Ogólne > Rodzina ...

cofnięte rodzinne ? nie wiem czemu, prosze o rady

<< < (2/3) > >>

jedras3:
oto treść znaczącej treśći tej korespondencji:

Afslag på børne - og ungeydelse

vi har fået oplyst, at SKAT har ændret din skattepligtskode. Det betyder, at du ikke er skattepligtig i Danmark.

for at have ret til børne -og ungeydelse skal du betale skat i Danmark.

En af betingelserne for at kunne få udbetalt børne- og ungeydelse er, at den person, der har forældremyndigheden over barnet er fuldt skattepligtig.

Du kan ringe til SKAT på tlf. 72221818, hvis du ønsker at få afklaret din skattepligt i Danmark.

Hvis SKAT ændrer din skattepligkode til fuld skattepligt, så kontakt os enten via digital post på borger.dk eller tlf 70128062.

reszta jest napisana ze mam prawo sie odwoac itd..

roga:

--- Cytat: jedras3 w 11 Lut 2014, 19:28:31 ---oto treść znaczącej treśći tej korespondencji:

Afslag på børne - og ungeydelse
vi har fået oplyst, at SKAT har ændret din skattepligtskode. Det betyder, at du ikke er skattepligtig i Danmark.
for at have ret til børne -og ungeydelse skal du betale skat i Danmark.
En af betingelserne for at kunne få udbetalt børne- og ungeydelse er, at den person, der har forældremyndigheden over barnet er fuldt skattepligtig.
Du kan ringe til SKAT på tlf. 72221818, hvis du ønsker at få afklaret din skattepligt i Danmark.
Hvis SKAT ændrer din skattepligkode til fuld skattepligt, så kontakt os enten via digital post på borger.dk eller tlf 70128062.
reszta jest napisana ze mam prawo sie odwoac itd..

--- Koniec cytatu ---

Napisalas, ze jestes tutaj od niedawna, pracujesz dorywczo. Czy twoj pobyt w Danii jest zarejestrowany w Statsforvaltningen na podstawie posiadanego kontraktu zatrudnienia? Czy jestes samotna matka z dziecmi?. Piszesz, ze "sciagnelas" dzieci. Czy oznacza to ze przyjechaly do ciebie w ramach laczeniach rodzin/z matka, czy poprostu tutaj tylko przyjechaly!. Udbetaling Danmark napisal do ciebie, ze otrzymal od Skat informacje, ze nie posiadasz w ogole obowiazku podatkowego dla Danii. To jest niemozliwe, jezeli masz zarejestrowany legalnu pobyt i prace, bez wzgledu na to czy jest to praca dorywcza czy nie, ale legalna z placeniem podatku! UD rowniez informuje, ze osoba (moja uwaga: mieszkajaca w Danii z dziecmi w Danii), posiadajaca prawa rodzicielskie, moze otrzymac rodzinne tylko jezeli ma pelen obowiazek podatkowy i tutaj UD ma racje! Natomiast stwierdzenie, ze rowniez warunkiem otrzymania rodzinnego jest placenie podatku, jest tylko w pewnym wzgledzie wlasciwe, to znaczy jezeli w ogole nie masz dochodow z pracy ani innego zrodla dochodu jak np. kontanhjælp. wowczas nie masz statusu osoby majacej prawo do pobytu w Danii i nie tylko nie otrzymujesz swiadczen ale musisz opuscic Danie, chyba ze masz srodki na samoutrzymanie.  Musisz uda sie do Skatu i wyjasnic o co chodzi - jezeli nie jest tak jak to ocenia Skat. Placac podatek i majac zarejestrowanie w Danii, a tak powinno byc, skat nie moze wydac opinii ze nie masz obowiazku podatkowego
A tak naprawde (wybacz ze nie jestem dyplomatycznym), jak utrzymujesz siebie i dwoje dzieci, majac jak sama piszesz tylko dorywcza prace, a wedlug Udbetaling Danmark, ktory powoluje sie na informacje ze Skatu, nie masz ani obowiazku podatkowego ani nie placisz podatku???. , a moze pomylkaa w ocenie Skatu  :-X

roga:
I moze jeszcze jedna, ale wazna opcja. Wtedy kiedy dzieci mieszkaly w Polsce, Twoje tzw. centrum spraw rodzinnych bylo w Polsce, a w Danii moglas miec ograniczony obowiazek podatkowy, zarejestrowany w Skat. Po przyjezdzie dzieci, zmienil sie twoj status. Twoje "centrum" jest w Danii i masz pelen obowiazek podatkowy i wlasnie takio obowiazek daje prawo do swiadczenia. Skat nie zmienia sam statusu podatkowego sam z siebie i na zapytanie UD odpowiedzial to co wiedzial. Skat nawet nie musi widziec ze dzieci sa tutaj w Danii. UD zapytal jaki jest status podatkowy ma  Pani X -  Skat im odpowiedzial - UD napisal do Ciebie co im Skat powiedzial!.Teraz powinnas miec pelen obowiazek podatkowy w Danii  i wszystko w porzadku. Zwroc siec do Skatu i poinformuj ich o tym, ze chcesz zmienic swoj obowiazek podakowy dlatego ze przyjechaly dzieci i mam nadzieje ze wszystko bedzie OK. Skat nie zmienia sam z siebie obowiazku podatkowego podatnikow. wiele osob mieszkajacych tutaj juz kilka lat, nadal na swoich rozliczeniach maja wpis Begrænset skattepligy, mimo ze juz dawno sa podatnikami z pelnym obowiazkiem podatkowym.   

Tequila:
Jeżeli wcześniej już dostawałaś rodzinne to wystarczy zadzwonić do skatu i poprosić o zmianę kodu...potem należy poinformować udbetaling dk że kod został zmieniony.
Dostałam na początku roku to samo pismo z możliwością odwołania od decyzji w terminie 4 tygodnie od otrzymania pisma.
Zadzwoniłam.. zmieniłam...w Skacie miła pani wiedziała o co chodzi więc trwało to chwilę.
Po tygodniu dostałam informacje, że zasiłek rodzinny został mi ponownie przyznany,
Powodzenia.

jedras3:
no to teraz chyba wszystko rozumiem, Nie brałam wcześniej rodzinnego, i też sie nie starałam, to pismo zostało mi wysłane z automatu po zarejestrowaniu dzieci.
mam poprostu zadzwonić albo wyałać maila do SKATU i poprościć o zmianę kodu. A czy ten kod ma jakąś nazwę, czy tylko powiedzieć że moje centrum życiowe jest w Danii.
i nastepnie wysłać maila, bo dodzwonić się graniczy z cudem, do udbetaling ... i poinformować ich ze kod został zmienionyy.
czy to będzie wszystko????
pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej