poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Przerwa w pobycie w Danii.  (Przeczytany 14256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Impossible

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Przerwa w pobycie w Danii.
« dnia: 05 Sty 2014, 21:16:17 »
Dobry wieczór :)
Mam nadzieje ze ktos z Państwa bedzie potrafil mi odpowiedziec na nurtujace mnie pytanie. Otóz jestem w Danii okolo 3 lat,wiem ze po 5ciu latach moge starac sie o tzw "pobyt staly" niestety nigdy nie da sie pewnych sytuacji przewidziec i musze wrocic do Polski na jakies max 5 miesiecy (powrot na uczelnie,obrona itd). Moje pytanie jest nastepujace czy istnieje mozliwosc zrobienia jakies pauzy lub powiadomienia kogos o tej sytuacji? Nie chcialabym zeby te 3 lata mi przepadly bo bardzo sie staralam by sie tu utrzymac itd. Jesli ktokolwiek z Państwa dysponuje waznymi dla mnie i formacjami i potrafi mi (w miare mozliwosci) podac do tego podstawe prawna to bardzo prosze o odpowiedz. Niestety nie znam sie na tyle na dunskich przepisac jak i nie wladam tak jezykiem dunskim zeby sama sobie wyszukac. Z gory bardzo dziekuje :)

Offline bikerboy

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 11
  • Reputacja: +3/-2
Odp: Przerwa w pobycie w Danii.
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sty 2014, 21:46:11 »
Mam nadzieje ze ktos z Państwa bedzie potrafil mi odpowiedziec na nurtujace mnie pytanie. Otóz jestem w Danii okolo 3 lat,wiem ze po 5ciu latach moge starac sie o tzw "pobyt staly" niestety nigdy nie da sie pewnych sytuacji przewidziec i musze wrocic do Polski na jakies max 5 miesiecy (powrot na uczelnie,obrona itd). Moje pytanie jest nastepujace czy istnieje mozliwosc zrobienia jakies pauzy lub powiadomienia kogos o tej sytuacji? Nie chcialabym zeby te 3 lata mi przepadly bo bardzo sie staralam by sie tu utrzymac itd. Jesli ktokolwiek z Państwa dysponuje waznymi dla mnie i formacjami i potrafi mi (w miare mozliwosci) podac do tego podstawe prawna to bardzo prosze o odpowiedz. Niestety nie znam sie na tyle na dunskich przepisac jak i nie wladam tak jezykiem dunskim zeby sama sobie wyszukac. Z gory bardzo dziekuje :)

NAJLEPIEJ WRACAJ SKAD PRZYJECHALAS I JUZ NIE PRZYJEZDZAJ  ;D

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Sty 2014, 22:33:02 »
Droga koleżanko, w związku z zawiłością Twojego pytania oraz nikłą ilością osób, które mogą Tobie pomóc, ponieważ jest to odosobniony przypadek a każda podpowiedź będzie czysto teoretyczną, proponuję Tobie zasięgnąć opinii wśród odpowiedniech organów, zajmujących się takimi sprawami  8)

No co, no co ... mogę być poważny i humorystyczny jednocześnie! ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sty 2014, 23:02:39 »
By otrzymac staly pobyt po 5 latach musi byc on nieprzerwany i trzeba to udokumentowac.
Na przyklad ciagloscia dochodow, dziecmi w szkole, obecnoscia na uczelni.
Najczesciej jako dokumentacje przedstawia sie kontrakty na prace, albo zeznania dochodowe.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sty 2014, 23:07:40 »
A nie mozesz obronić się bedac tutaj? moze warto zapytać na uczelni czy nie daliby ci indywidualnego toku nauczania? tryb zaoczny?
ja np. bronilam sie bedac tutaj. Tzn w ciagu ost pol roku latalam do Polski dosc czesto, raz w miesiacu, raz na dwa. Z moim promotorem glownie online wszystko zalatwialam.  Zlozylam prace w sumie "zdalnie", potem polecialam na obronę...może w ten sposob uda sie to zorganizowac? :)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sty 2014, 23:15:37 »
By otrzymac staly pobyt po 5 latach musi byc on nieprzerwany i trzeba to udokumentowac.
Najczesciej jako dokumentacje przedstawia sie kontrakty na prace, albo zeznania dochodowe.

Jomir ... a co taki pobyt stały daje? - bo u mnie niedługo 7 będzie ;) ... "pobyt stały" - w sensie, że można tutaj ile się zechce? - np. bez pracy?
Bo jeśli ktoś ma pracę i będzie ją miał (ew. A-kasse) to ... jakieś korzyści wówczas z tego pobytu stałego? (czy tylko jak nie ma pracy, A-kasse sie skończy?)
A językowo trzeba się "przedstawiać", czy wystarczy "Jeg hedder Krakers?"? ;) - tzn. nie jakieś wyszukane słownictwo ;)

farvela - ale nie na miotle? ;) ... aaa, i teraz wszystko jasne kto tak bryluje w Wizzair`ze! ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sty 2014, 23:51:26 »
A-kasse konczy sie po dwoch latach, wiec czasem sie moze przydac.

Generalnie niby nic nie daje, ponad to co sie ma, ale osobiscie wychodze z zalozenia, ze "strzezonego strzeze ...  policja" jak ti drzewiej bylo :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sty 2014, 23:51:26 »

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sty 2014, 00:32:44 »

farvela - ale nie na miotle? ;) ... aaa, i teraz wszystko jasne kto tak bryluje w Wizzair`ze! ;)

Że ja niby taka czarownica jestem?;)

No wydało się, dokładnie tak - wizzair był grany non stop swojego czasu. dlatego teraz tak niechętnie mi sie znów chce latać (a rodzinka pyta ciagle kiedy przylecimy) ;)

Offline Impossible

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sty 2014, 21:03:14 »
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Gdyby to byla tylko kwestia obrony to pol biedy niestety bede musiala uczestniczyc w cotygodniowych zjazdach na weekendy. I nawet kupujac bilety na te weekendy nie chce myslec jaka bedzie kwaota ko cowa tego rachunku. Pobyt staly jest chyba jednym z warunkow do otrzymania obywatelsta? Czy sie myle?

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sty 2014, 21:49:03 »
Impossible - zdecydowanie powinnaś się uaktywnić w temacie o liniach Wizzair.
farvela - Ty już nie! = za dużo tam pisałaś  :P  ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sty 2014, 22:02:08 »
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Gdyby to byla tylko kwestia obrony to pol biedy niestety bede musiala uczestniczyc w cotygodniowych zjazdach na weekendy. I nawet kupujac bilety na te weekendy nie chce myslec jaka bedzie kwaota ko cowa tego rachunku. Pobyt staly jest chyba jednym z warunkow do otrzymania obywatelsta? Czy sie myle?
TAK

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sty 2014, 22:21:35 »
TAK
Hvorfor siger du tak? ;)

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sty 2014, 22:23:34 »
Pobyt staly jest chyba jednym z warunkow do otrzymania obywatelsta? Czy sie myle?
NIE  8)

Impossible - super zadałaś te pytania ;)

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Sty 2014, 22:28:19 »
jesli nie zameldujesz , ze opuszczasz Danie, bedziesz miala tu adres, nikt nie bedzie cie sprawdzal, w Danii liczy sie okres pobytu, nie pracy, jesli nie bedziesz miala srodkow na utrzymanie, choc przeciez mozesz miec sponsora ;), mozesz wplacic na jeden dzien na konto kwote ok, 50tys.koron.
 Nikt nie stawia stempelkow po przekroczeniu granicy, widze, ze zalezy ci na pobycie ciaglym, a warto o to zadbac, jestes mloda, po 5 latach bedziesz miala prawo do SU, czyli studiowania za darmo , po 40 latach prawo do pelnej emerytury.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sty 2014, 22:35:38 »
nie, Jomir, pobyt staly dokumentujesz årsopgørelse, masz za piec lat årsopgørelse, masz udokumentowany pobyt.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sty 2014, 22:35:38 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310895
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17395
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39893
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46265
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42896
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand