poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kontrakt na 60 godzin!!!  (Przeczytany 7434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamykes

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
kontrakt na 60 godzin!!!
« dnia: 26 Wrz 2013, 21:18:27 »
Witam! Mam pytanie. Moja dziewczyna ma kontrakt w firmie sprzątającej w hotelu na 60 godzin.Sezon w hotelu się skończył i praktycznie już cały miesiąc siedzi w domu.Kiedy się dopytywała kiedy będzie praca, kazali czekać na telefon.Kontrakt jest bezterminowy.Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić te 60 godzin pracy? W razie jak nie zapewni czy ma obowiązek zapłacić
za te 60 godz zapisane w kontrakcie?

myszka0807

• Gość
Odp: kontrakt na 60 godzin!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Wrz 2013, 22:15:54 »
Przez vikar pracuje?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Wrz 2013, 03:25:38 »
Witam! Mam pytanie. Moja dziewczyna ma kontrakt w firmie sprzątającej w hotelu na 60 godzin.Sezon w hotelu się skończył i praktycznie już cały miesiąc siedzi w domu.Kiedy się dopytywała kiedy będzie praca, kazali czekać na telefon.Kontrakt jest bezterminowy.Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić te 60 godzin pracy? W razie jak nie zapewni czy ma obowiązek zapłacić

Wal do myszki jak w dym, ona zna sie na wszystkim i uwielbia udzielac takich informacji na priv. Wszystkie przepisy ma w malym paluszku wiec lepiej trafic nie mogles, najbardziej rozpoznawalna sprzataczka w DK, Ty to masz farta  ;)

myszka0807

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrz 2013, 06:02:04 »
Wal do myszki jak w dym, ona zna sie na wszystkim i uwielbia udzielac takich informacji na priv. Wszystkie przepisy ma w malym paluszku wiec lepiej trafic nie mogles, najbardziej rozpoznawalna sprzataczka w DK, Ty to masz farta  ;)
ha ha ha gdyby nie te SPRZATACZKI TO BYS WE WLASNYCH BRUDACH SIE KAPAŁ -PANIE DYREKTORZE MALKONTENCIE WSZYSTKO WIEDZACY.az ci podziekowalam ze doceniasz sprzataczki .i akurat smie twierdzic ze wiekszosc SPRZATACZEK MA WYKSZTALCENIE .nie kazdy ma farta by zostac DYREKTOREM DZIALU TRZEPANIA WORKOW PO CEMENCIE .ty sie w czepku chlopie urodziles z ta pozycja zawodowa.az pozazdroscic
« Ostatnia zmiana: 27 Wrz 2013, 06:38:48 wysłana przez myszka0807 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrz 2013, 12:33:10 »
Obowiazek ma z tym, ze... jesli dziewczyna w sezonie miala wiecej niz 60h i pracodawca rozdzielil te godziny na pozniejsze miesiace (taka sytuacja byla w mojej firmie) to jest to walka z wiatrakami. Jesli nie rozdzielil, to sprawa dla zwiazkow. Nie zwlekajcie. Jesli dziewczyna nie jest w zwiazkach, naciskac telefonicznie na pracodawce, przypominajac o zapisie w umowie, wysylac maile z przypomnieniem rowniez, bo co na pismie, to na pismie i jest dowod.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Wrz 2013, 12:46:03 »
Obowiazek ma z tym, ze... jesli dziewczyna w sezonie miala wiecej niz 60h i pracodawca rozdzielil te godziny na pozniejsze miesiace (taka sytuacja byla w mojej firmie) to jest to walka z wiatrakami. Jesli nie rozdzielil, to sprawa dla zwiazkow. Nie zwlekajcie. Jesli dziewczyna nie jest w zwiazkach, naciskac telefonicznie na pracodawce, przypominajac o zapisie w umowie, wysylac maile z przypomnieniem rowniez, bo co na pismie, to na pismie i jest dowod.
No.. i tak do skutku, az dziewczyne z pracy wyleja, z tytulem upierdliwca roku.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrz 2013, 12:47:51 »
No.. i tak do skutku, az dziewczyne z pracy wyleja, z tytulem upierdliwca roku.
Jakiego upierdliwca, o czym Ty opowiadasz? Jak ma na kontrakcie 60h, to co, ma na to przymknac oko i olac sprawe?? No w sumie tjaa, po co jej pieniadze, samym powietrzem tez mozna zyc....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrz 2013, 12:47:51 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Wrz 2013, 12:48:38 »
A na powaznie sprawdz co jest w kontrakcie napisane, moze przepisz ten punkt z tymi 60 godzinami i wklej tu na forum, wtedy bedzie mozna cos powiedziec.

Generalnie jezeli umowa jest na 60 godzin miesiecznie, to dziewczyna powinna pracowac 60 godzin miesiecznie.
Ale jak napisalam, bez wgladu do kontraktu, trudno powiedziec jak to jest sformulowane i jak to traktowac.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Wrz 2013, 12:53:24 »
Jakiego upierdliwca, o czym Ty opowiadasz? Jak ma na kontrakcie 60h, to co, ma na to przymknac oko i olac sprawe?? No w sumie tjaa, po co jej pieniadze, samym powietrzem tez mozna zyc....
Hmm.. Aisak, moze Ty masz szklana kule?
Bo moja sie gdzies zawieruszyla, a bez niej niestety nie jestem w stanie zajrzec do kontraktu dziewczyny na odleglosc.

W kontrakcie moze byc wszystko i nic.

Moze jest na przyklad klauzula, ze w przypadku braku zlecen, dziewczyna nie bedzie wolana do pracy.
Moze byc o tym co piszesz, ze pule godzin moze "wyrobic" sezonowo.
MOze byc, ze ma pracowac 15 godzin tygodniowo, a moze byc ze 60 godzin w miesiacu, i to moze byc na przyklad 3 dni po 20 godzin i pozniej nic...
Wszystko moze byc!

W moim kontrakcie na przyklad, jest napisane, ze mam pracowac 37 godzin tygodniowo w czasie ustalonym przeze mnie sama.
Wiec sa dni, w ktorych "oram" 18 godzin, a sa dni, w ktorych porzadkuje sprawy biurowe i odpoczywam.

Dlatego podziwiam, ze Ty z gory znasz odpowiedz na problem dziewczyny.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Wrz 2013, 13:27:25 »
Bo moja sie gdzies zawieruszyla, a bez niej niestety nie jestem w stanie zajrzec do kontraktu dziewczyny na odleglosc.

Moze jest na przyklad klauzula, ze w przypadku braku zlecen, dziewczyna nie bedzie wolana do pracy.
MOze byc, ze ma pracowac 15 godzin tygodniowo, a moze byc ze 60 godzin w miesiacu, i to moze byc na przyklad 3 dni po 20 godzin i pozniej nic...
Wszystko moze byc!

W moim kontrakcie na przyklad, jest napisane, ze mam pracowac 37 godzin tygodniowo w czasie ustalonym przeze mnie sama.
Wiec sa dni, w ktorych "oram" 18 godzin, a sa dni, w ktorych porzadkuje sprawy biurowe i odpoczywam.

Jomir masz racje, zalezy od formy zatrudnienia co jest na papierze.
Roznie tez jest jak masz kontrakt, a stale zatrudnienie np., to daje znaczaca roznice.

"Awanturnictwo" niczego nie zalatwia, bez rozmowy z pracodawca w pierwszej kolejnosci. Trzeba brac pod uwage, ze jednak polskiego pracownika dunscy pracodawcy sprawdzaja, dzwoniac do innych firm, jesli nie jest to tzw. "mieso armatnie" ktore sie przewala przez firme na kopy. Ale w takim przypadku bez dokladnego zrozumienia rzeczewistego polozenia pracownika, nikt sie tym nie przejmie i nie podejmie dzialania, dla dobra dunskich przedsiebiorstw ktore przynosza podatki, w przeciwienstwie do wiekszosci zagranicznych pracownikow.
Gdy pracodawca nie zapewnia godzin to co innego, a co innego jak nie ma pracy, trzeba zapisac sie do biura vikar i podejmowac inne zlecone prace oprocz kontraktu, proste.
Znam wielu ludzi ktorzy majac stale zatrudnienie na kilka godzin tygodniowo podejmuja kilka prac, lub dodatkowo vikar. To tak na marginesie, jak malo pieniazkow.
Dodam, ze Dunczycy uwielbiaja kompromisy, wiec zawsze trzeba wychodzic najpierw z takiego zalozenia, a nie eskalowac problemy. Zazwyczaj bywaja to pyrrusowe zwycieztwa.
Oczywiscie zdarzaja sie wrecz kurioalne sytuacje, ale wtedy sami dunczycy (zwiazki etc.) zalatwiaja sprawe krotko.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Wrz 2013, 14:57:22 »

Wszystko moze byc!

Zalozymy sie, ze mam ;)?

No nie sadze, ze dziewczyna ma pule godzin na sprawy biurowe we wlasnym domu, a moze tak sie zmienilo juz, a ja rzeczywiscie nie jestem na biezaco ;) :D?

To firma sprzatajaca, moze nawet ta sama, gdzie ja pracowalam ;), znam zasady w takich firmach. Nie tylko z mojego doswiadczenia, ale co najmniej 20 innych dziewczyn/chlopakow pracujacych teraz i wczesniej w takich firmach. Dlatego tak napisalam. Ale sama jestem, oczywiscie, ciekawa kontraktu. Z tym, ze firmy sprzatajace najczesciej maja "umowy" ze zwiazkami, wiec cudow tam nie bedzie, a tylko to, czego sie spodziewam.

Btw, mimo tych umow, najczesciej z "F i tak firmy sprzatajace robia, co im sie zywnie podoba z pracownikami, jak powyzszy przyklad swiadczy. I zreszta bylo to juz omawiane milion razy wczesniej na forum.

Jomir, o ile pamietam, Ty nie pracujesz w firmie sprzatajacej?

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Wrz 2013, 15:01:50 »

Oczywiscie zdarzaja sie wrecz kurioalne sytuacje, ale wtedy sami dunczycy (zwiazki etc.) zalatwiaja sprawe krotko.
Zgadzam sie co do reszty, ale tu mozesz sie mylic. Z doswiadczenia wiem, z 3F nie chce sie ruszyc do takich, jak oni to okreslaja "drobnych" spraw, a jesli juz to proponuja kompromis z pracodawca, np: pracodawca zalega Ci 30.000kr, wiec zgodnie z porozumieniem da Ci tylko 15.000kr a reszte Ty laskawie mu podarujesz ::).

Do takich paradoksow, niestety, tez dochodzi....

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Wrz 2013, 00:00:51 »
Aisak, co ma Twoje doswiadczenie do kontraktu dziewczyny? Przyklad z mojej pracy podalam, by pokazac mozliwe sformulowania i rozwiazania. Ja, wiem, ze Ty wszystko wiesz, nawet tego czego nie wiesz. Ja jednak ufam slowu pisanemu. Szklana kula, jak to wypukle szklo - przeklamuje fakty, a wrozenie z fusow konczy sie jedynie balaganem.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Wrz 2013, 10:15:39 »
Aisak, co ma Twoje doswiadczenie do kontraktu dziewczyny? Przyklad z mojej pracy podalam, by pokazac mozliwe sformulowania i rozwiazania. Ja, wiem, ze Ty wszystko wiesz, nawet tego czego nie wiesz. Ja jednak ufam slowu pisanemu. Szklana kula, jak to wypukle szklo - przeklamuje fakty, a wrozenie z fusow konczy sie jedynie balaganem.

Ładnie i spokojnie to ujelas, podziwiam, bo ja bym sie wk........   ;)

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Wrz 2013, 20:23:19 »
Ładnie i spokojnie to ujelas, podziwiam, bo ja bym sie wk........   ;)
Zapomniales w tylek pocalowac :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Wrz 2013, 20:23:19 »

Kontrakt w Danii

Zaczęty przez simi1991Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6486
Ostatnia wiadomość 07 Wrz 2018, 14:39:09
wysłana przez Holger
spoldzielnia-kontrakt

Zaczęty przez piotrnysaDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3973
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2009, 19:43:17
wysłana przez lilia
kontrakt

Zaczęty przez syla daniaDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3585
Ostatnia wiadomość 26 Maj 2008, 11:32:50
wysłana przez mala_z_Aarhus
niezaplacona praca a kontrakt - gdzie sie udac, co zrobic?

Zaczęty przez ahaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5163
Ostatnia wiadomość 12 Kwi 2013, 21:35:39
wysłana przez myszka0807
Kontrakt

Zaczęty przez krzysieksolarDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3046
Ostatnia wiadomość 06 Sty 2012, 17:27:21
wysłana przez krzysieksolar