poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: szkola  (Przeczytany 4414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cocojambo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
szkola
« dnia: 12 Gru 2013, 17:00:11 »
Witam

Moja historia przedstawia się tak , 3,5 roku temu przyjechalem do danii , kontrakt z firma bez zadnuych posrednikow , zolta kartę miałem z duńskim adresem . Po około 2 miesiącach zostałem zwolniony - powód brak pracy , zjechalem do polski . Otrzymałem kolejny raz propozycje pracy w Danii to czemu by nie skorzystać . Drugi raz tutaj jestem juz 8 miesięcy i chciałbym pójść do szkoły , rozmawiam po angielsku ale chciałbym spróbować nauki duńskiego . Po wizycie w jobcenter na dofinansowanie nauki języka otrzymałem odmowę ponieważ juz wcześniej byłem w Danii , choć nawet za pierwszym razem nie rozpoczelem nauki . Nie stać mnie na płacenie za szkole . Mam pytanie czy jakoś da rade załatwić z jakimś urzędem w Danii by dofinansowali naukę ?? Gdzie się udać ?? Jest szansa na załatwienie czegokolwiek ??

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
Odp: szkola
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Gru 2013, 17:52:32 »
Jakaś wredna baba chyba była  :(
Idź jeszcze raz i wyjaśnij to jak krowie na rowie bo na naukę masz pierwsze 3 lata, mieszkając w DK
możesz jej nawet to pokazać
http://sprogcenternordsjaelland.dk/27.html

To jest jeszcze lepsze
Retten til de tre års gratis danskuddannelse gælder fra det tidspunkt, hvor du får den første lektion tilbudt fra kommunen.
co znaczy że te 3 lata liczą się od pierwszej lekcji w szkole

http://www.iasprog.dk/gratis-dansk-undervisning-kobenhavn
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2013, 18:30:52 wysłana przez vordingborg »

Offline cocojambo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Gru 2013, 18:32:51 »
To juz wszystko wiem dziękuje bardzo za odpowiedz mam nadzieje ze się dogadam z babka :)
« Ostatnia zmiana: 12 Gru 2013, 18:48:45 wysłana przez cocojambo »

Offline cocojambo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Gru 2013, 19:07:37 »
Bo generalnie otrzymałem po mojej wizycie w jobcenter takie pismo

Du har 03.10.2013 indleveret ansøgning OM danzkundervisning betal af jobcenter vejen
Du har været tilbudt gratis danskundervisning i perioden 25.09.2010 til 25.09.2013

Uddannelsesretten ophører , nar du har gennemført en danskuddannelse dog senest ved udløbet af de 3 ar .
Du har rert til at gennemføre et påbegyndt moduil selvom peroiden for den 3 årige uddannelesesret overskrides

Uddannelesesretten kan efter ansøgning forlænges hvis du kan dokumentere fravær pa grund af arbejde sygdom eller barsel

For at FA godkendt fravær pa grund af arbejde skal der foreligge skriftlig erklæring fra arbejdsgiver om at arbejdet har forhindrert deltagelse i undervisning

For at FA godkendt fravær pa grund af sygdom eller barsel UD over normal barselsperoide / orlov , skal der foreligge skroftlig dokumentation fra læge

Der foreligger ingen oplysninger OM at du skulle have været forhindret i at deltage i danskundervisning på grund af overstående .

Din danskuddannelsesret er udbløbet den 25.09.2013 og det er derfor desværre ikke muilig at tilbyde dig danskuddannelse

Du har mulghed for selv at afholde udgiften til danskundervisning og du kan kontakte .

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Gru 2013, 19:53:32 »
niewiem dlaczego nie pojdziesz po prostu do sprogcenter i powiedziec ze chcialbys chodzic do szkoly oni wysla zapytanie do komuny i tyle nie bedzie zadnego problemu niewiem po co poszles do jobcenter.idz do szkoly i sie zapisz.ja teorytycznie tez nie powinnam chodzic do szkoly bo dlugo jestem a komuna zezwolila

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Gru 2013, 19:54:19 »
Jakaś wredna baba chyba była  :(
Idź jeszcze raz i wyjaśnij to jak krowie na rowie bo na naukę masz pierwsze 3 lata, mieszkając w DK
możesz jej nawet to pokazać
http://sprogcenternordsjaelland.dk/27.html

To jest jeszcze lepsze
Retten til de tre års gratis danskuddannelse gælder fra det tidspunkt, hvor du får den første lektion tilbudt fra kommunen.
co znaczy że te 3 lata liczą się od pierwszej lekcji w szkole

http://www.iasprog.dk/gratis-dansk-undervisning-kobenhavn

Obawiam sie, ze kommune ma racje, otrzymal propozycje nauki 25.09.2010 i od tego czasu, czas start...
MOzesz udokumentowac, ze przez te 3 lata nie bylo Cie w Danii?
Bo wydaje mi sie, ze to moglby byc argument, taki sam jak intensywna praca, czy ciaza.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Gru 2013, 19:57:05 »
niewiem dlaczego nie pojdziesz po prostu do sprogcenter i powiedziec ze chcialbys chodzic do szkoly oni wysla zapytanie do komuny i tyle nie bedzie zadnego problemu niewiem po co poszles do jobcenter.idz do szkoly i sie zapisz.ja teorytycznie tez nie powinnam chodzic do szkoly bo dlugo jestem a komuna zezwolila
Bo bylas w miedzy czasie w ciazy i zajmowalas sie dwojka maluchow. To jest argument dla kommune.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Gru 2013, 19:57:05 »

Offline cocojambo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Gru 2013, 19:57:25 »
Mogę udokumentować chociażby rozliczeniem rocznym w Polsce ze przebywalem i pracowalem w tych latach co nie byłem w DK

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Gru 2013, 21:15:46 »
Bo generalnie otrzymałem po mojej wizycie w jobcenter takie pismo

Du har 03.10.2013 indleveret ansøgning OM danzkundervisning betal af jobcenter vejen
Du har været tilbudt gratis danskundervisning i perioden 25.09.2010 til 25.09.2013

Uddannelsesretten ophører , nar du har gennemført en danskuddannelse dog senest ved udløbet af de 3 ar .
Du har rert til at gennemføre et påbegyndt moduil selvom peroiden for den 3 årige uddannelesesret overskrides

Uddannelesesretten kan efter ansøgning forlænges hvis du kan dokumentere fravær pa grund af arbejde sygdom eller barsel

For at FA godkendt fravær pa grund af arbejde skal der foreligge skriftlig erklæring fra arbejdsgiver om at arbejdet har forhindrert deltagelse i undervisning

For at FA godkendt fravær pa grund af sygdom eller barsel UD over normal barselsperoide / orlov , skal der foreligge skroftlig dokumentation fra læge

Der foreligger ingen oplysninger OM at du skulle have været forhindret i at deltage i danskundervisning på grund af overstående .

Din danskuddannelsesret er udbløbet den 25.09.2013 og det er derfor desværre ikke muilig at tilbyde dig danskuddannelse

Du har mulghed for selv at afholde udgiften til danskundervisning og du kan kontakte .
Następnym razem zacznij od pisma  ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Gru 2013, 21:35:55 »
Mogę udokumentować chociażby rozliczeniem rocznym w Polsce ze przebywalem i pracowalem w tych latach co nie byłem w DK

To sprobuj udac sie z tym do kommuny i przedstaw sprawe.
To powinien byc argument. Byles krotko w Danii przy pracy sezonowej.
Moim zdaniem to co innego, jezeli ktos w kraju byl i nie mial czasu czy checi na chodzenie do szkoly, a co innego jak ktos Danie opuscil. BYc moze potraktowali Cie standardowo, bez sprawdzania faktow. BYc moze tez nie zglosiles swojego wyjazdu z kraju, stad ta interpretacja.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Gru 2013, 21:41:17 »
Witam

Moja historia przedstawia się tak , 3,5 roku temu przyjechalem do danii , kontrakt z firma bez zadnuych posrednikow , zolta kartę miałem z duńskim adresem . Po około 2 miesiącach zostałem zwolniony - powód brak pracy , zjechalem do polski . Otrzymałem kolejny raz propozycje pracy w Danii to czemu by nie skorzystać . Drugi raz tutaj jestem juz 8 miesięcy i chciałbym pójść do szkoły , rozmawiam po angielsku ale chciałbym spróbować nauki duńskiego . Po wizycie w jobcenter na dofinansowanie nauki języka otrzymałem odmowę ponieważ juz wcześniej byłem w Danii , choć nawet za pierwszym razem nie rozpoczelem nauki . Nie stać mnie na płacenie za szkole . Mam pytanie czy jakoś da rade załatwić z jakimś urzędem w Danii by dofinansowali naukę ?? Gdzie się udać ?? Jest szansa na załatwienie czegokolwiek ??

za pierwszym razem zdazyles zlozyc dokumenty o bezplatna nauke, otrzymales oferte wazna w okresie 25.09.2010 til 25.09.2013, nie skorzystales z tego....
Dunskie prawo przewiduje trzy mozliwosci przerwania wyksztalcenia: praca na caly etat, choroba i urlop macierzynski, nic nie pisza o wyjezdzie z Danii, dlaczego nie zglosiles , ze nie masz pracy i opuszczasz Danie? probuj wyjasniac, choc czarno to widze

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Gru 2013, 21:41:17 »

szkola angielskiego

Zaczęty przez krolikDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4364
Ostatnia wiadomość 30 Sie 2009, 21:30:12
wysłana przez krolik
Gdzie w Khh jest najlepsza szkola nauki dunskiego?

Zaczęty przez Nauka jezyka dunskiegoDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 17611
Ostatnia wiadomość 06 Sie 2009, 11:43:44
wysłana przez jamjurand
Szkola j. duńskiego/Aarhus

Zaczęty przez anijahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 15810
Ostatnia wiadomość 10 Wrz 2007, 20:12:10
wysłana przez anijah
Szkola specjalna

Zaczęty przez HectorDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5271
Ostatnia wiadomość 12 Mar 2008, 08:13:52
wysłana przez Jomir
Polska szkola

Zaczęty przez Barbara CerazyDział Edukacja