedzie wolana do pracy.
Moze byc o tym co piszesz, ze pule godzin moze "wyrobic" sezonowo.
MOze byc, ze ma pracowac 15 godzin tygodniowo, a moze byc ze 60 godzin w miesiacu, i to moze byc na przyklad 3 dni po 20 godzin i pozniej nic...
Wszystko moze byc!
W moim kontrakcie na przyklad, jest napisane, ze mam pracowac 37 godzin tygodniowo w czasie ustalonym przeze mnie sama.
Wiec sa dni, w ktorych "oram" 18 godzin, a sa dni, w ktorych porzadkuje sprawy biurowe i odpoczywam.
Dlatego podziwiam, ze Ty z gory znasz odpowiedz na problem dziewczyny.
Jomir masz racje, zalezy od formy zatrudnienia co jest na papierze.
Roznie tez jest jak masz kontrakt, a stale zatrudnienie np., to daje znaczaca roznice.
"Awanturnictwo" niczego nie zalatwia, bez rozmowy z pracodawca w pierwszej kolejnosci. Trzeba brac pod uwage, ze jednak polskiego pracownika dunscy pracodawcy sprawdzaja, dzwoniac do innych firm, jesli nie jest to tzw. "mieso armatnie" ktore sie przewala przez firme na kopy. Ale w takim przypadku bez dokladnego zrozumienia rzeczewistego polozenia pracownika, nikt sie tym nie przejmie i nie podejmie dzialania, dla dobra dunskich przedsiebiorstw ktore przynosza podatki, w przeciwienstwie do wiekszosci zagranicznych pracownikow.
Gdy pracodawca nie zapewnia godzin to co innego, a co innego jak nie ma pracy, trzeba zapisac sie do biura vikar i podejmowac inne zlecone prace oprocz kontraktu, proste.
Znam wielu ludzi ktorzy majac stale zatrudnienie na kilka godzin tygodniowo podejmuja kilka prac, lub dodatkowo vikar. To tak na marginesie, jak malo pieniazkow.
Dodam, ze Dunczycy uwielbiaja kompromisy, wiec zawsze trzeba wychodzic najpierw z takiego zalozenia, a nie eskalowac problemy. Zazwyczaj bywaja to pyrrusowe zwycieztwa.
Oczywiscie zdarzaja sie wrecz kurioalne sytuacje, ale wtedy sami dunczycy (zwiazki etc.) zalatwiaja sprawe krotko.