Ogólne > Dania i o Danii
Koszt komunikacji miejskiej
waruiny:
--- Cytat: farvela w 02 Lis 2013, 15:33:56 ---Teraz jest inaczej, nie wiem kiedy sprawdzałeś, ale ceny poszły w gore jakiś czas temu - klippekort teraz na 6 zon kosztuje 365 kr (kiedys 290), bilet na te zony miesięczny to 900 kr (HT - centrum). Przejazd klippekortem na tej trasie (6 zon - 1 przejazd 36,50 kr). - 3 x w tygodniu równa się 876 koron. Dlatego zdecydowanie się opłaca sie wydac 900 kr. Bo taniej nie będzie :)
--- Koniec cytatu ---
Dwa lata temu i to było w Arhus. Chciałem tylko zasugerować alternatywę. 8)
myszka0807:
Miesieczny najtaniej i za rower nic sie nie placi
lukasdrugi:
Ok, zatem wychodzi na to, ze nie mam wyjscia i kupuje miesieczny.
Gdzie sie kupuje miesieczny na 6 zon? W jakiejs budce, czy w tych automacikach z biletami jednorazowymi i klippekortami?
Czy miesieczny jest bez ograniczen na ilosc zonow i ilosc podrozy?
farvela:
Na niemal każdej stacji mozesz kupic miesieczny - w 7eleven najczesciej. Na Norreporcie jest oddział caly do sprzedazy biletow. Tuz przy zejsciu do metra. Bilet kupujesz na konkretne zony - mowisz skad dokad jezdzisz i ci te 6 zon wypisza. I tylko na te zoy obowiazuje ten miesieczny. Bilet na wszystkie zony (9 zon) to koszt 1300 kr. A Ty za ze 900 kr mozesz jezdzic w ramach tych wykupionych zon ile tylko chcesz. ale TYLKO w ramach tego co na bilecie. Na bilecie bedziesz mial wypisane wszystkie 6. Pamietaj by zabrac zdjecie ze soba.
psychopata:
Rower owszem, mozna miec ze soba w pociagu, ale w godzinach szczytu na Nørreporcie ani z nim nie wsiadziesz, ani nie wysiadziesz. Godziny szczytu to sa od poniedzialku do piatku 7-8.30 oraz 15.30-17.
http://www.dsb.dk/om-billetter-og-kort/indland/billetter/cykler/tag-cyklen-med-i-toget/cyklen-med-i-s-toget/
Co do biletu miesiecznego, jak juz kupisz ten pierwszy (mozna to tez zrobic na dworcu glownym w Kopenhadze), mozesz sie zapisac online na abonament, wtedy beda Ci bilet wysylali do domu i nie bedziesz musial szukac punktu sprzedazy:
http://www.dsb.dk/kundeservice/andre-emner/abonnementsservice/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej