poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Od kiedy mozna rozliczyć za 2013?  (Przeczytany 18994 razy)

maddzia22

• Gość
Od kiedy mozna rozliczyć za 2013?
« dnia: 15 Lut 2014, 09:00:57 »
Witam .Czy wie ktoś od kiedy mozna rozliczyc sie za rok 2013?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Od kiedy mozna rozliczyć za 2013?
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lut 2014, 09:29:11 »
O ile pamietam, gdzies w polowie Marca skat rozesle rozliczenia.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 73
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lut 2014, 12:46:46 »
Chyba juz mozna wraz zakonczeniem starego roku .A od marca skat oddaje pieniadze lub rzada zaplaty od ciebie

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lut 2014, 13:33:14 »
Witam .Czy wie ktoś od kiedy mozna rozliczyc sie za rok 2013?

Skat sporzadza swoja propozycje rozliczenia za 2013 (bo mowa tylko o propozycji) i udostepnia ja (w teczce podatkowej) 10.3.2014. Podatnik ma czas do wprowadzenia ewentualnych zmian do 1.5.2014. Podarnicy o ograniczonym obowiazku podatkowym (Begrænset skattepligt).

Nie zwracaj uwagi na to odpowiedz jaka dal Szczurek. Nie wiem skad ma taka informacje, ale dobrze, ze napisal "moze". Natomiast juz juz teraz w teczce podatkowej jest mozliwosc wgladu do danych jakie zastosuje Skat w swojej propozycji rozliczenia z wykazaniem wszystrkich pozycji/kwot jakie Skat posiada (od pracodawcy, banku, zwiazkow, A-kassa, wyplaconych kwot bez opodatkowania jak diety itp.) ale bez indywidualnych ulg podatkowych jak dojazdy do pracy (jazdy do PL to tez dojazd do pracy). Nie ma wiec w teczce podatkowj jeszcze samego rezultatu podatkowego za 2013, ale sa wszysrtkie kwoty/pozycje jakie beda na rozliczeniu. na tej podstawie mozna juz teraz zrobic samemu dokladne rozliczenie 2013, stosujac stawki podatkowe z forskudsopgørelsen 2013 i porownujac ten wyliczony podatek z podatkime zaplaconhym zaliczkowo, ktoru rowniez znajduje sie w tevzce podatkowej, albo mozesz go zobaczyc na swoim ostatnim kwicie wyplaty w 2013. zamiast czekac do polowy marca, mozna juz teraz wiedziec czy bedzie mowa o nadplacie podatkowej czy bedziemy musieli zwrocic podatek do Skat.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lut 2014, 13:34:36 »
Brakowalo informacji, ze podatnicy o ograniczonym obowiazku podatkowym maja termin wniesienia zmian do 1.7.2014.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lut 2014, 13:38:52 »
Jak i CI, ktorzy prowadza dzialalnosc gospodarcza i spolki.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lut 2014, 13:41:43 »
Weszlam do swojej teczki podatkowej. Nie ma jeszcze nic za 2013 rok.

Jest tylko taka informacja:

Din årsopgørelse for 2013 er tidligst klar i marts 2014.
Hvis du har oplyst en e-mail-adresse eller et mobilnummer, får du automatisk besked, når årsopgørelsen er klar (ret kontaktoplysningerÅbner nyt vindue).

Læs mere om årsopgørelse

Beregn skatten - tez dopabuse do 1 Marca

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lut 2014, 13:41:43 »

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lut 2014, 15:26:12 »
Skat sporzadza swoja propozycje rozliczenia za 2013 (bo mowa tylko o propozycji) i udostepnia ja (w teczce podatkowej) 10.3.2014. Podatnik ma czas do wprowadzenia ewentualnych zmian do 1.5.2014. Podarnicy o ograniczonym obowiazku podatkowym (Begrænset skattepligt).

Nie zwracaj uwagi na to odpowiedz jaka dal Szczurek. Nie wiem skad ma taka informacje, ale dobrze, ze napisal "moze". Natomiast juz juz teraz w teczce podatkowej jest mozliwosc wgladu do danych jakie zastosuje Skat w swojej propozycji rozliczenia z wykazaniem wszystrkich pozycji/kwot jakie Skat posiada (od pracodawcy, banku, zwiazkow, A-kassa, wyplaconych kwot bez opodatkowania jak diety itp.) ale bez indywidualnych ulg podatkowych jak dojazdy do pracy (jazdy do PL to tez dojazd do pracy). Nie ma wiec w teczce podatkowj jeszcze samego rezultatu podatkowego za 2013, ale sa wszysrtkie kwoty/pozycje jakie beda na rozliczeniu. na tej podstawie mozna juz teraz zrobic samemu dokladne rozliczenie 2013, stosujac stawki podatkowe z forskudsopgørelsen 2013 i porownujac ten wyliczony podatek z podatkime zaplaconhym zaliczkowo, ktoru rowniez znajduje sie w tevzce podatkowej, albo mozesz go zobaczyc na swoim ostatnim kwicie wyplaty w 2013. zamiast czekac do polowy marca, mozna juz teraz wiedziec czy bedzie mowa o nadplacie podatkowej czy bedziemy musieli zwrocic podatek do Skat.
ja juz bylem u czlowieka co mnie rozlicza ale powiedzial ze to wszystko wejdzie w marcu dopabuse.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lut 2014, 14:22:37 »
ja juz bylem u czlowieka co mnie rozlicza ale powiedzial ze to wszystko wejdzie w marcu dopabuse.

Ale ten czlowiek mogl Ci od razu powiedziec i to bardzo dokladnie (do jednej korony) jak bedzie wygladalo Twoje rozliczenie udostepnione 10.3.2014 w teczce podatkowej. W zasadzie mogl przygotowac Ci koncowe rozliczenie nawet z ulgami podatkowymu, ktorych nie bedzie w propozycji sporzadzonej przez Skat, jezeli masz takowe, ale to juz inna sprawa. Wielu znajomym zrobilem takie rozliczenia juz dawno, jednym ku zadowoleniu, innym nie, a to w zaleznosci od wyniku podatkowego. Prosze tylko mnie nie "napadac" z prosba o takowe rozliczenie, ale chetnie zrobie to bezinteresownie i tylko dla przykladu dla 3 pierwszych 3 osob, pod warunkime, ze pracowaly tutaj przez caly 2013 i udostepnia mi swoj cpr.nr. i kod dotepu do swojej teczki  podatkowej (TastSelv kode). To zadna reklama z mojej strony, a chetnym pomocy w rozliczeniach itp. odsylam do zwrocenia siec do innych osob/firm rozliczeniowych.   

Offline szczurek

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lut 2014, 21:58:17 »
Roga czy ja malo wyraznie napisalem ?czy ja napisalem ze on mnie nie rozliczyl?
Napisalem ze bylem u czlowieka co mnie rozlicza i ze to wejdzie wszystko (chodzilo o teczke podatkowa)w marcu .czy ja napisalem ze on mnie nie rozliczyl???ja swoj wynik juz znam ;-)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lut 2014, 23:01:06 »
Roga czy ja malo wyraznie napisalem ?czy ja napisalem ze on mnie nie rozliczyl?
Napisalem ze bylem u czlowieka co mnie rozlicza i ze to wejdzie wszystko (chodzilo o teczke podatkowa)w marcu .czy ja napisalem ze on mnie nie rozliczyl???ja swoj wynik juz znam ;-)

A dlaczego jestes tak poddenerwowany. Napisales: ja juz bylem u czlowieka co mnie rozlicza ale powiedzial ze to wszystko wejdzie w marcu dopabuse. Moze moje zrozumienie jezyka polskiego troche szwankuje. Piszac ALE powiedzial, w moich uszach brzmi jakoby nie mozna tego bylo zrobic juz teraz i trzeba z tym czekac do marca. A jakiez ma to w ogole znaczenie. . Moze blad w formulowaniu nie lezy tylko po mojej stronie ale rowniez po twojej piszac tak jak napisales i odbierajc tak jak ja odebralem. roznie piszemy, roznie odbieramy o co napisane, wazne ze nie w zlych intencjach, prawda?.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lut 2014, 23:04:15 »
Rogo, szkoda dyskusji.
Ty wiesz, ze nie jestes wielbladem, a i my wiemy, zes Ty podatkowy GURU.
Na marginesie, chyba tez mam problemy z rozumieniem polskiego, bo zrozumialam dokladnie jak Ty :)

Ksiegowemu dokumenty to i w lipcu mozna doniesc. A urzedy jeszcze wciaz przesylaja "roznosci" do urzedu, wie tak naprawde ksiegowy jeszcze wszystkiego nie wie. No, ale Myszy wie :)

Tak, tak Szczurek to Mysza w przebraniu, wiec rodzaj zenski bardziej tu adekwatny. 

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lut 2014, 09:47:19 »
No ja tez wreszcie weszłam do siebie... årsopgørelse 10 marca. Nie mogę się doczekać ;)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lut 2014, 10:04:44 »
A tak swoja droga, warto zaznaczyc, ze w Danii czlowiek (o ile nie ma firmy) sam sie nie rozlicza. Urzad, a raczej system komputerowy rozlicza wszytsko sam.
Oczywiscie mamy wplyw na cyferki, mozemy je zmienic, wpisac liczby w nowe rubryki, ale rozliczenie  robi sie tak czy owak samo. Ba! Wiekszosc danych "samo splywa" do systemu urzedu skarbowego.

Tak wiec nawet jak jakiemus czarodziejowi podamy dane, to koncowy wynik urzedu skarbowego moze nas zaskoczyc .

Offline apohex

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lut 2014, 11:56:35 »
Witam Was serdecznie.

Wszedłem dziś na swojego skata i wygląda na to że mam już jakieś początkowe obliczenia sporządzone, jednakowoż nic z tego nie rozumiem :) Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaki informacje tam widnieją i czego ewentualnie mogę się spodziewać ?

Data dokumentu 9 lipca, prace oficjalnie skończyłem 15 września.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lut 2014, 11:56:35 »

Forskundsopgorelse 2013 - jak to czytac

Zaczęty przez GreggioDział Podatki

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 12768
Ostatnia wiadomość 08 Maj 2013, 21:24:59
wysłana przez Tricia
DMP 2013 Driftingowe Mistrzostwa Polski

Zaczęty przez VENUSDział Hydepark

Odpowiedzi: 26