Witam
Sprowadziłam znajomą do zajmowania się dzieckiem i właśnie jesteśmy na etapie załatwiania jej wszystkich formalności więc jestem w miarę na bieżąco.
Na początek szwagier musi udać się do Skatu z wypełnionym formularzem
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1899274&vId=0 , gdzie wpisuje wszystkie informacje o sobie, miejscu obecnego zamieszkania oraz pracodawcy, czyli vikarze (w kontrakcie wszystkie dane takie jak adres firmy oraz crv powinny być podane). Po złożeniu tych papierów powinni mu w ciągu dwóch tygodni wyrobić CPR oraz kartę podatkową.
W międzyczasie trzeba dostarczyć wypełnione papiery o pozwolenie na pobyt do
http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8173.
Adresy placówek znajdują się na stronie internetowej, oraz na którejś stronie tych papierów.
Odnośnik OD1 appendiks A trzeba zanieść do Vikaru, z którym podpisany jest kontrakt by oni to wypełnili i podpisali (mogą próbować robić problemy, tak mój vikar próbował się wykręcić, ale jak jest kontrakt to muszą wypisać).
Informują, że czas oczekiwania to od 2 do 6 tygodni, ale myśmy zawieźli papiery dzisiaj do Aabenraa i mają do końca tygodnia przyjść.
Po otrzymaniu pozwolenia można legalnie udać się do komuny po żółtą kartę. A po otrzymaniu żółtej karty otworzyć konto w dowolnym banku.
Trzeba mieć żółtą kartę, nie tylko CPR by otworzyć konto, takie podobno jest prawo duńskie, a przynajmniej taka informację dostałam wczoraj w banku (kuzynka CPR ze Skatu już ma, ale czekamy na papiery ze statsforvaltningen by wyrobić kartę i otworzyć to nieszczęsne konto).
Jeżeli uda się wyrobić szybciej CPR w Skacie można na jego podstawie w komunie wyrobić żółtą kartę jako pracownik przygraniczny z adresem polskim, jeśli szwagier dalej ma meldunek w Polsce, ale wtedy trzeba chyba w papierach wysyłanych do skatu podać również, ze do Polski będzie jeździł co najmniej dwa razy w miesiącu.
I CPR oraz pozwolenie można uzyskać od razu po przyjeździe do Danii jeżeli ma się tylko kontrakt, również z vikarem. Nawet na stronie Statsforvaltingnen jest napisane, iż można się o pozwolenie starać jeszcze będąc w Polsce, zanim się w ogóle przyjedzie.
Mam nadzieję, że udało mi się wyczerpująco odpowiedzieć. Pozdrawiam i życzę powodzenia