Ogólne > Edukacja
Sukces polskich gimanzajalistów
lonewolf:
--- Cytat: farvela w 08 Gru 2013, 18:07:28 ---pobawili się w tym czasie by dobrze wypaść w następnym rankingu ;) - uczelnie na świecie
http://www.shanghairanking.com/ARWU2013.html -2 uczelnie w pierwszej setce z Danii (Kopenhaski na 42 miejscu). A brane są pod uwagę wyniki ich absolwentów - gdzie jest w tym rankingu Polska? w 4 setce. Jak to możliwe że ci "głupi" Duńczycy są tacy dobrzy? :)
--- Koniec cytatu ---
Ja tak z innej beczki..syn na studiach i w Danii...wykladowca pyta sie o funkcje trygonometryczne...w aulii dunczycy.....kto mial z tym stycznosc...synek reke podniosl...okazalo sie on jeden...wiec nie wiem czy ten narod az tak wyksztalcony...moze design to i owszem ale reszta w tyle...
Jomir:
Bylam w klasie mat-fiz, "smigalam" w funkcjach wszelakich. Studiowalam miedzy innymi ekonomie.
NIGDY! PRZENIGDY! te funkcje mi sie nie przydaly w zyciu naukowym i codziennym.
Wiec czy naprawde te wszystkie madrosci, sa niezbedne kazdemu "Kowalskiemu" ?
Czy moze jednak sluszniejesze jest, ze uczy sie tego dopabuse na studiach, gdy wiedza ta jest niezbedna ?
lonewolf:
Czyli..no nie wiem moze nalezy z wiedza poczekac...az cos tam w glowie sie zaiskrzy np w wieku 30 lat postanowimy byc kims tam i zaczniemy sie w tym kierunku sklaniac a do tej pory to lopata, szmata w sumie po co zasmiecac umysl... 1 do 10 i gra
Tak bez podtekstow i nie obrazajac nikogo.
A tak szczerze to nawet malarz potrzebuje wzor na obliczenie pola bo ...co kupi dziesiec wiaderek farby po 10 l na pokoj o wymiarach 2 na 3 ?
Jomir:
czekaj, wzor na pole prostokata, a funkcja trygonometryczna, to jednak drobna roznica, nieprawdaz?
Co do wyksztalcenia, troche przejaskrawiasz, ale rozumiem intencje.
Aczkolwiek, moze nie koniecznie "szmata i lopata" - bez podtekstow, jak powiedziales, ale jednak czesto wiele osob swoje powolanie odnajduje w okolicach trzydziestki i wtedy dopabuse "robi" rozne kursy, podyplomowki, lub dodatkowe faktultety, wiec moze jednak cos w tym jest???
Osobiscie uwazam, ze jak w kazdej innej dziedzinie zycia, tak i w szkolnictwie, najwazniejszy jest zdrowy rozsadek.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej