poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Migrena  (Przeczytany 4520 razy)

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 52
  • Reputacja: +0/-1
Migrena
« dnia: 15 Lis 2013, 11:10:47 »
Czy Wy tez macie takie straszne migreny z aura w Danii?  :-[

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 45
  • -Otrzymane: 188
  • Reputacja: +5/-0
Odp: Migrena
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lis 2013, 11:17:19 »
W Danii i poza Dania tez

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lis 2013, 11:18:23 »
Mi sie zaczęły w Danii  :'(

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lis 2013, 11:33:28 »
ja je przywiozlam z soba. W sumie tutaj takk jakby zelzaly ale za to sa czestsze wiec zamienil stryjek...
Ale czego dotyczy Twoj post? Czy  tylko wymienic doswiadczenia chcesz?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lis 2013, 11:40:18 »
Ja, jak Idris . Mi sie nasilily, ale smiem twierdzic, ze to nie Dania a wiek :) nauczylam sie pacyfikowac bydle w zarodku i laczyc leki. Dzieki temu choc "nacpana" normalnie funkcjonuje :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lis 2013, 12:05:50 »
Idris :)
Chciałabym wymienić doświadczenia, a raczej sposoby przeciwdziałania migrenie :)
Ja mam w domu cały zestaw migrenowca tj zatyczki do uszu, opaska na oczy i lód :)
Nie biorę żadnych leków, ponieważ mi nie pomagają, jak tylko mam aurę to już wiem, ze zaraz sie zacznie :(  biorę prysznic i do łóżka sie kładę.
Kiedyś zjadlam 6 panodili i dostałam tylko ochrzan od lekarza :(
U mnie zawsze trwa 3 dni w tym dzień 2 jest najgorszy z gorączka i wymiotami, a nawet drgawki mam.
Czy macie jakies dobre lekarstwo na to?

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lis 2013, 12:14:20 »
Idris :)
Chciałabym wymienić doświadczenia, a raczej sposoby przeciwdziałania migrenie :)
Ja mam w domu cały zestaw migrenowca tj zatyczki do uszu, opaska na oczy i lód :)
Nie biorę żadnych leków, ponieważ mi nie pomagają, jak tylko mam aurę to już wiem, ze zaraz sie zacznie :(  biorę prysznic i do łóżka sie kładę.
Kiedyś zjadlam 6 panodili i dostałam tylko ochrzan od lekarza :(
U mnie zawsze trwa 3 dni w tym dzień 2 jest najgorszy z gorączka i wymiotami, a nawet drgawki mam.
Czy macie jakies dobre lekarstwo na to?
Jakies zapobiegawcze leczenie stosujesz? I jestes pewnaze to migrena? Bo to co opisujesz to bardzo drastycznie brzmi.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lis 2013, 12:14:20 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lis 2013, 12:36:23 »
Idris jak probuje bez lekow to tak moze byc. Jedynie tá goraczka. Ja jak nie wezme lekow w pore to tez koncze z drgawkami i nad "kibelkiem" . Wymioty za zwyczaj koncza napad. Mnie jednak tak glowa boli, ze nie dalabym rady bez chemii. Skuteczna terapie "chemiczna" (niestety) podal mi kiedys dunski lekarz - "engelsk kur" - jeden panodil, jedna tabletka uspakajajaca, jedna rozluzniajaca. Niestety po tym nie da sie pracowac, wiec nie dla mnie. Ja sobie radze w ten sposob, ze biore tabletki, gdy zaczyna sie aura. Czasem mi maz mowi, ze "boli mnie glowa" - ponoc widzi, ze mam skurczone miesnie twarzy i zaczynam upominac wsztstkich, ze sa za glosno. Na tym etapie mala ilosc lekow mi pomaga.
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2013, 12:54:50 wysłana przez Jomir »

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lis 2013, 12:57:18 »
Idris jak probuje bez lekow to tak moze byc. Jedynie tá goraczka. Ja jak nie wezme lekow w pore to tez koncze z drgawkami i nad "kibelkiem" . Wymioty za zwyczaj konczy napad. Mnie jednak tak glowa boli, ze nie dalabym rady bez chemii. Skuteczna terapie "chemiczna" niestety podal mi kiedys dunski lekarz - "engelsk kur" - jeden panodil, jedna tabletka uspakajajaca, jedna rozluzniajaca. Niestety po tym nie da sie pracowac, wiec nie dla mnie. Ja sobie Rade w ten sposob, ze biler tabletki, gdy zaczyna sie aura. Czasem mi maz mowi, ze "boli mnie glowa" - pomoc widzi, ze mam skurczone miesnie twarzy i zaczynam upominac wsztstkich, ze sa za glosno. Na tym etapi, mala ilosc lekow pomaga.
Ja tez probuje bez lekow bo na dobra sprawe czy je biore czy nie skutek jest ten sam wiec nie ma sensu sie faszerowac. Probowalam byc na sumtriptanie ale szczerze powiedziawszy czulam sie na tym gorzej niz bez. Pracowac i tak nie moglam. Chociaz ostatnio mialam okazje rozmawiac z lekarzem zajmujacym sie bolami glowy w Glostrup i on twierdzi , ze nie ma lakarstwa na aure i sumatriptany trzeba brac jak aura zniknie i zacznie sie bol glowy bo dopabuse wtedy on tak naprawde pomaga.
W sumie i tak jak dla mnie  nie wynaleziono lepszego rozwiazania niz pusty cichy dom, zaciemniony, zimny  pokoj i mozliwosc przespania tego. Ale tak sie nie da.

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lis 2013, 12:59:31 »
Bo to jest drastyczne :(
Byłam u lekarza to mi dała pamol:(
A wiesz jak aura wyglada?
Drętwieja mi ręce i twarz, widzę podwójnie lub bardzo nie wyraźnie, do tego mam uczucie takiego rozbicia i bez sensu wszystko jest i jeszcze nie umiem sie wysłowić :(
To jest najbardziej drastyczne...dobrze, ze trwa około 30-40 minut
Moja lekarz twierdzi, ze nie maja jeszcze na to leków, bo nie znają migreny za bardzo.
Ja idę spać najzwyczajniej z tego bólu. Biorę szybki prysznic, robię herbatę, zaciągam zasłony, zatykam uszy i zimne okłady na głowę stosuje.

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lis 2013, 13:10:04 »
Wiem jak aura wyglada, mam cholerstwo od 17 roku zycia a to juz troche lat temu bylo.
Fakt, ze lekarstwa na migrene nie ma, ale sa lekarstwa lagodzace objawy, chocby wspomniany wczesniej Sumatriptan, niektorzy lecza zapobiegawczo propranololem czy innymi b-blokerami, ale na to trzeba trafic na odpowiedniego lekarza no i nie kazdemu pomaga. mi na ten przyklad nie bo uwazam, ze skutki uboczne byly zbyt duze. W szpitalu w Glostrup jest specjalny oddzial zajmujacy sie bolamii glowy i migrenami, moze tam mogli by Ci pomoc.
Bo Paracetamol na migrene to kpina w bialy dzien

Offline sopocianka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lis 2013, 13:11:31 »
To pójdę tam :(
Albo mi głowa kiedyś wybuchnie...

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lis 2013, 13:19:04 »
Jak zaczyna sie ,uzyj meza (lub kogo tam masz pod reka, znaczy konfiguracji rodzinno/partnerskiej) w wiadomy sposob, recze, ze wspolzycie pomaga na bol glowy i to wcale nie jest moj glupi zart  8)
Oszczedzisz zdrowko od chemii i zoladek, chyba ze mus to srodki zastepcze, ale jak tylko mozesz medycyna naturalna, to dziala.  :)

Offline Idris

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lis 2013, 13:20:35 »
To pójdę tam :(
Albo mi głowa kiedyś wybuchnie...
Sopocianka tylko tam to chyba trzeba miec skabusewanie od wlasnego lekarza
 tutajpoczytaj. Ale warto sprawdzic, jutro maja dni otwarte
A i jeszcze kolezanka z pracy bardzo sobie chwali akupunkture. Nie zeby jej migrena zupelnie przeszla ale mowi, ze jest duzo slabsza nie tak czesto

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lis 2013, 14:14:21 »
Do sumatriptanu organizm sie przyzwyczaja, wiec trzeba przerwy robic. Mi pomaga, z drobnym szczegolem - biore 150 mg (maks. Dawka dobowa to 100). Ja czuje to roznice w firmach, wiec biore albo originalny Imigran albo podrobe z firmy Sandoz. Fajnie tez dziala Maxalt smelt. Mietowa tabletka, ktora rozplywa sie na jezyku. No i ukochana polska solpadeine, rozpuszczalna. Z tym, ze biore 2-3 na raz. Co do aury to tez tak mam z tym wyslawianiem. Ja wtedy biore tabletki, wiec zdarza sie wchlonac, akturat do tego momentu, kiedy nadchodzi bol glowy. Ja po pigulach moge robic wszystko, ale "narkotyzuje sie juz 21 lat :)  Do Glostrup chlop mnie wygania od dawna, ale zapracowana jestem ;) poza tym wyleczyc mnie nie wylecza, a panowac nad bestia nauczylam sie dawno.
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2013, 17:27:37 wysłana przez Jomir »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lis 2013, 14:14:21 »