Ogólne > Edukacja

Dagpenge a Studia/Szkola Techniczna

(1/5) > >>

zjawadkp:
Dzień dobry.

Tydzień temu otrzymałem 3miesięczne wypowiedzenie z pracy. Supermarket w którym pracowałem stwierdził że woli zatrudnić tzn. Elev, i płacić im 7-8tys niż mi 12tys. Ale nie o to chodzi. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość pójścia na Studia bądź do Szkoły Technicznej otrzymując Dagpenge tzn A-kasse.

SU, mam już wypracowane ale na A-kasie było by mi łatwiej gdyż nie musiał bym dodatkowo pracować.

Oczywiście zdaję sobie sprawę że jeżeli szkoła będzie trwać więcej niż dwa lata to i tak będę musiał przeskoczyć na SU i pracować. Ale zdecydowanie łatwiej by mi było przez pierwsze dwa lata otrzymywać A-kasse i poświęcić swój czas wolny na naukę specjalistycznych zwrotów po duńsku niż chodzić do pracy.

Pozdrawiam

Jomir:
Na A-kasse masz byc w 100% gotowy do podjecia pracy w ciagu 48 godzin.
Uczac sie nie jestes.
Tak wiec jedyna mozliwosca jest SU.

AK211:

--- Cytat: Jomir w 01 Paź 2013, 16:34:31 ---Na A-kasse masz byc w 100% gotowy do podjecia pracy w ciagu 48 godzin.
Uczac sie nie jestes.
Tak wiec jedyna mozliwosca jest SU.

--- Koniec cytatu ---

Nieprawda.

Moja przyjaciółka na dagpenge zrobiła całe studia. Warunkiem jednak jest miły urzędnik, który zechce tę szkołę/ studia umieścić w tzw."jobplan" - wówczas delikwent chodzi do szkoły i intensywnie się uczy, a AKasse wypłaca należną kwotę.
Chodzi więc o umowę ze swoim związkiem zawodowym. Rzadkie, aczkolwiek możliwe.

Pozdrawiam.

zjawadkp:
Fakt nie mozna isc na studia, AK211 widocznie twoja przyjaciolka mila szczescie.

http://www.ug.dk/flereomraader/maalgrupper/efteruddannelse/uddannelse_med_dagpenge.aspx

Poszperalem i znalazlem jaka edukacje mozesz robic na Dagpenge. Poza tym rozmawialem z jednym z pracowanikow tej szkoly i mowil tylko o SU.

AK211:
Miała. Ale była też w trudnej sytuacji, nie wiem, być może i to miało znaczenie ? :)
Na SU nie miałaby szans spłacania rat za dom.

A tak jeszcze przyszło mi do głowy - jeśli spróbujesz rozmawiać i pertraktować ze swoim związkiem, a rozmowy nie przyniosą pożądanego rezultatu, zamiast o studiach pomyśl o szkole, która przydziela "elevløn", zamiast SU. Zależnie od wieku i dotychczasowego doświadczenia, możesz ubiegać się także o "voksenelevøn". Stawka jest znacznie wyższa, niż SU :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej