Ogólne > Rodzina ...

narodziny dziecka rejerstracja

(1/3) > >>

fabo21:
Witam wszystkie mamusie.

Miesiąc temu urodziłam śliczną córeczkę w szpitalu w Randers. Jestem trochę nie doinformowana w sprawach związanych z rejestracją dziecka w Danii, jak tutaj się to  odbywa muszę zgłosić się do komune w celu rejestracji czy odbywa się to automatycznie? Ze szpitala nie dostałam aktu urodzenia, czy wy dostałyście? Słyszałam również że trzeba jechać do ambasady polskiej w celu rejestracji dziecka czy to prawda? Z góry dziękuję za pomoc.

Aneta

Idris:

--- Cytat: fabo21 w 30 Wrz 2013, 15:23:32 ---Witam wszystkie mamusie.

Miesiąc temu urodziłam śliczną córeczkę w szpitalu w Randers. Jestem trochę nie doinformowana w sprawach związanych z rejestracją dziecka w Danii, jak tutaj się to  odbywa muszę zgłosić się do komune w celu rejestracji czy odbywa się to automatycznie? Ze szpitala nie dostałam aktu urodzenia, czy wy dostałyście? Słyszałam również że trzeba jechać do ambasady polskiej w celu rejestracji dziecka czy to prawda? Z góry dziękuję za pomoc.

Aneta

--- Koniec cytatu ---
Anetko, zgłoś sie do miejscowej parafii, tam nadają akt urodzenia, tam też zgłasza się imię dziecka. Poproś też od razu o dokument stwierdzający miejsce urodzenia dziecka, będzie to potrzebne do wyrobienia polskiego aktu urodzenia

fabo21:
Mam jeszcze takie pytanie Zamierzam wyjechać na święta do Polski , czy konieczne jest wyrobienie polskiego paszportu w ambasadzie żeby nie mieć problemów podczas kontroli na granicach? (ambasada znajduję się w Kopenhadze a ja mieszkam w Aalborg). Paszport albo dowód mogę wyrobić w Polsce jak będę na święta.  Czy istnieje może jakiś inny dokument z którym nie będę miała problemów?

Jomir:
Zacznijmy od tego, ze na linii Dania-Niemcy-Polska nie ma juz kontroli granicznych, to raczej lotne patrole na trasie.

Ale w swietle przepisow, dziecko paszport miec musi, jezeli podorozuje poza granice swojego kraju.

I w razie kontroli mozesz miec problem.

Aczkolwiem przepisy przepisami, a zycie zyciem.
Ostatnio bylam w Polsce z corka, ktorej paszport nie byl juz wazny. Nie zauwazylismy, ale tez i nikt nas nie kontrolowal, wiec podroz odbyla sie bez problemow.
Nie wiem, czy zdecydowalabym sie na podroz bez paszportu, w razie kontroli to jednak stres.

fabo21:
W Polsce wystarczyło by wyrobić tymczasowy dowód osobisty. Mam żółtą kartę dla malutkiej akt urodzenia... Mam kolegę z Białorusi który uzyskał tak jak mówił tzw duński paszport na dwa tygodnie tylko nie wiem dokładnie o co chodzi a nie mogę się z nim skontaktować. Słyszał ktoś o tym?  Ja mogę jechać do Kopenhagi ale dla mnie to są zbędne wydatki, bo ostatnio to pieniążków i tak nie za dużo... Wiem że już nie ma kontroli itd... ale w razie kontroli niepotrzebny stres i problemy

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej