poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Su Grant.......?  (Przeczytany 4893 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AnnaAnia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Su Grant.......?
« dnia: 03 Gru 2013, 11:14:56 »
Witam wszystkich,
Szukalam trochę w 'sieci',ale nie znalazłam konkretnych odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.Dlatego , mozę wy kochani jakoś mi rozjaśnicie sytuacje.:)
Mieszkam w DK od 10 miesięcy,chodzę tez do Szkoły wieczorowo ale od lutego zaczynam dzienna szkole.I tu pojawia się pytanie,czy miałabym szanse na aplikowanie o SU grant?.Podobno wyplacany jest jedynie do 27 roku życia,ja już stara kobyla jestem..31mam....Wiec nie jestem pewna czy coś bym dostała ze stypendium.
Pewnie lawina poleje się pytań...do pracy,a nie obijaj się....Dlatego z góry napisze,ze owszem intensywnie szukam pracy,dzwonie,wysalam listy a jak widać nie dostałam  żadnej pracy jeszcze.Dlatego tylko wieczorowo się uczę,na dzienne mogę przenieś się z dniem jak najmłodsze dziecko do przedszkola pójdzie.
Proszę o konkretne odpowiedzi.A tym którzy maja tylko ciente riposty,bądź  złośliwe rzeczy do napisania(a jest takich sporo) życzę miłego i udanego dnia ;) ;) ;)

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
Odp: Su Grant.......?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Gru 2013, 13:25:52 »
Zakładam że chodzi ci o "zwykłe" SU.
Zależy na jakiej podstawie masz pozwolenie na pobyt/świadectwo rejestracji, jak długo tu mieszkasz/ile przepracowałaś.
Wiek jest w twoim przypadku nieistotny.

E: Albo coś przeoczyłem, albo edytowałaś posta ;)

Offline AnnaAnia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Gru 2013, 14:57:49 »
chyba przeoczyles:):),bo od poczatku taka forma postu  ;)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Gru 2013, 17:42:48 »
Tak dla jasności- masz na myśli szkołe uzupełniająca w jakiś sposób Twoje wykształcenie, kwalifikacje zawodowe, czy sprogcenter?

Poza tym....wybacz, ale...coś mi się "nie zgadza". Jesteś tu od 10 mcy, dziecko do przedszkola ma iść od lutego, a ty "szukasz pracy"...Jak Ty to sobie wyobrażasz? A jakbys dostała propozycję pracy od teraz ? to co z dzieckiem wtedy?
Ja ,chcąc iść do pracy, przede wszystkim postarałam się o miejsce dla dziecka w dagpleje, a gdy już mała tam zaczęła chodzić, mogłam jako osoba "dyspozycyjna " sie tym zająć. Bo , wybacz, ale gdy nie masz opieki dla dziecka, "szukanie pracy" jest wtedy zwykłą "ściemą"  ;).
Nie to, bym chciała ci dokuczać, ale dla mnie to to wszystko jakoś "kupy się nie trzyma" ...
" Polak gorszego sortu"

Offline AnnaAnia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Gru 2013, 18:17:17 »
Jakbym prace znalazla od jutra np.,to sa tu tescie ktorzy sie zaopiekuja dzieckiem.Wiec zadnej 'sciemy' w tym nie ma.A chodzi o sprogskole.A dziecko idzie od lutego,bo wtedy dopabuse dopabuse konczy 3 lata

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Gru 2013, 18:21:24 »
No, nie wynikało z Twojego postu, że masz opiekę do dziecka- wręcz odniosłam przeciwne wrażenie- bo stąd ta szkoła wieczorowa itd. no, nieważne.
Wydaje mi się, ale na 100% nie jestem pewna, może ktoś ma inne informacje, że SU raczej nie przysługuje słuchaczom sprogskole. Sama chodzę do takiej i nie spotkałam się z taka informacją...
" Polak gorszego sortu"

Offline AnnaAnia

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Gru 2013, 18:25:43 »
No tez tak myslalam,ale nie bylam pewna i wciaz nie jestem.Dlatego pytam na forum,bo moze sa tu osoby bardziej zapoznane z tematem.Dziekuje

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Gru 2013, 18:25:43 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Gru 2013, 18:42:43 »
Nauka w sprogskole nie jest objeta SU.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Gru 2013, 18:42:43 »