poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ulga na dojazdy do domu  (Przeczytany 2149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anaszim

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Ulga na dojazdy do domu
« dnia: 03 Lut 2014, 09:53:09 »
wWitam wszystkich

Moje pytanie, pewnie wałkowane 1000 razy ale ie mogłem znaleźć odpowiedniego wątku(przepraszam), jest następujące.
Zrobiłem odliczenia wyjazdów do domu za rok 2011 i 2012 i zaczęły się listy ze SKAT.
Moja żona i syn mieszkają w Polsce w naszym domu który wspólnie prowadzimy.
Wiem że z tytułu prowadzenia dwóch domów należy mi się ta ulga.

Odp ze SKAT

Hello Krzysztof

I have to ask for more documentation from you.
You must submit documentation from the Polish authorities, which shows that you have tax resident in Poland and pay taxes to Poland. Property tax is not enough evidence.
Please provide also information about when you have bought the present place of residence in Poland.
I also need the calculation of how you have reached the desired driving deduction.

Nie do końca rozumiem fragmentu odnośnie mojego Podatku w Polsce.Skoro Moja żona mieszka w Polsce i tam żyjąc płaci podatki kupując żywność, paliwo, płacąc podatek za dom, elektryczność itp.

To jak to w końcu jest z ta ulgą
Chyba spełniam wymagania odnośnie tej ulgi.

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Ulga na dojazdy do domu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lut 2014, 19:40:28 »
Napisales ..."Wiem że z tytułu prowadzenia dwóch domów należy mi się ta ulga" - jezeli wiesz to dlaczego pytasz? A jezeli odpowiedz Skatu nie jest zadawalajaca (mnie tez dziwi zapytanie o dokumentacje rezydencji podatkowej) - zapytaj u zrodla o przyczyne.
Normalnie wystarczajacym jest dokumentacja, ze na koniec kazdego roku podakowego byliscie mazenstwm i zamieszkiwaliscie pod tym samym adresem.

Byc moze chodzi tylko o dokumentacje CRF-1 wielojezyczny Certyfikat Rezdencji i obowiazku podatkowego jaki mozesz pobrac w US, ktory dokumentuje ze mieszkasz s Polsce i masz obowiazek podatkowy. O taki dokumemnt pytano kilka lat temu. Aktualnie nie ma to zanczenia poniewaz zgodnie z umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania i tak nie placisz podatku od dochodu uzyskanego w innym kraju Unii. Dobrym zwyczajem jest jednak skladanie corocznie PIT-37, mimo ze nie jest to obowiazkowe. W ten sposob zawsze masz dokument dla Skatu, ze jestes podatnikiem w Polsce (zerowym", ale jestes). A tak na marginesie, to nie wkluczam, ze urzednik zwracajacy sie w tej sprawie, jest dobrze zorientowany, ale nie wykluczam, ze byc moze jest jeszcze inna "sprawa" niz tylko jazdy do domu - zapytaj, a najlepiej napisz ze swojej teczki podatkowej do osoby, ktora wystosowalo to pismo.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lut 2014, 19:50:32 »
.... urzednika interesuje prawdopodobnie czy juz w 2011 mieliscie dom i mieszkaliscie razem. Inna rzecz, ze nawet jezeli odliczenia z tytulu jazd do domu przysluguja, to masz obowiazek udokumentowania, ze faktycznie jazdy mialy miejsce...nie pamietam, ale chyba o tym tez bylo zapytanie w pismie....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lut 2014, 19:50:32 »

remont domu

Zaczęty przez Joachim 5Dział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6437
Ostatnia wiadomość 18 Lis 2009, 21:47:12
wysłana przez Joachim 5
Kupno domu

Zaczęty przez Ania8520Dział Hydepark

Odpowiedzi: 16