A weź przestań

= jak tutaj znajdziesz ... i jak znajdziesz dobrą ... lokatę - to tak jak byś wygrał w lotto

- ja ten temat wałkowałem 6 lat temu, zapytałem się księgowej ... jak to - tutaj nie macie tak, że wchodzicie sobie na konto online i zakładacie lokatę? - ona nie wiedziała o czym ja do niej mówię

Plus jest taki, że jak masz inflację na poziomie 1%, a podwyżkę co roku (przynajmniej w mojej firmie jakoś jest) o 3%, to ... nie stoisz w miejscu, ewentualnie z podwyżki możesz rekompensować sobie inflację, ale to nie są kwoty, którymi trzeba sobie głowę zawracać, ale jak ktoś był przyzwyczajony do oszczędzania w PL - to się trochę rozczaruje.
Ja mam w PL konto w Eurobanku, lokaty są całkiem całkiem, jak masz min. 15 000zł na koncie to nie ma żadnych opłat (poza tokenem do dostępu online za 2, albo 3, zł miesięcznie), lokaty:
http://www.eurobank.pl/produkty,lokaty,lokata-terminowa,24,10.htmlJa mam jeszcze rachunek oszczędnościowy - było takie coś w Eurobanki, i oprocentowanie na poziomie lokat występuje z kapitalizacją dzienną i nie trzeba się czasowo uzależniać, no, ale tego już nie ma (jako nowego produktu).
A przelewanie pieniedzy do PL - kiedyś trochę ten temat maglowałem:
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,9436.msg1001056.html#msg1001056A BZWBK i oszczędzanie to ... nie, uciekaj stamtąd.
Ja mam jeszcze konto w mbanku, kiedyś lokaty były w miarę, teraz porażka, trzymam głównie dlatego, że za 25zł rocznie wydają kartę do transakcji ... internetowych - działa jako kredytowa. A działa w taki sposób, że do rachunku bieżącego masz subkonto do tej karty i jak chesz coś kupić w internecie, to najpierw zasilasz (albo trzymasz na tym subkoncie jakąś kwotę) to subkonto, kupujesz online - podajesz dane karty, która jest przypisana do tego subkonta. Lubię to, bo w przypadku przejęcia przez kogoś numerów karty - to, co mogą zyskać to jedynie środki z subkonta, a tym możesz zarządzać jak chcesz, a przerzucanie z głównego to chwila moment. No, ale konto główne to 0%, dlatego ... eurobank = lokata (z tym, że ja mam dzienną kapitalizację, i to jest bardziej rachunek bieżący), a jak potrzeba coś kupić przez internet to środki lecą na mbank, na subkonto "kartowe" i wtedy zakup. No, ale to głównie do zakupów online w PL, sporadycznych w DK, jako, że kurs rozliczeniowy za ciekawy nie jest, ale czasami nie ma wyjścia.
A w DK - sporo sklepów ma opcję zapłać z Nordeą / Danske, no, a jak jakiś nie ma to ... właśnie ta karta mbanku. Na niej mam jeszcze aktywny abonament na telefon, ale to kwota 100kr. na miesiąc, to kurs walutowy praktycznie żadnej roli nie odgrywa ... to tak z własnego doświadczenia, może system Tobie "przypasi" i skopiujesz

Udanych kalkulacji.