poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: jak długo mozna byc na chorobowym????????  (Przeczytany 14482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magdaleeenka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
jak długo mozna byc na chorobowym????????
« dnia: 11 Paź 2013, 20:45:12 »
witam,
Jak długo mozna byc na chorobowym? czy Komuna moze mnie zmusic do powrotu do pracy, w przypadku gdy nie jestem w pelni  sprawna do pracy????????? od 3 miesiecy mam problem z palcem wskazujacym prawej reki, lekarz rodzinny jest bez radny, twierdzi ze zrobil wszystko co bylo w jego mocy, odsyla do specjalisty - ortopedy, ktory przepisuje tabletki i wyznacz kolejna wizyte za 3 miesiace i po zwolnienie lekarskie do lekarza rodzinnego!!! Pracodawca nie chce abym wrocia do pracy,gdyz obawia sie ze znow pojde na zwolnienie lekarskiem, a jego nie stac na pracownika z uwagi na panujacy kryzys. Lekarz zasugerowal abym zmienila prace, tylko na jaka!!!! Jak zadalam mu to pytanie, stwierdzil ze nie wie... i ze jest mu przykro ze nie moze mi pomoc. Do kogo moge sie zwrocic o pomoc, interwencje w sprawie choroby palca - jaki lekarz moze mi pomoc, dodam zeEmengercy przy szpitalu odsyla mnie to lekarza rodzinego!!! Z gory dziekuje za odpowiedz,
pozdrawiam
magda

inna

• Gość
Odp: jak długo mozna byc na chorobowym????????
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Paź 2013, 21:09:08 »
Kommuna wysle Ciebie do kazdej innej pracy gdzie palec nie bedzie problemem....

Ale czy palec to juz "nie jestem w pelni  sprawna do pracy" :-\   ?

Powiedz kommunie ze lekarz kazal podjac inna prace. Oni sluchaja doktorkow /pierdolkow 

https://www.borger.dk/Sider/Sygedagpenge.aspx

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Paź 2013, 21:13:11 »
witam,
Jak długo mozna byc na chorobowym? czy Komuna moze mnie zmusic do powrotu do pracy, w przypadku gdy nie jestem w pelni  sprawna do pracy????????? od 3 miesiecy mam problem z palcem wskazujacym prawej reki, lekarz rodzinny jest bez radny, twierdzi ze zrobil wszystko co bylo w jego mocy, odsyla do specjalisty - ortopedy, ktory przepisuje tabletki i wyznacz kolejna wizyte za 3 miesiace i po zwolnienie lekarskie do lekarza rodzinnego!!! Pracodawca nie chce abym wrocia do pracy,gdyz obawia sie ze znow pojde na zwolnienie lekarskiem, a jego nie stac na pracownika z uwagi na panujacy kryzys. Lekarz zasugerowal abym zmienila prace, tylko na jaka!!!! Jak zadalam mu to pytanie, stwierdzil ze nie wie... i ze jest mu przykro ze nie moze mi pomoc. Do kogo moge sie zwrocic o pomoc, interwencje w sprawie choroby palca - jaki lekarz moze mi pomoc, dodam zeEmengercy przy szpitalu odsyla mnie to lekarza rodzinego!!! Z gory dziekuje za odpowiedz,
pozdrawiam
magda

Tak dlugo az wyzdrowiejesz i beda przeciwskazania medyczne dla powrotu do pracy.
Jak skoncza wyplacac chorobowe, a masz niemoznosc powrotu do pracy lub nawet juz teraz, koniecznie musisz zarejestrowac sie w Jobcenter, tam wspolnie ze swoim opiekunem ustalisz plan dzialania mozliwosci przekwalifikowania sie, rehabilitacji itd.
Skoro masz wizyte u specjalisty to Kommune ktora wyplaca kase tez wie o tym, spokojnie choruj.
Duzo zrowka !

Offline magdaleeenka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Paź 2013, 21:17:16 »
Do Innej ,
 dziekuje za stronke, a co do "nie jestem w pełni sprawna" to chodzi mi o palec, jest napuchniety jak bania, najgorsze jest to , ze jest to palec wskazujacy prawej reki, zwykle czynnosci zycia codziennego typu przeniesienie kubka z herbata jest problemem, wszystko z reki wypada, nie wspomne o obraniu warzyw czy owocow, nie ma szans, pisac dlugopisem tez nie daje rady, tak to wyglada!!!
« Ostatnia zmiana: 11 Paź 2013, 21:34:46 wysłana przez magdaleeenka »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Paź 2013, 22:01:03 »
Do Innej ,
 dziekuje za stronke, a co do "nie jestem w pełni sprawna" to chodzi mi o palec, jest napuchniety jak bania, najgorsze jest to , ze jest to palec wskazujacy prawej reki, zwykle czynnosci zycia codziennego typu przeniesienie kubka z herbata jest problemem, wszystko z reki wypada, nie wspomne o obraniu warzyw czy owocow, nie ma szans, pisac dlugopisem tez nie daje rady, tak to wyglada!!!

Ty sie nie czaj, eksploatuj partnera do takich przyziemnych czynnosci  ;) Ty masz chorowac i robic obolala mine  8)

Offline RybkaWillego

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 56
  • -Otrzymane: 114
  • Reputacja: +28/-12
    • Status GG
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Paź 2013, 22:03:43 »
Ja bym zmieniła rodzinnego. A próbowałaś iść do chirurga? Może to ropień jakiś albo co ? A prześwietlenie robiłaś? Może palec jest pęknięty, albo złamany? Dużo zdrowia
Za dużo mówimy o zmianie świata, a za mało świat zmieniamy. Za dużo mówimy o miłości, a za mało kochamy.

Offline magdaleeenka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Paź 2013, 22:31:29 »
Myslalam nad zmiana lekarza, ale to raczej nic nie da, w przychodni gdzie przyjmuje moj lekarz - jest jeszcze 4 innych lekarzy, moj lekarz byl na wakacjach mialam wizyte u innego, on tez stwierdzil ze tabletki Ibuprofen 500mg  powinny pomoc, moj lekarz wyslal mnie do szpitala na oddzial ortopedyczny, ale lekarka mnie - tak mysle zlekcewazyla, przepisala te same tabletki ale silniejsze z dawka 600mg i wyznaczyla wizyte za 3 miesiace na 2 grudnia, tabletki chwilowo pomogly , gdyz po kuracji 2 tygodniowej obrzek zmniejszyl sie ale, po tygodniu powroci do stanu jaki byl przed kuracja.

Mialam wczesniej robiony rengen ale nic nie wykazal - palec nie jest zlamany, nic mnie nie ugryzlo, nie zakulam sie!!!, Pod czas krotkiej wizyty na poczatku sierpnia w PL zrobilam USG palca i wykazalo stan zapalny z wyciekiem plynu, ale lekarz stwierdzi ze plyn sie sam wchlonie, przepisal masc chydrokortizon, ale nic nie pomogła.  Sama z siebie robilam oklady z kapusty, oklady cieplem jak i zimnem, smarowalam mascia ketanol, mascia atacet, woltaren zel - nic nie dziala, A co do chirurga jak sie mam do niego dostac???????? dzis uprosilam mojego lekarza o kolejna wizyte u specjalisty, wyslal zapytanie do szpitala - pewnie z miesiac bede na nia czekala!!!

Zycze wszystkim duzo zdrowka, aby nie musieli korzystac z dunskiej słuzby zdrowia!!!

Ja bym zmieniła rodzinnego. A próbowałaś iść do chirurga? Może to ropień jakiś albo co ? A prześwietlenie robiłaś? Może palec jest pęknięty, albo złamany? Dużo zdrowia
« Ostatnia zmiana: 11 Paź 2013, 22:46:07 wysłana przez magdaleeenka »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Paź 2013, 22:31:29 »

Offline magdaleeenka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Paź 2013, 22:37:21 »
 Widze ,ze humor dopisuje, oby jak najdluzej....
:)

Ty sie nie czaj, eksploatuj partnera do takich przyziemnych czynnosci  ;) Ty masz chorowac i robic obolala mine  8)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Paź 2013, 22:51:58 »
Widze ,ze humor dopisuje, oby jak najdluzej....
:)

Ale to szczera prawda  :-\ :-\ :-[ :-[

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Paź 2013, 22:58:01 »
Myslalam nad zmiana lekarza, ale to raczej nic nie da, w przychodni gdzie przyjmuje moj lekarz - jest jeszcze 4 innych lekarzy, moj lekarz byl na wakacjach mialam wizyte u innego, on tez stwierdzil ze tabletki Ibuprofen 500mg  powinny pomoc, moj lekarz wyslal mnie do szpitala na oddzial ortopedyczny, ale lekarka mnie - tak mysle zlekcewazyla, przepisala te same tabletki ale silniejsze z dawka 600mg i wyznaczyla wizyte za 3 miesiace na 2 grudnia, tabletki chwilowo pomogly , gdyz po kuracji 2 tygodniowej obrzek zmniejszyl sie ale, po tygodniu powroci do stanu jaki byl przed kuracja.

Mialam wczesniej robiony rengen ale nic nie wykazal - palec nie jest zlamany, nic mnie nie ugryzlo, nie zakulam sie!!!, Pod czas krotkiej wizyty na poczatku sierpnia w PL zrobilam USG palca i wykazalo stan zapalny z wyciekiem plynu, ale lekarz stwierdzi ze plyn sie sam wchlonie, przepisal masc chydrokortizon, ale nic nie pomogła.  Sama z siebie robilam oklady z kapusty, oklady cieplem jak i zimnem, smarowalam mascia ketanol, mascia atacet, woltaren zel - nic nie dziala, A co do chirurga jak sie mam do niego dostac???????? dzis uprosilam mojego lekarza o kolejna wizyte u specjalisty, wyslal zapytanie do szpitala - pewnie z miesiac bede na nia czekala!!!

Zycze wszystkim duzo zdrowka, aby nie musieli korzystac z dunskiej słuzby zdrowia!!!

A badania krwi ktos ci robil?
Plyn teoretycznie powinien sie sam wchlonac, ale czasem potrzeba interwencji chirurga i by zaszyc uszkodzona tkanke. Nie kombinuj juz z okladami, lekami, leczeniem na wlasna reke.
Zazdaaj badania krwi.
Badanie krwi powinno po pierwsze wykazac czy jest wciaz stan zapalny, poza tym powinien zrobic proby nerkowe, watrobowe, tarczycowe, reumatyczne;
Inna sprawa, jak mialas stan zapalny w kciuku, to nie dostalas antybiotyku?

NIestety pracodawca ma prawo Ci zwolnic po 120 dniach chorobowego.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline magdaleeenka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Paź 2013, 23:16:57 »
Antybiotyku lekarz nie przepisal,jedynie Ibuprofen 500mg przez pierwszy tydz choroby, po 3 tgodniach kolejna kuracja ibuprofen 500mg, we wrzesniu trafilam do specjalisty ortopedy przepisal mi Ibuprofen active 600 mg przez 2 tyg - ta kuracja pomogla ale tydz po zakonczeniu kuracji tabletkami, palec znow jest opuchniety, nie moge go zgiac!!!

Badania krwi nie mialam, lekarz nie widzial potrzeby, nawet dzis mu to sugerowalam, ale odmowił.
Jak bylam w sierpniu w Pl zrobilam prywatnie badanie na poziom kwasu moczanwego- ale wynik w normie.

Juz nie kombinuje z leczeniem na wlasna reke , choc tonacy brzytwy sie nawet chwyci!!!

Wiem, ze pracodawca moze zwolnic  po 120 dniach choroby, Kontrakt sie skonczyl 1 pazdziernika. Komuna mi placi chorobowe! Mam juz przydzielonego opiekuna z Komuny, ktory jest w kontakcie z moim pracodawca.
« Ostatnia zmiana: 11 Paź 2013, 23:37:43 wysłana przez magdaleeenka »

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Paź 2013, 23:28:21 »
Magdalenka a może poproś grzecznie ( albo nie grzecznie jak wolisz ) o skabusewanie do reumatologa zamiast ortopedy?

Offline magdaleeenka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Paź 2013, 23:40:56 »
Idris dziekuje za podpowiedz, zasugeruje to mojemu lekarzowi.:)

Magdalenka a może poproś grzecznie ( albo nie grzecznie jak wolisz ) o skabusewanie do reumatologa zamiast ortopedy?

Offline waruiny

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 189
  • -Otrzymane: 124
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Paź 2013, 23:53:21 »
Jak bylam w sierpniu w Pl zrobilam prywatnie badanie na poziom kwasu moczanwego- ale wynik w normie.
To był dobry ruch. Pewna jesteś, że nic Ciebie nie ukąsiło. Zrobienie testu na boreliozę nie zaszkodzi.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Paź 2013, 00:03:54 »
To był dobry ruch. Pewna jesteś, że nic Ciebie nie ukąsiło. Zrobienie testu na boreliozę nie zaszkodzi.
Dziewczyna zadała pytanie a my ją tu skierujemy, zdiagnozujemy i jeszcze ustalimy leczenie. Coś w tym jest, że każdy Polak jest lekarzem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Paź 2013, 00:03:54 »

Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25483
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50
wysłana przez @ae@
feriepenge - jak otrzymać wypłatę?

Zaczęty przez evadeloonaDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17721
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2009, 10:37:25
wysłana przez mala_z_Aarhus
jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22016
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
jak zrobic przelew nordea.dk NIECH MI W KONCU KTOS POMOZE !

Zaczęty przez kolanexDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 21461
Ostatnia wiadomość 19 Mar 2013, 10:18:41
wysłana przez 1941
jak odliczyc dojazdy do polski

Zaczęty przez mucz81Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 24062
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2009, 20:40:39
wysłana przez andyandy