Ogólne > Rodzina ...
ZMIANY W RODZINNYM
aisak:
--- Cytat: Jomir w 18 Paź 2013, 16:22:32 ---Pewnie dla tego, ze placa z "dolu", nie z "gory", albo ktos cos przeoczyl.
Na Twoim miejscu skontaktowalabym sie z UD i zapytala.
Albo Ci wyjasnia, albo przeprosza, ze nastapila pomylka i wyplaca brakujaca kwote.
Nic nie ryzykujesz, a mozesz wygrac :)
--- Koniec cytatu ---
Placone jest z "gory":
Familieydelser (børne- og ungeydelsen)
Familieydelsen bliver betalt til alle børnefamilier i Danmark af Udbetaling Danmark. Ydelsen er skattefri og udbetales for alle børn under 18 år.
•Ydelsen bliver automatisk udbetalt til barnets mor, når I får et barn
•Udbetaling sker hvert kvartal og er forudbetalt
•Som mor eller far kan du få børnetilskud, hvis du er enlig forsørger, adopterer et udenlandsk barn eller får tvillinger.
•Udbetalingen af familieydelsen har ingen indflydelse på dine sociale ydelser eller SU.
maddzia22:
No właśnie tez czytałam ze z góry.Wiec teraz powinni mi wypłacic 50% .Pewnie jakas pomyłka mam nadzieje.
Jomir:
Jest platne z gory to znaczy np. teraz w pazdzierniku wyplacili zasilek za nastepne trzy miesiace, a nie za te co minely.
Ale, by otrzymac zasilek trzeba najpierw przemieszkac, przepracowac okreslona liczbe miesiecy, by go otrzymac.
Czyli musiala najpierw przepracowac 6 miesiecy, by wogole otrzymac zasilek. A nie placili go od pierwszego dnia pracy.
Pozniej nastepnych 6 by zasluzyc na wyzsza stawke, wiec w ten sposob zasilek jest placony z dolu.
Tak samo jest jak rodzi sie dziecko. Nawet jezeli urodzi sie 1 stycznia, zasilku nie otrzyma 20 stycznia, a dopabuse w kwietniu.
Wiec jest to poniekad wyplata z dolu. Najpierw przyczyna pozniej skutek.
Pisze sie, ze jest wyplacany z gory, ale tylko dlatego, ze budzetowo kryje nastepne miesiace.
Wracajac do Twojej sprawy Madziu. Jak pisalam polecam kontakt z UD, tam dowiesz sie nawiecej.
Ale byc moze wlasnie jest tak, jak mowie, ze owszem wlasnie wypracowalas te 12 miesiecy, ale skutek dla wyplaty bedzie dopabuse w nastepnym kwartale. Jak z tym dziecieciem urodzonym 1 stycznia.
vordingborg:
No więc Madziu jak już wiesz to teraz pozostaje ci tylko ???
Wytłumacz to jakoś dzieciakowi tak żeby nie płakał bo sąsiedzi doniosą :-[
maddzia22:
Jomir nie mogli mi wypłacic z dołu bo we wrzesniu dostałam wyrównanie za 2 kwartały czyli 2 x po 25 % od marca do 30 wrzesnia.Wiec nie ma innej opcji jak pomyłka.A wczesniejsze miesiace były niepłatne rok pracy minoł koncem sierpnia 2013.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej