poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Sukces polskich gimanzajalistów  (Przeczytany 26346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
Odp: Sukces polskich gimanzajalistów
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Gru 2013, 20:32:12 »
A farvela to tak: albo żyjesz (mieszkasz) tutaj za krótko, albo tu się wychowałaś. Bo wątek dotyczy sukcesu polskiej szkoły i pokazuje, że taki system duński jest daleko za polskim, co obrazują obiektywne, międzynarodowe wyniki. Prosze nie odwracać kota ogonem, a z porady aby słuchać dziecka toż się uśmiał ;D
Nadusiaa zapewne nie ma zlego nastawienia do całej Danii, lecz my rozmawiamy o systemie edukacji (czyt. też wychowania).
Powiadasz, że prezenty dla koleżanek z klasy? tak bez okazji? To w przedszkolach o takich rzeczach nie słyszałem, a to już "panna" nastolatka z kryzysem tożsamości ;)

Offline Ania8520

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 31
  • -Otrzymane: 28
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Gru 2013, 21:32:11 »
Witam,

Mam pytanie do "daniaa" - możesz rozwinąć myśl "a porady aby słuchać dziecka toż się uśmiał" ... ??

Co jest w tym złego aby słuchać co nam dziecko ma do powiedzenia? Dziecko to nie ryba ;)
Błędem jest mieć klapki na uszach i oczach i nie widzieć co dziecko chce nam pokazać lub powiedzieć... ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Gru 2013, 21:50:45 »
zwlaszcza nastolatek
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Gru 2013, 23:58:16 »
A farvela to tak: albo żyjesz (mieszkasz) tutaj za krótko, albo tu się wychowałaś. Bo wątek dotyczy sukcesu polskiej szkoły i pokazuje, że taki system duński jest daleko za polskim, co obrazują obiektywne, międzynarodowe wyniki. Prosze nie odwracać kota ogonem

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/alarmujace-dane-dzieci-z-polski-ostatnie-w-europie/yffg4 to co powiesz o tych miedzynarodowych, obiektywnych badaniach? 3 klasa! 10 latkowie- Duńczycy dużo wyżej od Polaków, zasady niemal identyczne jak w badaniu 15 latków, tutaj 10 latkowie - co powiesz tutaj o polskim i duńskim systemie edukacji?:)

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Gru 2013, 01:33:30 »
rozumiem nutka ze ten wywod Twoj to do mnie byl? tak jakos mi sie wydaje. To moze zamiast mnie obrazać tekstem o "się należy", może przeczytasz moja pierwsza wypowiedz, gdzie napisalam ze "dumnam" jestem?  Mnie dobre wiadomosci z Polski nie irytuja, choc masz racje - tak ich malo,ze powinnam siedziec cicho i cieszyc sie, z inteligentnej polskiej mlodziezy ;)
Jednak wolę tę dumę z Polski przenosić na areny sportowe (chyba jednak moja wiedza na temat polskiej edukacji jest zbyt duza ;) ) - tam mamy kilka perelek z ktorych mozemy byc dumni :)

dobrze ci sie wydaje , miedzy innymi do ciebie
przeczytalam twoje wywody poruszane w dwoch watkach i dlatego takie mam zdanie

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Gru 2013, 01:45:13 »
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/alarmujace-dane-dzieci-z-polski-ostatnie-w-europie/yffg4 to co powiesz o tych miedzynarodowych, obiektywnych badaniach? 3 klasa! 10 latkowie- Duńczycy dużo wyżej od Polaków, zasady niemal identyczne jak w badaniu 15 latków, tutaj 10 latkowie - co powiesz tutaj o polskim i duńskim systemie edukacji?:)

a ty swoje z uporem....zenada a odpowiedz na to pytanie masz zawarte w tresci artykulu do ktorego podalas linka . no ale ty wylapalas naglowek artykulu i to cie ucieszylo ,,,masakra jakas ,
cytat z artykulu "Na wynik miało wpływ także to, że w 2011 r., gdy prowadzono badania, polskie programy nauczania matematyki były znacznie okrojone. Zawierały zaledwie jedną trzecią zagadnień matematycznych objętych pomiarem TIMSS." i temu wlasnie sluza takie badania , aby sie przekonac czy system szkolnictwa potrzebuje reformy czy tez jest dobrze opracowany, te badania sluza ministerstwom szkolnictwa do oceny tego systemu wiec twoje upieranie sie ze w danii jest wszystko cacy chociaz wyniki wsrod 15-latkow temu przecza to jest zwyczajne wyglaszanie glupich komentarzy

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Gru 2013, 01:57:25 »
koledze z klasy ma dac.jest tak jak piszesz :D,nic dodac nic ujac.tylko przykro mi ze tak ja wychowalam ze miala slaby charakter i wdala sie w ten system i wychowanie.juz nic nie poradze.moj maz mowi to juz dunka

nie zalamuj sie nadusia bo wszyscy rodzice przechodza przez okres buntu dziecka i gdybyscie mieszkali w polsce to tez by bylo to samo , zobaczysz za kilka lat minie i przejdzie i bedzie wszystko dobrze
w klasie mojego syna tez byla ta zabawa z prezentami w adwencie, taka tradycja i nie  ma co sie stresowac bo dla dzieci jest to mily zwyczaj , ona tez otrzyma prezenty :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 08 Gru 2013, 01:57:25 »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Gru 2013, 06:44:51 »
A ja powiem tak- to, ze "poziom wiedzy ogólnej, encyklopedycznej", jest w Danii byc może niższy na podstawowym szczeblu, to jeszcze o niczym nie swiadczy i w niczym nie przeszkadza. Trzeba, po pierwsze zrozumieć ten system kształcenia, całosciowo, zamiast płakać nad tym. Do pracy na kasie w markecie czy stania przy taśmie produkcyjnej, pole trójkąta nie jest potrzebne. Co innego, gdy chcesz się kształcić dalej, iść do "gimnazjum " tutejszego, na studia.
Za moich czasów w Polsce olbrzymia większość uczniów po podstawówce szła do zawodówek, do liceów dostawał się niewielki procent, tylko ci naprawdę najzdolniejsi. Z tych znów też nie wszyscy dostawali się na wyższe studia. A dziś ? Wiekszośc "tłuków" klasowych idzie do liceum, bo nie maja pomysłu na siebie, potem na jakies "Wyższe szkoły lansu i dansu" . No i mamy polskie "wykształcone wysoko" społeczeństwo, sami absolwenci wyższych uczelni, którzy nie nadaja się do niczego, bo do pracy wymagającej intelektu są za głupi, a do pracy na przysłowiowej kasie w markecie "za bardzo wykształceni".
W Polsce mamy obowiązek szkolny do 18 roku zycia- zdolny, niezdolny- nieważne, ma siedzieć w szkole. W Danii jak ktoś nie chce się dalej uczyć, to do widzenia, po 9 klasie ma prawo zakończyc edukację i isc do tego przysłowiowego marketu na kasę. Tam wzór na przyspieszenie czy reakcje chemiczne nie będą mu potrzebne.
W jednym się z naduusią zgodzę- przyswajanie wiedzy, jakiejkolwiek, choćby "niepotrzebnej", rozwija mózg :). Ale...dlaczego znów chcemy "zwalać " wszystko na szkołę i system nauczania? Dzieci są różne. I zadaniem NAS, RODZICÓW , jest "wydobyć" z dziecka to, co w nim najlepsze, zauważyć  to i pielegnować. A jesli dziecko jest np kompletna "noga " z przedmiotów "ścisłych", a za to ma wyjątkowy talent plastyczny? Albo w mig rozwiązuje zadania matematyczne, za to przeczytanie lektury to dla niego kara i katorga? Czy trzeba te dzieci "równać " do jednego poziomu , czy raczej skupic się na ich indywidualnym rozwoju, ZAUWAŻYC, w czym są dobre i pielegnować ten talent.

A co do dawania prezentów- nad czym tu wydziwiać ??? Taka tradycja.
 W Polsce, odkąd pamiętam, obchodziło się w szkołach "mikołajki", tez się losowało kolegę czy kolezankę i nawzajem dawało prezenty.
Nadusiaa, ja się wcale nie dziwię, ze córka ci się buntuje, zyjąc w "dwóch swiatach" . A Wy, jako rodzice, wcale jej tego nie ułatwiacie. I, proszę, nie traktuj teraz tego jako "czepiania się " czy ataku, tylko jako dobra radę. Polskość i kultywowanie tradycji wcale nie polega na tym, by byc wrogo nastawionym do tego, co inne. Wręcz przeciwnie- najlepsza polska tradycja, to tolerancja i tym się zawsze , jako kraj, szczyciliśmy. Wchłanialiśmy i asymilowaliśmy różne kulturowe "nowinki" . To dzięki temu, jako naród, jesteśmy, jacy jesteśmy. Zdziwiłabyś się, ile z tych "czysto polskich, tradycyjnych" zwyczajów, które kultywujesz, pochodzi od naszych sąsiadów, ze wschodu czy zachodu. To wszystko da się zawsze połączyć. nikt ci nie kaze w wigilię stawiać na stół pieczonej gęsi, ale nic nie szkodzi, by dziecko wzięło udział w adwentowej prezentowej zabawie, prawda? To chyba nie uwłacza polskości? Kurczę, no, zyjesz w tym kraju, twoje dzieci tu zyją, nie rób z nich odmieńców i dziwolągów, wytykanych przez kolegów palcami. Takie postępowanie rodziców zawsze źle się kończy....w najlepszym razie zerwaniem kontaktow, gdy dorosną....w najgorszym....:(...

A tak " w temacie" wątku- zawsze miło poczytać, że w czymś jesteśmy dobrzy. Ale tak nie skakałabym do góry z tego powodu... to, że odnieśli sukces, swiadczy tylko o tym, że potrafią rozwiązywać tego rodzaju testy....i tyle...
" Polak gorszego sortu"

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Gru 2013, 10:27:41 »
a ty swoje z uporem....zenada a odpowiedz na to pytanie masz zawarte w tresci artykulu do ktorego podalas linka . no ale ty wylapalas naglowek artykulu i to cie ucieszylo ,,,masakra jakas ,
cytat z artykulu "Na wynik miało wpływ także to, że w 2011 r., gdy prowadzono badania, polskie programy nauczania matematyki były znacznie okrojone. Zawierały zaledwie jedną trzecią zagadnień matematycznych objętych pomiarem TIMSS." i temu wlasnie sluza takie badania , aby sie przekonac czy system szkolnictwa potrzebuje reformy czy tez jest dobrze opracowany, te badania sluza ministerstwom szkolnictwa do oceny tego systemu wiec twoje upieranie sie ze w danii jest wszystko cacy chociaz wyniki wsrod 15-latkow temu przecza to jest zwyczajne wyglaszanie glupich komentarzy

No tak - uwierzmy we wszystko co mówi rząd :))))
Jakoś Duńczykom okrojenie materiału nie przeszkadzało zeby wypaść dużo lepiej ;) nie wylapalam nagłówku, prześledziłam cały 500 stronicowy raport. A co do 15 latków, - nie wiem czy ty sie zapoznałas z tymi wynikami, ale to ze Polscy uczniowie wypadli lepiej od duńskich nie znaczy ze wypadli dobrze. Wiesz o jakich procentach mowa?
I nie, nie cieszę sie ze cos jest w Polsce zle. Raczej mnie to załamuje ze tak jest. I nie dotyczy to tylko Polski, ale tak sie składa ze tu rozmawiamy o naszym kraju często.

I generalnie zgadzam sie z happybeti. I pisałam juz to wcześniej. Ze edukacja powinna być bardziej zindywidualizowana, nie wszyscy musza by orlami z matematyki, moga sie rozwijać w innych dziedzinach. I tak - poziomy wykształcenia tu działają lepiej. W Polsce wszyscy moga mieć magistra za kasę. I nic z tego nie wynika. Produkuje sie kolejnych bezrobotnych. Polska ma b.duzo osób z wyższym wykształceniem. Tylko co z tego? Tu jest tak jak pisze Happybeti-każdy znajdzie cis dla siebie, a po studiach tez jesteś gotowa by pracować w branży. (Tu akurat wiem o czym mowię bo studiowałam tez w Danii i bardzo żałuje ze na polskich uniwersytetach jest taki beton, komuna etc). Kolejna rzecz z ktora sie zgadzam - nie tylko szkoła ma uczyć, wychowywać, ale także my rodzice - dlatego jesli ktoś narzeka ze dziecku zanikają komórki to także jest za to odpowiedzialny :)

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Gru 2013, 11:41:45 »
Dziwie sie dlaczego ta znakomicie wysztalcona mlodziez polska przez wiele, wiele lat nie potrafila aktywnie probowac wyprowadzic Polske z oszolomu politycznego, powszechnej biedy, korupcji i balaganu. Tez dziwne, ze ogromna liczba "madrali" zdobyla na tyle wiedzy by moc planowac emigracje do kraji z "durna" mlodzieza w celu podjecia byle jakiej pracy. Zastanawiajace? Nie?

Nadusia powinnas byc dumna z corki/dunki, ze jest samodzielnie myslaca i potrafi logicznie uzasadnic swoje poglady :)

nutka53

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Gru 2013, 13:37:02 »
moge tylko potwierdzic ze mlodziez polska decydujac sie na emigracje do danii wykazala sie zdolnosciami logicznego myslenia, po pierwsze stwierdzila ze nie bedzie tracic energi i lat swojego zycia na walke z systemem politycznym , bieda korupcja czy balaganem - bardzo madre i rozsadne posuniecie :) a po drugie to wybor danii na emigracje i byle jaka prace tez nie byl przypadkowy bo tu z wykonywania byle jakiej pracy mozna dobrze zyc a  nawet  nic nie robiac zyje sie super - trudno znalesc drugi taki kraj na swiecie gdzie ilosc szarych komorek nie decyduje o poziomie i jakosci zycia :)

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Gru 2013, 14:12:58 »
Nutka,

No to kto w koncu naprawi Polske? Jakie sa tego perspektywy, jak odlegle? Przeciez nieomalze kazdy swiatly Polak chce dac debaka na zachod? Rydzyk wraz z szalikami i w porozumieniu z Bogiem? Na pewno nie super wyksztalceni mlodzi emigranci.

Pytalem tutaj na forum o polskich politykow do ktorych macie zaufanie, padlo jedno nazwisko od jednego forumowicza.
Bez watpienia zagubiony narod i na pewno nie zjednoczony...ale z pelnymi sukcesu gimnazjalistami.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Gru 2013, 14:29:32 »
Proszę nie podawać linków do Onetu, bo poziom tej dyskusji naprawde spada do poziomu....srOnetu  :P
Okazuje się, że 15 latkowie przez porzednie 5 lat robią takie duże postępy w polskiej szkole, brawo  :D

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Gru 2013, 15:48:47 »
daniaa, w ciągu 5 lat polscy gimnazjaliści po prostu nauczyli się lepiej rozwiązywać te testy. I tyle.
" Polak gorszego sortu"

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Gru 2013, 17:15:07 »
daniaa, w ciągu 5 lat polscy gimnazjaliści po prostu nauczyli się lepiej rozwiązywać te testy. I tyle.
To dunscy nawet tego się nie nauczyli  ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Gru 2013, 17:15:07 »

samochód na Polskich numerach

Zaczęty przez zuzaDział Podatki

Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 87227
Ostatnia wiadomość 23 Maj 2011, 21:43:32
wysłana przez charly
Czerwony MALUSZEK 126 p na polskich blachach w Aarhus

Zaczęty przez Ania i JustynaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 30521
Ostatnia wiadomość 09 Sie 2013, 18:50:16
wysłana przez piotr1
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 32037
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
Opodatkowanie polskich oszczędności

Zaczęty przez liliaDział Podatki

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 29245
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2010, 07:45:51
wysłana przez neletop
o polskich dzieciach deportowanych do Rosji