poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kontrakt w duńskiej firmie i co dalej?  (Przeczytany 14019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
Odp: Kontrakt w duńskiej firmie i co dalej?
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Wrz 2013, 11:07:20 »
A ja sie zajme narzeczona :) Tutaj link do anonsow w gazecie dla branzy rolniczej, mozna zobaczyc co i gdzie sie "rusza" ewt. dac anons czy popytac o prace:

http://www.landbrugsavisen.dk/KoebSalgJob/Joblandet/Joblandet.htm?WBCMODE=PresentationUnpubli.

Offline szulik86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Wrz 2013, 11:44:38 »
Nie rozumiem waszego podejścia.

Wy siedzicie w Danii pewnie już długo i wiecie jak to wszystko wygląda, ja byłem raptem 2 dni żeby zobaczyć jak funkcjonuje zakład i mam własne wnioski.

Nie wywyższam się i nie mam takiego zamiaru bo szukam po prostu uczciwego zarobku i szansy odłożenia grosza.
A wszystko inne to tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia.

Dania to nie jest moja jedyna alternatywa i nie mam noża pod gardłem żebym się musiał decydować od razu na warunki jakie mi zaproponowali. Myślałem że będzie to dobra alternatywa dla dwóch inżynierów żeby pracować w zawodzie i mieć w zamian zagraniczne doświadczenie.

Niestety jeżeli wygląda to tak że salary i tak jest uśrednione w oparciu o różny tax, oraz brak możliwości rozwoju tylko stanie w miejscu to Dania przegrywa w moich oczach w porównaniu do innych krajów.

W tym zakładzie pracuje polska rodzina: line leader i quality, zostali zaproszeni do rozmów żeby mi objaśnili życie w Danii z perspektywy polaka na obczyźnie. Przy menadżerze powiedzieli śmiało że będę kolejną osobą która odmówi z powodu słabego salary compared to life. Dodatkowo powiedzieli że jak nadarzy się okazja pracy w IRE lub UK to się spakują i wyjadą.

Nie pisałem tego wcześniej bo chciałem znać inne opinie.

Teraz jestem skołowany bo ktoś mówi same plusy a ktoś inny mniej ciekawe rzeczy.

Nie mam zamiaru kogoś urazić tym tematem ponieważ szukam tutaj tylko plusów za wyjazdem do tego kraju.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Wrz 2013, 12:03:33 »
Panie inzynierze, a Ty czytasz ze zrozumieniem?

Szansa na rozwoj wynagrodzenia jest, ale tez trzeba miec swiadomosc, ze bezrobocie w Dani dosieglo rowniez i mlodych inzynabusew.
Wynagrodzenie bedzie powoli wzrastalo nawet bez Twojego wysilku. Wiedze i kompetencje tu sie ceni, ale i tez docenia umiejetnosc wspolracy z innymi i kolzenskosc.  Docenia sie rowniez ludzi.
Tu zyje sie i pracuje dobrze w ludzkich warunkach. Mowie o normalnej pracy w normalnych zakladach, na normalnych stanowiskach.

Dla przykladu CI powiem, ze ja jestem zadowolona ze swojego wynagrodzenia, wiec nawet do glowy mi nie przyszlo pytac o podwyzke. A szef sam za mna dzwonil, ze mi sie nalezy i ze wiedzial, ze nie bede pytac, to juz sam z prezesem zalatwil podwojna bo dobra robote wykonalam w ciagu ostatniego roku.

I to nie jest nienormalne w tym kraju. Jednak musisz o tym pamietac, ze tu trzeba swoje robic jak najlepiej nie patrzac na rece innym.

Innymi slowy probujemy Ci jedynie wytlumaczyc, ze w tym kraju nie ma miejsca na wyscig szczurow, natomiast docenia sie fachowosc i miekkie kompetencje.

To, ze rozni roznie pisza, jest chyba naturalne. Kazdy przezywa inaczej. NIkt nie da Ci jednoznacznej odpowiedzi!
A nawet jezeli, to Twoje przezycia moga i tak byc zupelnie rozne.

« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2013, 12:15:49 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Wrz 2013, 12:08:30 »
Nie rozumiem waszego podejścia.

Wy siedzicie w Danii pewnie już długo i wiecie jak to wszystko wygląda, ja byłem raptem 2 dni żeby zobaczyć jak funkcjonuje zakład i mam własne wnioski.

Nie wywyższam się i nie mam takiego zamiaru bo szukam po prostu uczciwego zarobku i szansy odłożenia grosza.
A wszystko inne to tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia.

Dania to nie jest moja jedyna alternatywa i nie mam noża pod gardłem żebym się musiał decydować od razu na warunki jakie mi zaproponowali. Myślałem że będzie to dobra alternatywa dla dwóch inżynierów żeby pracować w zawodzie i mieć w zamian zagraniczne doświadczenie.

Niestety jeżeli wygląda to tak że salary i tak jest uśrednione w oparciu o różny tax, oraz brak możliwości rozwoju tylko stanie w miejscu to Dania przegrywa w moich oczach w porównaniu do innych krajów.

W tym zakładzie pracuje polska rodzina: line leader i quality, zostali zaproszeni do rozmów żeby mi objaśnili życie w Danii z perspektywy polaka na obczyźnie. Przy menadżerze powiedzieli śmiało że będę kolejną osobą która odmówi z powodu słabego salary compared to life. Dodatkowo powiedzieli że jak nadarzy się okazja pracy w IRE lub UK to się spakują i wyjadą.

Nie pisałem tego wcześniej bo chciałem znać inne opinie.

Teraz jestem skołowany bo ktoś mówi same plusy a ktoś inny mniej ciekawe rzeczy.

Nie mam zamiaru kogoś urazić tym tematem ponieważ szukam tutaj tylko plusów za wyjazdem do tego kraju.

Z tego co i jak piszesz, smialo zapewniam Cie, ze DK ma same plusy tylko dla takich debili jak ja.
Ty natomiast jestes swietnie wyksztalconym, inteligentnym fachowcem wiec pewnie ciezko Ci bedzie znalezc plusy.
Ponadto ciekawi mnie jak to jest, ze rozterki rozstrzyga sie w internecie, a nie z partnerka jesli chodzi o zrobienie czegos ze swoim zyciem????
Wyksztalcenie i inteligencja, a perspektywy i fantazji zabraklo?????
No ale mowia, ze ja to pier........ty jestem  ;D ;D ;D

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Wrz 2013, 12:42:04 »
Wszyscy odpowiedzieli ci szczerze i konkretnie na pytania.Dania jest spokojnym, nowoczesnym i dobrze zorganizowanym krajem o wysokim poziomie uslug socjalnych. Bardzo wysokie sa tego koszta stad wysokie podatki.
Powtorze, ze jezeli oboje mozecie dostac prace w Anglii i tam pojedziecie to unikniecie stresow zwiazanych z laczeniem nauki dunskiego i praca oraz w pierwszym rzedzie zmudnego szukania pracy dla narzeczonej.

Offline Tokent

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Wrz 2013, 13:43:42 »
Kurcze  az cos naskrobie  :)

Na sam poczatek przepraszam za dziwne wpisy naszych troli forumowych..... chca dobze a zawsze schodzi na osobiste wycieczki :)

Bylem w UK i teraz pracuje w DK wiec postaram sie wypunktowac plusy i minusy zatrudnienia w obu krajach .

UK.

+ Angielski jest o niebo latwiejszy do nauki o ile go nie umiecie ( watpie )
+ Taniej o ile to nie jest Londyn
+ Kominikacyjnie lepiej ( odwiedzanie rodzinki itp )

- konkurencja, wygryzanie itp
- Londyn :)
- jesli chodzi o zatrudnienie w strefie agro to male szanse ( duzo naszych )
- natlok
- bezpieczenstwo ( duzy minus )

Teraz DK .

+ Piekny Kraj
+ Dobre zarobki ( nie sluchaj ze masz malo na pocztku...pokaz sie z dobrej strony i czekaj cierpliwie docenia to)
+ Jest bezpiecznie
+ Opieka socjalna
+ Dobre warunki dla dzieci i rodzin
+ W strefie Agro dla osob z konkretnym wyksztalceniem jest sporo pracy ( polnoc od Arhus )
+ Czysto

- Jezyk Dunski to masakra :)
- Poczatki sa trudne
- Pocztkowe nastawienie do obcokrajowcow moze byc problematyczne

I nie sluchaj ze jest drogo , drogo jest jak sie przelicza na zlotowki kazdy wydatek . Musisz sie okreslic ze chcesz zwiazac sie z tym krajem i wtedy zobaczysz zmiane w nastawieniu wobec twojej osoby wielu Dunczykow . Musisz tez zmienic nastawienie w pracy , pracowac po Dunsku :) nawet jesli umiesz cos zrobic lepiej to postarac sie zrobic to ich metoda i ewentualnie pozniej pokazac im cos nowego ( nie okreslac odrazu ze twoja metoda jest lepsza ... poprostu inna , sami okresla czy jest dobra czy zla ) Jesli jestes inzynierem i znasz sie na tym co robisz to masz duze szanse na  rozwoj w DK , ddoceniaja dobrych fachowcow , pamietaj tylko o hmmmm rownaniu do innych ( jest takie madre dunskie okreskenie tego stanu przytaczane juz wyzej )

Decyzja nalezy do Ciebie 0/

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Paź 2013, 02:15:32 »
Za trola sie oburzyles ;)? Przeciez normalnie chlopak przedstawil sprawe..

Normalnie, dla Ciebie?????
No tak, ale mowia ze to ja jestem hmmmmmm  ;D ;D ;D

Wracajac do tematu watku, wszystko zalezy tez od zdolnosci adaptacyjnych czlowieka i jego osobowosci. Wyksztalcenie w zasadzie ma tu drugorzedne znaczenie.
Stawka mysle jak na rozpoczecie pracy jest ok. chyba, ze jestes chirurgiem naczyniowym ze sporym stazem, to troche inaczej.
W zasadzie to piszesz, ze chcesz zdobyc doswiadczenie za granica, a jakie masz w kraju tj. PL, procz dyplomu??? Jaka branze reprezentujesz i jakie sa mozliwosci dla Ciebie tu w DK poza ta firma, gdyby co???  Ponadto to nie piszesz jak dlugi mialby byc ten kontrakt ktory Ci proponuje firma.
Wreszcie to i tak we dwojke musicie podjac decyzje niezaleznie, czy ktos z nas pisze tak czy siak, to nie wycieczka na weekend, niestety.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 01 Paź 2013, 02:15:32 »

Offline szulik86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Paź 2013, 07:49:56 »
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :), teraz już mam mniej więcej jakiś punkt odniesienia DK a UK chociaż i tak większość jest dla mnie dalej jak przez mgłę do puki człowiek sam nie posmakuje.

Pytasz o dyplom i doświadczenie :)

Jestem inż. mechatroniki z 6-letnim doświadczenie w branży Automotive (programowanie robotów, sterowników, utrzymanie ruchu, servisowanie, diagnostyka) - krótko automatyka. Podejmując wyzwanie tutaj wiedziałem że dyplom mogę schować do szufladki bo realia są takie że jest to strikte praca na UR- czyli czysta mechanika, elektryka, elektronika, prewencja, chociaż w kontrakcie mam napisane Position: Engineer, Engineer Department - więc dla mnie fajnie.
Poza tym byłbym jedynym inż. w dziale - dziwne.

Cały pomysł wyjazdu za granicę i zdobycia doświadczenia jest mój ponieważ moja narzeczona jest inż. bez doświadczenia, właśnie przerwała studia mgr. tylko dlatego że nie widzi perspektywy pracy w Polsce dla nas obojga tj. sytuacja wygląda tak że jesteśmy ze śląska gdzie jest najwięcej zautomatyzowanych zakładów produkcyjnych dla mnie natomiast żeby ona zdobyła doświadczenie to musiałaby wyjechać na kujawy lub pomorze - z kolei tam nie ma pracy dla mnie i tak zamyka się błędne koło :).

Szukamy złotego środka - elektronik powiedziałby punktu pracy :) hehe

To polskie małżeństwo trochę mnie przeraziło jak wyłożyli kawę na ławę odnośnie Danii. Dlatego teraz intensywnie czytam fora, szukam rady u ludzi którzy już tam jakiś czas pracują i mogą się śmiało wypowiedzieć.

Dzięki jeszcze raz wszystkim za wszelakie info, mam czas do czwartku na odpowiedź dla menadżera w DK.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Paź 2013, 09:38:35 »
Jakie polskie malzenstwo?

Znajdziesz na pewno mase negatywnych opisow sfrustrowanych ludzi.
Prawda jest taka, ze 80% Polakow tutaj wykonuje prace fizyczna, za najnizsze stawki u pracodawcow, ktorzy wykorzystuja nieswiadomych, nieznajacych jezyka obcokrajowcow.

Twoja pozycja bedzie zupelnie inna - zarowno wynagrodzenie, jak i atmosfera w pracy, cele i warunki pracy, stosunki z szefostwem.

Sprzatanie hotelu, czy praca w magazynie, to praca w zupelnie innych warunkach i obcowanie z innymi ludzmi.

I tak jak napisac juz 1941, wiele bedzie zalezalo od Twoich zdolnosci przystosowawczych.
Wielu Polkow nie uczy sie jezyka, po angielsku komunikatywnie (w ich mniemaniu - w rzeczywistosci giv mi szczotka) wiec sila rzeczy funkcjonuje poza srodowiskiem. To utrudnia codzienne zycie, to utrudnia zrozumienie rzeczywistosci, to utrudnia przywiazanie sie do tego kraju itp.

Tak wiec moim zdaniem  start masz dobry, a reszta zalezy od Ciebie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Paź 2013, 09:46:51 »
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :), teraz już mam mniej więcej jakiś punkt odniesienia DK a UK chociaż i tak większość jest dla mnie dalej jak przez mgłę do puki człowiek sam nie posmakuje.

Pytasz o dyplom i doświadczenie :)

Jestem inż. mechatroniki z 6-letnim doświadczenie w branży Automotive (programowanie robotów, sterowników, utrzymanie ruchu, servisowanie, diagnostyka) - krótko automatyka. Podejmując wyzwanie tutaj wiedziałem że dyplom mogę schować do szufladki bo realia są takie że jest to strikte praca na UR- czyli czysta mechanika, elektryka, elektronika, prewencja, chociaż w kontrakcie mam napisane Position: Engineer, Engineer Department - więc dla mnie fajnie.
Poza tym byłbym jedynym inż. w dziale - dziwne.

Cały pomysł wyjazdu za granicę i zdobycia doświadczenia jest mój ponieważ moja narzeczona jest inż. bez doświadczenia, właśnie przerwała studia mgr. tylko dlatego że nie widzi perspektywy pracy w Polsce dla nas obojga tj. sytuacja wygląda tak że jesteśmy ze śląska gdzie jest najwięcej zautomatyzowanych zakładów produkcyjnych dla mnie natomiast żeby ona zdobyła doświadczenie to musiałaby wyjechać na kujawy lub pomorze - z kolei tam nie ma pracy dla mnie i tak zamyka się błędne koło :).

Szukamy złotego środka - elektronik powiedziałby punktu pracy :) hehe

To polskie małżeństwo trochę mnie przeraziło jak wyłożyli kawę na ławę odnośnie Danii. Dlatego teraz intensywnie czytam fora, szukam rady u ludzi którzy już tam jakiś czas pracują i mogą się śmiało wypowiedzieć.

Dzięki jeszcze raz wszystkim za wszelakie info, mam czas do czwartku na odpowiedź dla menadżera w DK.

Nie zastanawiaj sie, przyjezdzaj na Jylland, za kilka miesiecy znajdzie sie praca dla Twojej wybranki, tylko od zalatwienia papabusew pobytu musicie rozpoczac nauke dunskiego  ;)
Prace masz ciekawa, pokrewna do mojej. Tak jak piszesz, nie dowiesz sie jak nie sprobujesz. Dla zaawansowanych technologi z doswiadczeniem zawodowym sa niezle oferty pracy wiec jak dziwczyna bedzie miala prace chocby i nie na pelny etat finansowo dacie sobie rade.
Poczatki nigdzie nie sa latwe, wiec tu tez jakies zgrzyty beda ale traktowalbym to jako normalnosc.
Mozesz liczyc na to, ze znajdziesz sie w pewnym sensie w elitarnym srodowisku  :)
Tylko naprawde wez sobie do serca rownanie do innych a nie innych do siebie  ;) Nigdy kolegi z gory, tu przyjacielsko pokazuje sie sobie uczac sie nawzajem bez poczucia wyzszosci wobec kogos i wszystko bedzie gralo  ;) :) :)
Powodzenia i dobrych wyborow!!!

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Paź 2013, 09:47:47 »
Jakie polskie malzenstwo?

Znajdziesz na pewno mase negatywnych opisow sfrustrowanych ludzi.
Prawda jest taka, ze 80% Polakow tutaj wykonuje prace fizyczna, za najnizsze stawki u pracodawcow, ktorzy wykorzystuja nieswiadomych, nieznajacych jezyka obcokrajowcow.

Twoja pozycja bedzie zupelnie inna - zarowno wynagrodzenie, jak i atmosfera w pracy, cele i warunki pracy, stosunki z szefostwem.

Sprzatanie hotelu, czy praca w magazynie, to praca w zupelnie innych warunkach i obcowanie z innymi ludzmi.

I tak jak napisac juz 1941, wiele bedzie zalezalo od Twoich zdolnosci przystosowawczych.
Wielu Polkow nie uczy sie jezyka, po angielsku komunikatywnie (w ich mniemaniu - w rzeczywistosci giv mi szczotka) wiec sila rzeczy funkcjonuje poza srodowiskiem. To utrudnia codzienne zycie, to utrudnia zrozumienie rzeczywistosci, to utrudnia przywiazanie sie do tego kraju itp.

Tak wiec moim zdaniem  start masz dobry, a reszta zalezy od Ciebie.

Hehehe to zastanawiajace podobne teksty prawie w tym samym czasie  ;D ;D ;D

Offline szulik86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Paź 2013, 11:25:35 »
Polskie małżeństwo z którym rozmawiałem w tej firmie :), pracują tam już ponad rok.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Paź 2013, 12:38:19 »
Polskie małżeństwo z którym rozmawiałem w tej firmie :), pracują tam już ponad rok.

Wybacz, ale po roku to niezbyt mozna miec miarodajny poglad, na aspekty zycia w DK.
Zwroc uwage rowniez na to, jakie maja oczekiwania i w jaki sposob sie zawiedli, ambicje i wiele innych czynnikow. W tym zaradnosc.

Offline ajka1971

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 6
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Paź 2013, 12:38:47 »
szulik....
Marudom zawsze i wszedzie bedzie zle. Masz dobry zawod, obietnice kontraktu- to bardzo wiele. Czy się tu odnajdziesz zalezy od Ciebie. Dania to kraj wielu możliwości, ale trzeba ja polubic.
Ja ja polubilam. powodzenia

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Paź 2013, 03:11:12 »
No właśnie i co dalej ? >:( Szulik, przyjąłeś czy odrzuciłeś ofertę? To jest typowe na forum: zebrać jak najwięcej informacji i potem zniknąć. A ja chciałbym wiedzieć, jak się twoja historia skończyła.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 24 Paź 2013, 03:11:12 »

TVP Polonia w dunskiej kablowce.Czy jest mozliwosc odbioru

Zaczęty przez pepeAKAkunlaoDział Kultura

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6496
Ostatnia wiadomość 09 Lis 2014, 13:01:07
wysłana przez kayutek
Polski akcent w dunskiej reklamie

Zaczęty przez KilupDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4354
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2009, 19:21:13
wysłana przez Kilup
Wynajem cięzarówki do dunskiej firmy.

Zaczęty przez DawiddDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4948
Ostatnia wiadomość 18 Paź 2017, 08:49:19
wysłana przez Dawidd
Jaki jest poziom nauczania w duńskiej szkole?

Zaczęty przez CzaryMaryDział Edukacja

Odpowiedzi: 101
Wyświetleń: 66296
Ostatnia wiadomość 05 Lut 2011, 07:35:10
wysłana przez inna
o milosci polsko-dunskiej:)

Zaczęty przez o milosciDział Hydepark

Odpowiedzi: 46
Wyświetleń: 21424
Ostatnia wiadomość 22 Gru 2008, 19:47:15
wysłana przez Jomir