Ogólne > Hydepark
Duńscy lekarze i ich błędy
nutka53:
--- Cytat: nadusiaa w 28 Gru 2013, 16:32:21 ---czyli mam isc do lekarza i powiedziec ze zadam udredningsgaranti dla syna i meza.a jak powie ze nie
--- Koniec cytatu ---
nie ma sensu nadusia aby uzywac udredningsgaranti jako argumentu, zadac egzekwowania czegos co poprostu jest obecnie niewykonalne -tak jak pisze zpatentem.
idz do lekarza i popros o skabusewanie do kardiologa dla meza (maz powinien isc sam jesli moze) lekarka zapyta co sie dzieje i wtedy powiedz jej to co tu napisalas . dobrym wyjsciem byloby tez aby maz zglosil sie na pogotowie gdy sie zle poczuje, wystapia klucia w rejonie serca -nikt tam tego nie zlekcewazy i nawet go moga polozyc go oraz wykonaja wszystkie badania -
Moj szwagier mial bole i poszedl wieczorem na pogotowie i polozyli go na badania i wszystkie mu zrobili w szpitalu.
O dziecko i jego leczenie dopytuj sie swojej lekarki gdyz wspomnialas ze otrzymala ona potwierdzenie zlego stanu zdrowia synka ze szpitala, pytaj lekarke o skabusewanie dziecka do specjalisty i jesli lekarka zapyta po co chcesz skabusewanie to uzyj argumentu ze ona ma klopoty z postawieniem diagnozy i dlatego musi dziecko trafic do specjalisty.
i jeszcze by bylo dobrze gdybys zabrala na wizyte u lekarki kogos kto dobrze mowi po dunsku , nie dosc ze nie bedzie problemow ze zrozumieniem to jeszcze bedziesz miala swiadka w razie czego
@ae@:
Do iko 22: udredningsgarant to nie cos na co dostaje sie skabusewanie, to po prostu "gwarancja" patykiem po wodzie pisana.
I nikt nie ma zadnego obowiazku udredning, nie mozna postawic diagnozy trzeba zaplanowac dalszy przebieg i to wszystko.
Warto tez pamietac albo wykuc w kamieniu:
Nie kazda przypadlosc mozna zdiagotyzowac, na mnóstwo chorób i schorzen po prostu nie ma lekarstwa, mozna - czasami - podac leki zmniejszajace objawy ale nie mozna wyleczyc wszystkich chorób.
Lekarze to nie bogowie, ci uczciwi powiedza pacjentowi - medycyna nie wie co ci dolega i nie moze ci pomóc. Ci z elastyczna uczciwoscia beda zwodzic, wysylac do innych, mamic ze a nóz a widelec, a moze francuski lek, a moze amerykanski... P.S warto sprawdzic skladnik aktywny, czasami jest identyczny w obu lekacz a nowoscia jest tylko nazwa ;-)
Na wirusy lekarstwa nie ma. Ani w Danii ani w Polsce. Kropelki, syropki, nalewki, Amole - dzialaja na zasadzie: katar leczony trwa tylko 7 dni, nie leczony caaaly dluuugi tydzien.
Wszystkim zycze duzo zdrowia w Nowym Roku 2014 !
iko22:
--- Cytat: nadusiaa w 28 Gru 2013, 16:32:21 ---czyli mam isc do lekarza i powiedziec ze zadam udredningsgaranti dla syna i meza.a jak powie ze nie
--- Koniec cytatu ---
Hej nadusiaa zrobisz jak chcesz... widze, ze inni probuja zniechecic Cie do tego wygadujac glupstwa o patykiem na wodzie pisanych gwarancjach. Powiem tak moi drodzy... nie jest to wymysl moj ani zaslyszane plotki. Tak... lekarz rodzinny daje skabusewnie na to. Nie rozumiem kolezenstwa, ktore neguje cos o czym ma pojecie sluchajac plotek czy innych bzdetow. Ja obecnie jestem w tej machinie i wlasnie otrzymalam skabusewanie od lekarza rodzinnego na ta usluge. Jestem po pierwszej wizycie w szpitalu, oczekuje na wyniki badan oraz dostalam kolejne skabusewanie do skejby w Århus do specjalistow. Moja rada nie jest wyssana z palca ale z mojego doswiadczenia. Jeszcze raz zachecam Cie do podjecia tych krokow. Decyzja nalezy do Ciebie. A wszystkich innych zachecam do bardziej wnikliwego zglebienia tematu.
iko22:
--- Cytat: @ae@ w 28 Gru 2013, 22:01:16 ---Do iko 22: udredningsgarant to nie cos na co dostaje sie skabusewanie, to po prostu "gwarancja" patykiem po wodzie pisana.
I nikt nie ma zadnego obowiazku udredning, nie mozna postawic diagnozy trzeba zaplanowac dalszy przebieg i to wszystko.
Warto tez pamietac albo wykuc w kamieniu:
Nie kazda przypadlosc mozna zdiagotyzowac, na mnóstwo chorób i schorzen po prostu nie ma lekarstwa, mozna - czasami - podac leki zmniejszajace objawy ale nie mozna wyleczyc wszystkich chorób.
Lekarze to nie bogowie, ci uczciwi powiedza pacjentowi - medycyna nie wie co ci dolega i nie moze ci pomóc. Ci z elastyczna uczciwoscia beda zwodzic, wysylac do innych, mamic ze a nóz a widelec, a moze francuski lek, a moze amerykanski... P.S warto sprawdzic skladnik aktywny, czasami jest identyczny w obu lekacz a nowoscia jest tylko nazwa ;-)
Na wirusy lekarstwa nie ma. Ani w Danii ani w Polsce. Kropelki, syropki, nalewki, Amole - dzialaja na zasadzie: katar leczony trwa tylko 7 dni, nie leczony caaaly dluuugi tydzien.
Wszystkim zycze duzo zdrowia w Nowym Roku 2014 !
--- Koniec cytatu ---
Otoz mylisz sie... ale jestem na tyle tolerancyjna, ze toleruje nawet niewiedze innych. Pozdrawiam.
Idris:
--- Cytat: iko22 w 28 Gru 2013, 14:48:39 ---Dla Ciebie i innych, ktorzy zmagaja sie z powaznymi schorzeniami i brakiem diagnozy:) Rzad wprowadzil prawo, ktore gwarantuje postawienie diagnozy. Ja dosc niedawno dowiedzialam sie o tym i czekam na wizyte w szpitalu w Århus. Usluga nazywa sie udredningsgaranti i zmusza w swojej istocie i obostrzeniach do badan i postawienia diagnozy w ciagu 30 dni. Takie jest prawo. W moim przypadku juz widze ze nie bedzie zachowany termin 30 dniowy ale jedna wizyte mam juz za soba, czesc badan i czekam na kolejne konsultacje szpitalne. Aby skorzystac z takiej uslugi nalezy zwrocic sie do lekarza rodzinnego z prosba o skabusewanie na udredningsgaranti. Tfu... co ja mowie... zazadac od lekarza takiego skabusewania. Dodam, ze laski nie robi... musi dac bo nalezy sie to jak psu buda. Mowimy tu oczywiscie o schorzeniach przewleklych, problematycznych i niezdiagnozowanych, co w przypadku Twojego syna jest jakby oczywiste. Uczule tu na zwrocenie uwagi na konkretna usluge... jest jeszcze druga, ktora nazywa sie behandlingsgaranti - ta odpada, bo nie gwaranuje diagnozy jak sama nazwa wskazuje. Wiec przy okazji wizyty u lekarza prosze wyraznie sprecyzowac swoje oczekiwania. Pozdrawiam i zycze powodzenia w nabusewnej walce ;)
--- Koniec cytatu ---
iko ale Ty zdajesz sobie sprawe z tego ze glupoty piszesz i wprowadzasz ludzi w blad? Udredningsgaranti nie jest zadna usluga, tylko prawem mowiacym w duzym skrocie, ze masz prawo do otrzymania diagnozy w przeciagu 30 dni, o ile to mozliwe. To nie jest zadna usluga, na ktora mozna dostac skabusewanie. To samo dotyczy behandlingsgaranti to tylko prawo mowiace, ze od momentu postawienia diagnozy masz prawo zaczac leczenie od 30 do 60 dni w zaleznosci odciezkosci choroby. Innymi slowy jesli ktos idac za Twoja rada powie do lekarza rodzinnego du må give mig en henvisning til udredningsgaranti, to wyjdzie tylko na osobe, ktora cos gdzis slyszlala ale nie ma pojecia co.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej