Ogólne > Dania i o Danii
Przerwa w pobycie w Danii.
Impossible:
Dobry wieczór :)
Mam nadzieje ze ktos z Państwa bedzie potrafil mi odpowiedziec na nurtujace mnie pytanie. Otóz jestem w Danii okolo 3 lat,wiem ze po 5ciu latach moge starac sie o tzw "pobyt staly" niestety nigdy nie da sie pewnych sytuacji przewidziec i musze wrocic do Polski na jakies max 5 miesiecy (powrot na uczelnie,obrona itd). Moje pytanie jest nastepujace czy istnieje mozliwosc zrobienia jakies pauzy lub powiadomienia kogos o tej sytuacji? Nie chcialabym zeby te 3 lata mi przepadly bo bardzo sie staralam by sie tu utrzymac itd. Jesli ktokolwiek z Państwa dysponuje waznymi dla mnie i formacjami i potrafi mi (w miare mozliwosci) podac do tego podstawe prawna to bardzo prosze o odpowiedz. Niestety nie znam sie na tyle na dunskich przepisac jak i nie wladam tak jezykiem dunskim zeby sama sobie wyszukac. Z gory bardzo dziekuje :)
bikerboy:
--- Cytat: Impossible w 05 Sty 2014, 21:16:17 ---Dobry wieczór :)
Mam nadzieje ze ktos z Państwa bedzie potrafil mi odpowiedziec na nurtujace mnie pytanie. Otóz jestem w Danii okolo 3 lat,wiem ze po 5ciu latach moge starac sie o tzw "pobyt staly" niestety nigdy nie da sie pewnych sytuacji przewidziec i musze wrocic do Polski na jakies max 5 miesiecy (powrot na uczelnie,obrona itd). Moje pytanie jest nastepujace czy istnieje mozliwosc zrobienia jakies pauzy lub powiadomienia kogos o tej sytuacji? Nie chcialabym zeby te 3 lata mi przepadly bo bardzo sie staralam by sie tu utrzymac itd. Jesli ktokolwiek z Państwa dysponuje waznymi dla mnie i formacjami i potrafi mi (w miare mozliwosci) podac do tego podstawe prawna to bardzo prosze o odpowiedz. Niestety nie znam sie na tyle na dunskich przepisac jak i nie wladam tak jezykiem dunskim zeby sama sobie wyszukac. Z gory bardzo dziekuje :)
--- Koniec cytatu ---
NAJLEPIEJ WRACAJ SKAD PRZYJECHALAS I JUZ NIE PRZYJEZDZAJ ;D
Krakers:
Droga koleżanko, w związku z zawiłością Twojego pytania oraz nikłą ilością osób, które mogą Tobie pomóc, ponieważ jest to odosobniony przypadek a każda podpowiedź będzie czysto teoretyczną, proponuję Tobie zasięgnąć opinii wśród odpowiedniech organów, zajmujących się takimi sprawami 8)
No co, no co ... mogę być poważny i humorystyczny jednocześnie! ;)
Jomir:
By otrzymac staly pobyt po 5 latach musi byc on nieprzerwany i trzeba to udokumentowac.
Na przyklad ciagloscia dochodow, dziecmi w szkole, obecnoscia na uczelni.
Najczesciej jako dokumentacje przedstawia sie kontrakty na prace, albo zeznania dochodowe.
farvela:
A nie mozesz obronić się bedac tutaj? moze warto zapytać na uczelni czy nie daliby ci indywidualnego toku nauczania? tryb zaoczny?
ja np. bronilam sie bedac tutaj. Tzn w ciagu ost pol roku latalam do Polski dosc czesto, raz w miesiacu, raz na dwa. Z moim promotorem glownie online wszystko zalatwialam. Zlozylam prace w sumie "zdalnie", potem polecialam na obronę...może w ten sposob uda sie to zorganizowac? :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej