poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kontrakt a niezdolność do pracy  (Przeczytany 7181 razy)

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
Odp: kontrakt a niezdolność do pracy
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Paź 2013, 19:20:11 »
To dobrze dla "nowych", ze tu nalogowo grasuje jomir :)
Dodam, ze komuna moze zapytac o zgloszenie wypadku do styrelsen wiec pochwal sie co zalatwiles z pracodawcy zameldowaniem zlamania, to powinno byc bardzo wazne, bo jezeli zlamanie bylo spowodowane bledami w organizacji pracy (BHP) to masz szanse na odszkodowanie, uwazam, nawet bez pomocy zwiazkow.
Powinienes popytac w gratis retshjælp (prawnicy,ochotnicy i studenci prawa ktorzy udzielaja za darmo pomocy prawnej) np. tutaj:

https://www.google.dk/search?newwindow=1&es_sm=93&sclient=psy-ab&q=gratis+advokathj%C3%A6lp+hiller%C3%B8d&oq=gratis+retshj%C3%A6lp+hiller%C3%B8d&gs_l=serp.1.1.0j0i22i30l4.52.3157.1.7375.5.5.0.0.0.0.113.302.4j1.5.0....0...1c.1.27.serp..0.5.302.SxHu2Eh-AEI&pbx=1&biw=1920&bih=947&dpr=1&cad=cbv&sei=4OBWUrrrCsrg4QTZ0IHoBw

Pamietaj, ze opisujac wypadek komukolwiek, nie zaczynaj opowiadac o zniwach w Polsce i ze wujek bil cie sznurem od zelazka :) ; tylko podawaj dobrze przygotowane scisle konkrety.
« Ostatnia zmiana: 10 Paź 2013, 19:36:01 wysłana przez zpatentem »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Paź 2013, 20:59:21 »
Niestety, przepisy przepisami ...a w kommunach kieruja sie wlasnymi, wewnetrznymi... nie chce Cie martwic...ja tez z przepisami w lapie chodzilam...,

Poza tym darmowa pomoc adwokacka... to troche  na wyrost powiedziane, udziela po prostu rady/porady, ktora za wiele warta nie jest, bo przy moich ograniczonych umiejetnosciach w jez.dunskim, sama odpowiedzi wczesniej w necie znalazlam...

Tylko zwiazki zawodowe, bez nich-adwokat z prawdziwego zdarzenia, czyli nie gratisowy....

Ale probuj , walcz... Zycze powodzenia i opisz swoje dalsze losy, jesli mozesz...
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline jfrida

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Paź 2013, 21:06:43 »
Mozesz tutaj rowniez szukac pomocy, dzialaja pro bono http://www.dinarbejdsskade.dk/.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Paź 2013, 22:02:31 »
Ja proponuje taka kolejnosc:
1. Skontaktuj sie z pracodawca, by ustalic czy zglosil szkode;
2. Zadzwon do arbejdsskadestyrrelsen i ustal czy szkoda jest zgloszona;
3. Jezeli nie jest zglos sam;
4. Dopabuse po zalatwieniu formalnosci zwiazanych z wypadkiem przy pracy idz do kommune, z podanym przeze mnie przepisem. Jakdlugo Twoj wypadek nie jest zgloszony jako wypadek przy pracy, podlegasz regule przepracowania 26 tygodni; Jedynie wypadek przy pracy, z zastosowania tej reguly zwalnia;

Chorobowe powino zostac CI wyplacone od pierwszego dnia niezdolnosci do pracy. Jak rozumiem za 4 dni, zaplacil pracodawca, wiec kommuna powinna placic od momentu wygasniecia kontraktu. "Co ma wisiec nie utonie", wiec wynagordzenie zostanie wyplacone wstecz.

Wszystko co napisalam powyzej jest bardzo proste i nie wymaga jakiejs wielkiej walki, jezeli tylko miales normalna umwe o prace - nie wikariacka, nie zadaniowo-zleceniowa, a po prostu umowe na okreslona prace przez 37 godzin tygodniowo, bez klauzul np. czy praca jest czy nie ma itp.
Mam nadzieje, ze jasno to ujelam.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Paź 2013, 22:32:47 »
Gratis retshjælp zawsze tylko doradzal i w tym wypadku moze okreslic szanse i ewt. kolejne kroki postepowania. W

Offline korwaw

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Paź 2013, 12:54:14 »
Nie mam za bardzo czasu ani pieniędzy na zostawanie tutaj kolejne miesiące i rejestrowanie teraz mojego wypadku. Pracodawca tego nie zrobił, chociaż arbejdsskadestyrrelsen nie chcieli mi powiedzieć tego przez telefon. Wywnioskowałem po tym, że nikt nie spisał nawet mojej wersji wydarzeń. Opisałem całą zaistniałą sytuację w mailach do kilku kancelarii prawnych ze strony polskiej ambasady w Danii i bedę czekał na odzew, czy da się z tego wyciągnąć jakąś kasę.
Moja umowa jak się nieszczęśliwie składa ma klauzulę mówiącą o tym, że pracodawca albo pracownik może zrezygnować z pracy bez powodu w każdym momencie jej trwania (czyli dobrze, że nie wywalili mnie zaraz po wypadku).

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Paź 2013, 13:57:39 »
Jak znam ambasade, to palcem nie ruszy.
To, ze masz klauzule o wypowiedzeniu umowy nie oznacza nic.
W Danii mozna zwolnic osobe bedaca na zwolnieniu lekarskim, a co dopabuse nie przedluzyc jej kontraktu.
Aczkowliek Panstwo dusnkie ma obowiazek w tej sytuacji wyplacac CI chorobowe w czasie niezdolnosci do pracy.

Sprawy odszkodowawcze dlugo trwaja i dopoki wypadek przy pracy nie zostanie zgloszony, to szanse na nie masz tylko z wlasnego ubezpieczenia (o ile je miales).
Wiec jezeli chcesz uzyskac kiedykolwiek (mam na mysli, ze dlugo trwa) jakies odszkodowanie, to musisz dopilnowac zgloszenia.
Ja poki co nie mam czasu na przetlumaczenie Ci tego forumlarza.

Kiedys jednej osobie pomagalam uzyskac odszkodowanie z powodu wypadku do pracy, zajelo to chyba lat 3, ale osoba otrzymala za niego calkiem przyzwoita sumke.
Zdrowia nikt nie wroci, ale pieniadze zawsze sie przydadza.
« Ostatnia zmiana: 11 Paź 2013, 16:53:46 wysłana przez Jomir »
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 11 Paź 2013, 13:57:39 »

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Paź 2013, 16:42:39 »
Jestes kowalem swojego losu, ale dla wlasnego spokoju ducha powinienes zlamanie nogi zglosic, zwlaszcza jak uwazasz, ze brak BHP byl w duzej mierze powodem wypadku, pomysl tez o kosztach leczenia i rehabilitacji w Polsce.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 11 Paź 2013, 16:42:39 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13266
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26576
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17839
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31793
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18574
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir