Ogólne > Dania i o Danii

oszustwo "na wnuczka"

(1/2) > >>

penseur:
Dziś odebrałem połączenie tel. z numeru +44 7435310###. Rozmówca nie przedstawił się, zaczął od "cześć wujku, tu siostrzeniec". Sióstr nie mam, więc spróbował jeszcze raz, ale jako siostrzeniec żony. Znał jej imię (oczywiście dostępne w Krak.dk). Zapytany o nazwisko próbował odpowiedzieć imieniem, macając teren: "Mar.." - chciał, byśmy dopowiedzieli drugą sylabę. Później strzelał "Marek", "Marcin". Przyciśnięty zdecydował się na "Marcin" i w końcu podał nazwisko: zniekształcone z Krak.dk (bałwan miał problem z czytaniem). Pod wpływem chwili żona poradziła, żebym się rozłączył. Może trzeba było to pociągnąć i zarzucić haczyk na tę angielską rybkę...
Tak sobie myślę, że w DK o wiele łatwiej próbować telefonem "na wnuczka" - wszystkie nasze dane teleadresowe dostępne w Internecie.

faja:
ojtam, ojtam, moze szukal rodziny tu w Danii, przerwales rozmowe i nie wiesz czy chcial kase od ciebie, a moze chcial ci przekazac jakis spadek z Niemiec, bo chyba taki kierunkowy  ;)

Jomir:
Ja wczoraj dowiedzialam sie o rownie dobrym numerze.
Ktos shakowal mojemu szefowi konto mailowe i z niego powysylal maile do wszystkich znajomych, ze jest wlasnie w Anglii, i ukradli mu dokumenty, telefon, pieniadze i wszytsko.
Nie ma czym zaplacic za hotel, nie ma czym powtierdzic swojej tozsamosci, nie  mozna do niego zadzwonic, ale prosi o przeslanie jakiejs kasy na oplacenie hotelu, jedzenia i powrot do domu itp... przez Western Uninon.
Na ta chwile brakuje mu tylko 5000 koron.
Jako, ze nie ma dokumentow, czyli nie moze sie okazac w Wester Union by potwierdzic swa tozsamosc, prosi o zaadresowanie pieniendzy na XX YY.

Pankracy:
Możesz usunąć swoje dane, żeby nie były widoczne na Krak'u.

penseur:
Faktycznie! Dzięki, Pankracy.

--- Cytat: Jomir w 26 Lis 2013, 23:35:32 ---Ktos shakowal mojemu szefowi konto mailowe

--- Koniec cytatu ---

Orientujesz się, u którego dostawcy?
Ciekawym, czy to skutek podatności dostawcy czy użytkownika.
P.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej