poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Masło/ margaryna do pieczenia...  (Przeczytany 17545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Habaki

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Masło/ margaryna do pieczenia...
« dnia: 01 Paź 2013, 22:09:43 »
Jak w temacie poszukuję dobrego masła ewentualnie margaryny do pieczenia ciast. Większość z którymi miałam styczność była z większym lub mniejszym dodatkiem soli. Na kanapki w porządku ale do ciast zupełnie się nie nadaje. Będę wdzięczna za pomoc.

Offline happybeti

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Wiadomości: 1852
  • Reputacja: +48/-71
  • Płeć: Kobieta
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Paź 2013, 22:21:27 »
Hm, przyznam szczerze, ze właśnie specjalnie do pieczenia chomikuję polskie lub niemieckie masło ;).
Jest tez Lurpak "czerwony", ale osobiście jeszcze go nie kupowałam, więc na ile jest naprawdę niesolony, nie powiem.

Zastrzegam, że ja tu , w Danii, niezbyt długo, więc moge wszystkich produktów nie znać i ktoś bardziej kompetentny może podpowie ;)
" Polak gorszego sortu"

Offline siudemka1972

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 87
  • Reputacja: +3/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Paź 2013, 00:30:07 »
Oma Bage nie mylić z Amo-nadaje się doskonale i jest doskonałym substytutem polskiej Kasi Basi itp.Jeśli chodzi o masło to każde jest słone mniej lub bardziej..Lurpak niebieski jest najbardziej słony czerwony tez nie najlepszy.. ja masło długo kupowałam do kremów w Polsce i mroziłam albo w sklepie polskim się zaopatrywałam.Pozostaje jeszcze inne wyjście a mianowicie przyzwyczaić się:-) Ja już od dwóch lat robię metrowca czy krem do karpatki na tym duńskim tylko wtedy masło kupuje w Fakcie takie najtańsze bo ono jest według mnie naj mniej słone.Kazdy palce liże i pyta jak ja to robię;-)
A swoja droga jeśli ktoś zna masełko mało słone chętnie skorzystam z namiaru:-)   
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

Offline siudemka1972

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 7
  • Wiadomości: 87
  • Reputacja: +3/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Paź 2013, 00:32:25 »
Wspomniana wyżej Oma
"Straszną namiętnością ludzką jest owa pycha, która każe nam zmuszać innych ludzi, aby myśleli tak jak my"

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Paź 2013, 00:39:31 »
MOj maz dodaje do pieczenia plynna margaryne. NIby jest troche solona, ale nie czuc w ciescie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline happybeti

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Wiadomości: 1852
  • Reputacja: +48/-71
  • Płeć: Kobieta
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Paź 2013, 05:29:01 »
Niby na tym "Lidlowskim" jest napisane "letsaltet", ale jak dla mnie to ono i tak dośc słone.
" Polak gorszego sortu"

Offline _Ania_

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 43
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Paź 2013, 08:47:16 »
Ja kupuje niesolony Lurpak, uważam, że bardzo dobrze nadaje się np do kremów http://www.lurpak.com/dk/our-products/lurpak-usaltet-smr/

poloniainfo.dk

Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Paź 2013, 08:47:16 »

Offline zpatentem

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Wiadomości: 1296
  • Reputacja: +34/-9
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Paź 2013, 10:50:19 »

Offline mia460

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Paź 2013, 12:15:41 »
Czerwony Lurpak jest niesolony. Sa jeszcze ekologiczne niesolone masla, np czerwone Thise.

Offline AK211

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
  • Wiadomości: 238
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Paź 2013, 12:51:33 »
Jak w temacie poszukuję dobrego masła ewentualnie margaryny do pieczenia ciast. Większość z którymi miałam styczność była z większym lub mniejszym dodatkiem soli. Na kanapki w porządku ale do ciast zupełnie się nie nadaje. Będę wdzięczna za pomoc.

A próbowałaś ??? Mnie również się tak wydawało, a po upieczeniu okazało się, że smak jest fantastyczny.
Soli w cieście nie czuć, ma znakomitą równowagę.. Ba, lepszych tart, niż ze zwyczajnego solonego masła - jeszcze nigdy nie piekłam! ( A wiem co mówię, bo owoce obrodziły w ogrodzie znakomicie ).

Offline aisak

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Wiadomości: 3712
  • Reputacja: +10/-5
  • Płeć: Kobieta
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Paź 2013, 14:00:04 »
Tak jest, by zrownowazyc smak slodki/czekoladowy/karmelowy , lub go podkreslic, dodaje sie do deserow szczypte soli. Stary babciny sposob ;)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline _Ania_

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 43
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Paź 2013, 14:57:17 »
Moim zdaniem, do pieczenia można użyć spokojnie solonego masła, jednak do kremu już nie za bardzo. A przynajmniej mnie taki krem nie smakuje.

Offline Mrozik

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 10
  • Wiadomości: 142
  • Reputacja: +5/-1
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Paź 2013, 19:27:34 »
Moja zona piecze baaardzo duzo ciast i czesto i kupujemy Lurpaka czerwonego w Remie.Nigdy nie zawiodl :)

Offline Habaki

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 17
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Paź 2013, 20:56:17 »
Bardzo, dziękuję za wszelkie podpowiedzi :). Hmmm... z Lurpakiem czerwonym niestety się nie spotkałam jednak będę szukać. Trzeba będzie wypróbować wszystkie po kolei i wybrać najlepsze :]. Tak, próbowałam piec z tymi "solonymi" masełkami i to jednak nie to. Szykuję się do tortu, a do kremu potrzeba masełko i dlatego poszukuję tych bez soli :]

Offline Jomir

  • Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Wiadomości: 7757
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Paź 2013, 23:29:46 »
A wizyta w polskim sklepie nie wchodzi w gre?
Slyszalam tez, ze wiele osob robi zakupy tutaj: www.dodomku.pl
Ponoc szybko dostarczaja.
Teraz zimno na dworze, to maselko przezyje podroz.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

Odp: Masło/ margaryna do pieczenia...
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Paź 2013, 23:29:46 »

 

Margaryna???

Zaczęty przez kaja25Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 5501
Ostatnia wiadomość 13 Gru 2010, 20:34:18
wysłana przez kaja25
"økologisk AMA" do pieczenia ciasta

Zaczęty przez Ewa123Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13660
Ostatnia wiadomość 18 Sty 2016, 06:34:05
wysłana przez Motorcycle